• Turkhane Logo

Profesör Adem Sözüer: Bu yasa AYM’ye gider ‘Rahşan Affı’ gibi kapsamı genişler!

TBMM’deki görüşülen infaz yasası tartışmalarını değerlendiren Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, yasanın Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini ve kapsamının ‘Rahşan Affı’ gibi genişleyebileceğini vurguladı.

08:44 14 Nisan 2020 Salı
Profesör Adem Sözüer: Bu yasa AYM’ye gider ‘Rahşan Affı’ gibi kapsamı genişler!
TBMM’deki görüşülen infaz yasası tartışmalarını değerlendiren Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, yasanın Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini ve kapsamının ‘Rahşan Affı’ gibi genişleyebileceğini vurguladı.



AKP ve MHP’nin Meclis’e sunduğu ‘İnfaz Yasası’ değişikliği teklifiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası yayınına konuk olan Ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, yasa tasarısının akademiden kimseye gönderilmediğini ve inceleme fırsatlarının olmadığını belirtti.

“BU YASA TEKLİFİ AKADEMİK CAMİA İLE PAYLAŞILMADI”


Kendisinin ve arkadaşlarının hazırladıkları raporları TBMM’ye gönderdiklerini belirten Profesör Adem Sözüer, “Akademi dünyasında bu konuyla uğraşan hiç kimseye tasarı daha önce gönderilmemişti. Daha önceden bu metin kimsede yoktu. Son anda TBMM’ye gönderildi. TBMM’ye geldikten sonra Meclis başkanı, grup başkanvekilleri ile bu raporları görüştüğümüzde çok fazla bir şey yapılamayacağını maalesef anladık.” dedi.

“İLK DEFA CEZA HUKUKÇULARI GÖRÜŞ BİRLİĞİ İÇERSİNDE”

Türkiye’de ilk defa ceza hukukçularının bu konuda görüş birliği içerisinde olduğunu ifade eden Adem Sözüer, “Bizim söylediğimiz şey Türkiye’de infaz sisteminde sorunlar var bunlar düzeltilmeli, bu nedenle mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Korona nedeniyle de yapılması gerekenler var. Kişileri şartlı salıveriyorsanız infaz indirimi yapacaksanız burada suçludan hareket etmeniz gerekiyor. Aynı suçu işleyen iki kişinin cezaya tepkisi farklıdır. Aynı suçu işlemiş olabilirler ama tepkileri farklıdır. İnfazdaki düzenlemelerde suç istisnaları yapılmasın. Gasp suçunun infaz süresi 1/2, buna karşılık ondan daha hafif şiddet taşımayan bir suçun infaz süresi 2/3.” örneğini verdi.

“SUÇA GÖRE BİR AYRIM YAPMANIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Suçlar arasında ayrım yapıldığını bunun da Anayasa’ya aykırılık teşkil edebileceğini söyleyen Sözüer,  “Deniliyor ki anne 6 yaşına kadar çocuğu varsa bunlar serbest bırakılacaktır ama bir istisna koymuş şu suçlar olursa bu anneler yararlanamaz diye. Çocuk sahibi anneler için bir imkân getiriyorsanız bunların arasında suça göre bir ayrım yapmanız mümkün değil.” eleştirisinde bulundu.

“BU YASANIN RAHŞAN AFFI GİBİ KAPSAMININ GENİŞLEMESİ MÜMKÜN”

“Aynı şekilde 65 yaşından büyük hükümlüler için yaşlılık belirtilerinin ötesine geçmişse ve bir takım rahatsızlıkları varsa Adalet Bakanı rapor alıp bunları bırakabilir” Sözüer, “Herhangi bir azmi süre de yok. Ne kadar cezası olursa olsun. Burada da şu suçlardan dolayı ayrım yapıyorsunuz. Yüze kezzap atmak yararlanmasın çünkü bir hassasiyet oldu toplumda. Yüze kezzap attı insanın yüzü düzelmeyecek şekilde kalıcı bir iz bıraktı bunu affa tabi tutmayalım diyorlar ama yüzüne kezzap atıp yaralama sonucu ölse o affa tabi. Bir kişi mahkûm olup tutukluluğu sona erse af veya indirimlerden daha kolay yararlanacak ama tutuklu olduğu için yararlanmıyor. Bu gibi durumlardan dolayı bu yasa Anayasa Mahkemesi’ne gidecektir. Daha önce Rahşan Affı’nda olduğu gibi kapsamının genişlemesi mümkün. Ama ne kadar genişleyecek göreceğiz…” dedi.

Son güncelleme: 08:44 14.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı