• Turkhane Logo

Rahip Brunson’un avukatı: Görüşme trafiği durdu, tahliye umudum yok

İzmir’de ev hapsinde tutulan ABD’li Rahip Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, Erdoğan’ın son açıklamalarının tutukluluk halinin devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.

16:07 26 Eylül 2018 Çarşamba
Rahip Brunson’un avukatı: Görüşme trafiği durdu, tahliye umudum yok
İzmir’de ev hapsinde tutulan ABD’li Rahip Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, Erdoğan’ın son açıklamalarının tutukluluk halinin devam edeceğine işaret ettiğini söyledi.




Türkiye ve ABD, yaptırıma varan Brunson krizi nedeniyle tarihin en büyük gerilimlerden birini yaşıyor. Ev hapsi ile yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için yapılan itirazı daha önce iki kere reddedilen Brunsonın bir sonraki duruşması 12 Ekimde görülecek. Geçen günlerde ortaya atılan bir iddiaya göre, ABDli Rahip Andrew Brunson, bu  duruşmada serbest bırakılacak. Bizzat ABD Dışişleri Bakanı Pompeo de, Brunson bu ay serbest bırakılabilir açıklaması yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Reuterse verdiği röportajda Brunsonla ilgili bu açıklamalara şöyle yanıt verdi:

İsmini andığımız zat (Brunson), terör örgütleriyle münasebetleri olduğu için tutuklanmıştır. Şu an bu tutukluluk içerisindedir. Sağlık nedeniyle yargı kendisinin eve çıkmasına izin vermiştir. 12 Ekimde mahkemesi var. Mahkemede yargı ne karar verir bunu bilemem. Buna siyasiler de karar veremez.

Bu iddiaları ve açıklamaları Artı Gerçek’e değerlendiren Brunsonun avukatı İsmail Cem Halavurt, tahliye umudunu taşımıyor. İşin hukuki boyutundan çok siyasi boyutunun daha ağır bastığını belirten Halavurt, şöyle dedi:

“Hukuken Brunson’un serbest bırakılması için bir beklentim var elbette. Başından beri tutuksuz yargılanması gerektiğini savunuyorduk, bize göre oldukça uzadı bu tutukluluk hali. Brunson’un bir an önce ev hapsinin kaldırılıp serbest bırakılması gerekiyor.”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeonun “Brunson bu ay serbest bırakılabilir açıklamalarına ilişkin de Halavurt “Pompeo neye dayanarak, hangi veriyi gerekçe göstererek bu açıklamayı yaptı bilmiyorum. Siyasi ortamın yumuşadığına ilişkin değerlendirmeler de yapılıyor ama bunlar bana göre, sübjektif açıklamalar” ifadelerini kullandı.

Heyetler arası görüşmelerin yaklaşık bir aydır yapılmadığını söyleyen Halavurt, şunları söyledi:

“Ev hapsine alındığı dönemde ciddi bir görüşme trafiği vardı ama şu anda bize, kamuoyuna yansıyan böyle bir görüşme yok. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü açıklamaları da bu işin sürüncemede kalacağını gösteriyor. Dolayısıyla ben Brunson’un tutukluluk halinin devam edeceğini düşünüyorum.”

Avukat Halavurt, 12 Ekim’de görülecek olan dava öncesinde yerel mahkemelerin itirazlarını reddetmesi üzerine 3 Ekim tarihinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’ne yapacakları başvuruda, Brunson’un özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini ve seyahat özgürlüğünün engellendiğini hatırlatacaklarını belirten Halavurt, AYM’den ev hapsinin kaldırılmasını ve Brunson’un ülkesine dönmesini talep edeceklerini ifade etti.

 

Son güncelleme: 16:07 26.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı