• Turkhane Logo

Putin, savaş suçundan Bosna’da aranan Sırp’a vatandaşlık verdi

18:25 10 Ocak 2024 Çarşamba
Putin, savaş suçundan Bosna’da aranan Sırp’a vatandaşlık verdi





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hafta Bosnalı Sırp Ratko Samac’a vatandaşlık verdi. Ratko Samac 1990’larda savaş suçu işlemekle suçlanıyor.



Yugoslav Halk Ordusu’nda eski bir subay olan Ratko Samac, 1992 yılında Bosna’nın Ključ kasabasından Sırp olmayan sivillerin yerlerinden edilmesi ve toplu olarak sürülmeleri ile ilgili savaş suçları nedeniyle Bosna Hersek’te halen aranıyor. Ključ kasabasında yaşananlar sırasında en az 150 Bosnalı sivilin katledildiği düşünülüyor.



Samac ayrıca 1993 yılında Bosna Hersek’teki Banja Luka şehrinde işlenen üç cinayetten de sorumlu tutuluyor. Bosna Adalet Bakanlığı, Ratko Samac’ı 1993 yılında üç Boşnak sivili öldürmekle suçluyor.



Putin 9 Ocak’ta imzaladığı bir kararname ile Samac ile birlikte toplam 44 kişiye Rus vatandaşlığı verdi. Bosna Hersek, 1999’dan bu yana Rusya’da yaşadığı düşünülen Ratko Samac’ın iadesini 2016 yılında Rusya’dan talep etmiş, Rusya sağlık sorunlarını bahane göstererek Samac’ı iade etmemişti.



Putin’in Rusya vatandaşlığı verdiği diğer bazı isimler ABD’li profesyonel boksör Kevin Johnson, Kanadalı hokey oyuncusu Brendan Leipsic ve Ukrayna’nın işgal edilmesini savunan ve Donetsk bölgesinde yaşayan Hırvat doktor Mirela Jakupanec oldu. Amerikalı boksör Kevin Johnson, 2009 yılında şu anda Kiev Belediye Başkanı olarak görev yapan Ukraynalı  ağır sıklet şampiyonu Vitali Klitschko ile dövüşmüş ve kaybetmişti. ABD’li baksörün Putin’e hayranlığı sebebiyle ikinci ismini Vladimirovich olarak değiştirdiği biliniyor.



Putin vatandaşlık dağıtıyor



Putin 4 Ocak Perşembe günü de Rusya ordusuna katılan yabancılara vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı tanıyan bir kararname imzalamıştı. Yeni kararnameye göre Ukrayna’nın işgali devam ederken Rus ordusuna katılan yabancılar Rus vatandaşlığı alabilecek. Kararnameye göre, yabancı savaşçıların çocukları, eşleri ve aileleri de Rus vatandaşlığı alma hakkına sahip olacak. Vatandaşlık için başvuranlardan en az bir yıl süreyle orduda kayıtlı olduklarını gösteren belgeler sunmaları isteniyor. Rus ordusunun yanısıra Wagner gibi ‘diğer askeri oluşumlar’ ile sözleşme imzalamış olanlar da bu haktan yararlanabilecek.

Son güncelleme: 18:25 10.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı