• Turkhane Logo

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan İstanbul depremi için tarih: 2045

Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi, "depremcik' olarak değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Ercan, esas depremi 2040 ile 2050 arasında deprem beklediklerini açıkladı.

15:07 06 Kasım 2020 Cuma
Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan İstanbul depremi için tarih: 2045
Marmara Denizi'nde meydana gelen depremi, "depremcik' olarak değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Ercan, esas depremi 2040 ile 2050 arasında deprem beklediklerini açıkladı.



Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen deprem olduğunda İstanbul’da en çok nerelerin etkileneceğini açıkladı. Marmara Denizi’nde 6 Kasım sabahı meydana gelen depremi, “depremcik’ olarak değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Ercan, “Bugün olan deprem, 2045 yılında beklemiş olduğum, İstanbul kolu ve Tekirdağ kolu depremciklerinden bir tanesidir. Aşağı yukarı 2045’te beklediğim patlama yerinin üzerinde olmuştur. Yani dış odak konumu, 2045’te olacak depremin dış odak konumu ile çakışmaktadır. Yani 2040 ile 2050 arasında deprem bekliyoruz” dedi.Marmara Denizi’nde 5 Kasım sabah 3.5 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Ercan, şunları kaydetti: “Bunlar uyarıcı depremler. Yani, öncü deprem demek, hemen arkasından büyük bir deprem gelecek anlamını içerir. Bundan hemen büyük bir deprem gelecek anlamı çıkarılmaz. Marmara’da depremler olmadan önce bu tür öncü depremler, kırığın işleyişi, zamanı ve derinliği konusunda, bir de boşalacak gerginlik boşalımı üzerine, Jeofizik Mühendisleri çok önemli bilgiler verirler.”

“Biz olan her depremciği çok ayrıntılı olarak işler ondan bilgi ediniriz. Dörtten daha küçük olan depremlere depremcik denir ki bu bir depremciktir. Dörtten daha büyüklerine deprem denir. Marmara’nın yıkımcıl eşdeğeri ise, altı onda dörtten sonra başlar. Bugün olan deprem, 2045 yılında beklemiş olduğum, İstanbul kolu ve Tekirdağ kolu depremciklerinden bir tanesidir. Aşağı yukarı 2045’te beklediğim patlama yerinin üzerinde olmuştur. Yani dış odak konumu, 2045’te olacak depremin dış odak konumu ile çakışmaktadır.”


Ercan, beklenen deprem olduğunda İstanbul’da en çok etkilenecek yerleri şöyle sıraladı: “Şimdi İstanbul’da olabilecek depremin büyüklüğü 6 onda 5 ila 6 onda yedi arasında olacaktır. Bunun yıkıcılığı İzmir’den biraz daha fazla olur. Ölümcüllüğü ise İzmir’den daha fazla. Çünkü İzmir’de kilometrekare başına bin 750 kişi düşüyor İstanbul’da ise 2 bin 586 kişi düşüyor. Orada ulaşım gayet kolay oldu ama İstanbul’da ulaşım o kadar kolay olmayacak. Bu deprem, Küçükçekmece-Avcılar’ın önünde olacaktır. Dolayısıyla en fazla etkileyeceği yer yine özellikle Avcılar evet. Özellikle Avcılar’da ustalar tarafından güçlendirilmiş olan yapıların ayakta kalması benim için sürpriz olur.”

Son güncelleme: 15:07 06.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı