• Turkhane Logo

Profesör Tekineş cevapladı: 'Tekfirci' imamların arkasında namaz kılınır mı?

İlahiyatçı Ayhan Tekineş, ‘Tekfirci bir imamın arkasında namaz kılınabilir mi?’ sorusuna YouTube kanalı üzerinden cevap verdi.

18:08 19 Mayıs 2022 Perşembe
Profesör Tekineş cevapladı: 'Tekfirci' imamların arkasında namaz kılınır mı?
İlahiyatçı Ayhan Tekineş, ‘Tekfirci bir imamın arkasında namaz kılınabilir mi?’ sorusuna YouTube kanalı üzerinden cevap verdi.


Peygamberimizin Tekfir konusundaki bir hadis-i şerifinin yaygın olarak Bir adam bir din kardeşini tekfir ederse (kafir derse) o hüküm (ya da günahı) ikisinden birisine döner! şeklinde aktarıldığını belirten Profesör Tekineş, bu aktarmanın günümüzde bir tekfir kısır döngüsüne neden olduğunu belirtti.

Oysa ki Peygamber Efendimiz, tekfiri kesin olarak yasaklamıştır. diyen Tekineş, bu hadis-i şerifi İmam Nevevinin şu şekilde yorumladığını aktardı:


Birinci olarak; gerek siyasal, gerek menfaat icabı, her ne maksatla olursa olsun inanan bir insanı tekfir etmeyi helal görmek insanı dinden çıkartır!

İkincisi; tekfir, tekfir edeni bağlar. İmam hutbede tekfir ederse günahı da ayıbı da ona aittir. Cemaati bağlamaz.

Üçüncü olarak; İmam Malikin yorumuna göre de; bu hadis ile Haricilerin kastedildiğini söyler. Ama bu noktada İmam Nebevi, İmam Malike şöyle itiraz ediyor: Eğer böyle dersek Haricileri tekfir etmiş oluruz. Halbuki Haricilerin kafirliği konusunda ittifak yoktur. Nitekim Hz. Ali Efendimiz de kendisini tekfir edenlere kafir muamelesi yapmamıştır.

Dördüncüsü; tekfir insanı büyük günaha ve dolayısıyla küfre götürür. Tekfir en büyük günahlardan birisidir.

Beşinci yorum ise psikolojik bir yorum. Tekfir, kişinin kendisini yansıtmasıdır. Diyanetin tekfiri aslında kendisinin tartıya çıkmasına ve kritik edilmesine sebebiyet verir. Diyanetin bu hutbelerini yazanlar şunu unutmasın: Yazdıkları her hutbe bir gün ilmi manada hesaba çekilecek. Bir ihtimal; inançsızlıklarına bir delil yapılacak. Nasıl ki Hariciler yargılandıysa bu hutbeleri yazanlar da ilmi açıdan yargılanacaklar, tartılacaklar.

 

Son güncelleme: 18:08 19.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı