• Turkhane Logo

Putin’den mahkemelerle boğuşan Trump’a destek

16:25 13 Eylül 2023 Çarşamba
Putin’den mahkemelerle boğuşan Trump’a destek





Putin, Doğu Ekonomik Forumu için bulunduğu Vladivostok’ta Çin lideri Xi Jinping ve başı mahkemelerle belada olan ABD eski başkanı Donald Trump hakkında açıklamalarda bulundu.



Çin lideri Xi Jinping için arkadaşım diyen Putin, batılı ülkelerin Çin’in büyümesine karşı olduğunu ama ‘Trenin artık kaçtığını’, Çin’i durdurmayı başaramayacaklarını söyledi. Putin, Çin ile Moskova arasındaki ilişkilerin de mükemmel olduğunu söyledi.



Putin, Trump’ın davalarını ‘siyasi saiklerle yapılan zulüm’ olarak nitelendirdi. “Trump’a yapılanlar Amerikan siyasi sisteminin çürümüşlüğünü gösteriyor” diyen Putin, Amerika’nın dünyaya demokrasi öğretiyormuş gibi yapamayacağını sözlerine ekledi.



D. Trump’un geçtiğimiz günlerde “seçilirsem Ukrayna’daki savaşı birkaç
gün içinde çözerim” şeklindeki açıklamasına da cevap veren Putin: “Bu bize mutluluktan başka bir şey getirmez. Bu iyi bir şey.” dedi.




Gelecek yıl ki seçimi Trump’un kazanması halinde iki ülke arasındaki ilişkilerde büyük bir değişiklik beklemediğini söyleyen Putin, Trump’un Rusya ile özel bir ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları saçmalık olarak değerlendirdi, “Başkan olduğu dönemde Rusya’ya herkesten daha fazla yaptırım uyguladı.” dedi.



Putin, Kuzey Kore Lideri ile buluştu



Son ziyaretini 4 yıl önce yine Rusya’ya gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Putin’in daveti üzerine tren seyahati yaparak geldiği Vladivostok yakınlarında Rus lider ile 5 saate yakın süren bir görüşme gerçekleştirdi.



Kim, Putin’e ülkesinin Rusya’nın güvenlik çıkarlarını savunmak için verdiği “kutsal mücadeleye” “tam ve koşulsuz destek” sözü verdi ve Kuzey Kore’nin “anti-emperyalist” cephede her zaman Moskova’nın yanında yer alacağını söyledi.



Putin ve Kuzey Kore liderinin görüşmesinin ana başlığını silah anlaşmasının oluşturması bekleniyordu. Rusya, Ukrayna’da savaş için Kuzey Kore liderinden silah ve mühimmat isteyecek.



Bu anlaşmaya batılı ülkeler ise tepkili. Amerikalı yetkilliler, Vladimir Putin’in Ukrayna
işgalindeki başarısızlıkları nedeniyle Kim Jong Un’a silah için ‘yalvardığını’ ve Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah satması halinde zaten uygulamakta olduğu yaptırımları daha da
ağırlaştıracağı tehdidinde bulundu.

Son güncelleme: 16:25 13.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı