• Turkhane Logo

Putin’in yıldızıydı utanç kaynağı oldu! Gaz devi Gazprom çöktü

01:25 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Putin’in yıldızıydı utanç kaynağı oldu! Gaz devi Gazprom çöktü





The Telegraph’ın analizine göre, Gazprom’un Avrupa’da yaşadığı büyük kayıplar, Putin rejimi için büyük bir utanç kaynağı haline geldi.



Rusya’nın enerji devi Gazprom, bir zamanlar Avrupa’ya enerji sağlamada liderken şimdi büyük kayıplarla karşı karşıya. Son 25 yılın en büyük zararını yaşayan şirket, gelirlerindeki düşüşle sarsıldı. Bu durum, Vladimir Putin’in yönetimindeki Rusya için ciddi bir prestij kaybı anlamına geliyor.



Gazprom, gelirlerinde dörtte bir oranında azalma ile 629 milyar ruble (6,84 milyar dolar) zarar açıkladı. Şirketin gelirleri de yüzde 27’lik bir düşüşle 8,54 trilyon rubleye geriledi. Bu rakamlar, şirketin ve Putin rejiminin karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne seriyor.



AVRUPA’NIN ENERJİ TEDARİKİNDEKİ DÖNÜŞÜMÜ



Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz tedariki, Ukrayna üzerinden giden boru hatları ile sağlanıyordu, ancak Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığı giderek azaldı. 2021 yılında Avrupa Birliği’nin gaz ithalatının %40’ından fazlası Rusya’dan gelirken, bu oran geçen yıl %8’e düştü. Norveç, şu anda AB’nin en büyük gaz tedarikçisi konumunda.



YENİ KAYNAKLAR VE MÜŞTERİLER ARAYIŞI



Gazprom, ihracatının detaylarını yayınlamayı durdurdu ve Avrupa dışındaki satışlarında büyük düşüşler yaşadı. Şirket şimdi Asya pazarlarına ve diğer potansiyel müşterilere yönelik stratejiler geliştirmeye çalışıyor. Ancak, Avrupa’nın enerji tedarikindeki çeşitlilik ve yeni LNG terminalleri, Rusya’nın eski pazar hakimiyetini sona erdirmiş görünüyor.

Son güncelleme: 01:25 04.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı