• Turkhane Logo

Profesör Görür'den İstanbul için deprem uyarısı: Zaman daralıyor

Prof. Dr. Naci Görür, son depremlerin ardından İstanbul için uyarılarda bulundu.

17:24 14 Nisan 2022 Perşembe
Profesör Görür'den İstanbul için deprem uyarısı: Zaman daralıyor
Prof. Dr. Naci Görür, son depremlerin ardından İstanbul için uyarılarda bulundu.


Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, son depremlerin ardından değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Görür, Ereğli açıklarında gerçekleşen depremin Marmaradaki fay hattı ile alakası olmadığını belirtirken yine de İstanbul için zamanın daraldığını dile getirdi. Görür, Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde bundan sonraki depremlerin oralarda olacağını düşünüyorum. İstanbul bizim beklediğimiz deprem periyodu içerisinde zamanı tükeniyor. 7.0ın üzerinde bir deprem ile sınanacak dedi.

Zonguldak Ereğli açıklarında önceki gün meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin, Marmaradaki fay hattı ile ilgisi olmadığını belirten Prof. Dr. Görür, Sonraki depremin Doğu Anadolu Fayı üzerinde Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu bölgelerinde olacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.


DHAya konuşan Görür, İstanbulda değişen bir şey yok. İstanbulda beklenen depremin zaman periyodu tükeniyor. İstanbul bir sismik boşluktur, muhakkak 7.0 üzerinde bir depremle sınanacak ve Kuzey Anadolu Fayı enerjisini boşaltacaktır. Marmara Denizinde 99dan itibaren 30 yıl içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 62 dedi.

ZONGULDAK DEPREMİ AYRI FAY SİSTEMİNDE

Karadenizde olan depremin ayrı bir fay sistemi içerisinde oluştuğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, Deprem Zonguldak Ereğli açıklarında. Orada kuzeye yönelimli bindirme fayları var. O fayların üzerinde olan küçük bir deprem. İstanbulda hissedildi ama Kuzey Anadolu Fay kuşağı ile doğrudan ilişkisi yoktur. Orada olan bir depremin İstanbulda beklenen depremi tetikleyebileceğinden söz etmek uzak bir ihtimal. Faylar hareketlendi mi gibi düşüncelere girmek doğru olmaz. Bu faylar aktif faylar, üzerlerinde belirli hareketler oluşuyor ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Görür, Doğu Anadolu Fayının 20nci yüzyılda hemen hemen hiç deprem üretmediğini belirterek, Kuzey Anadolu Fayı o yüzyılda, bir dizi 7.0 ve 7ye yakın depremler üretti. Kuzey Anadolu Fayı böyle aktifken Doğu Anadolu Fayı üzerinde bu tür bir aktivite görülmedi. Elazığ Depremi olduğu zaman Elazığın güneybatı yönüne doğru depremin enerji transfer etmesi söz konusu. Doğrultu atımlı faylar, herhangi bir yerde deprem ürettiği zaman, her iki tarafına doğru da stres transfer etmiş olabilir. Doğu Anadolu Fayı üzerinde bundan sonraki depremleri Erkenek, Çelikhan, Kahramanmaraş Türkoğlu yörelerinde olacağını düşünüyorum diye konuştu.

Son güncelleme: 17:24 14.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı