• Turkhane Logo

Prof. Emre Alkin: Fed’in faiz indirimi sonrası 'Hayatımız için ne fark etti' diye soranlara...

"Fed’in dün akşam verdiği kararla ilgili “hayatımız için ne fark etti” diye soranlara vereceğim iki önemli cevap var."

09:19 01 Ağustos 2019 Perşembe
Prof. Emre Alkin: Fed’in faiz indirimi sonrası 'Hayatımız için ne fark etti' diye soranlara...
"Fed’in dün akşam verdiği kararla ilgili “hayatımız için ne fark etti” diye soranlara vereceğim iki önemli cevap var."



Prof. Emre Alkinin analizi şöyle:

Birincisi ekonomik parametrelere bakınca hiç lazım olmayan ama hem siyasetin hem de piyasaların baskısı ile yapılan faiz indiriminin gelişen ülkeler için zaman kazanma niteliğinde önemli bir adım olduğunun altını çizmek istiyorum. 


İkincisi ise, bilanço daraltma işleminin yarından itibaren durdurulmuş olmasının Türkiye gibi dışarıdan fonlama ile ayakta duran ülkelere bir müjde olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Merkez Bankası’nın 425 baz puanlık indirimi sonrasında beklediğimiz Fed kararı da şimdilik piyasaları destek veren nitelikte oldu. Benim her zaman doğrudan fikrimi ifade ettiğini biliyorsunuz. Dolayısıyla herhangi bir filtre koymadan uyarılarımı yapıyorum:

Dövizin trendi hala yukarı...

Türkiye’de döviz kurunun yönünü siyaset belirlese de ana trendi ekonominin parametreleri belirler. Dolayısıyla ekonomide tam anlamıyla ve yapısal olarak bir düzelme olmadıkça döviz kurlarının yükselmesi her zaman sıcak bir ihtimaldir. Bu sebeple, döviz borcu ya da ödemesi olanların, eğer yeterli nakite sahiplerse tabii, mutlaka kurların bu düşük seviyelerinden alım yapmaları rasyonel bir davranış olacaktır.

Konuya geri dönersek: Fed Başkanını sıkıştıran analistler ve gazetecilerin sorduğu sorulara dikkatlice kulak kabarttım. Başkanın bu sorulara verdiği cevapları da ilgiyle dinledim. Sorulan sorulardan ve verilen cevaplardan anladım ki, yapılan faiz indiriminin herhangi bir ekonomik sebebi yok. Bugünkü parametrelerle değil yarına ait muhtemel risklerle alakalı bir indirim yapıldığı konusunda ikna edici olmaya çalışırken, Powell’in Başkan Trumpla yeni bir tartışmaya girmemek için büyük gayret sarf ettiğini gördüm.

Özetle, Amerika’dan çok dünyanın geri kalanına kısa vadeli bir iyilik olarak yapılan faiz indiriminin, özellikle Türkiye gibi ülkeler tarafından doğru okunması ve bilanço daraltma işleminin durdurulmasından kaynaklanan avantajın doğru hamlelerle toparlanmaya dönüştürülmesi gerekiyor.

Son güncelleme: 09:19 01.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı