• Turkhane Logo

Prof. Badur: Gevşemenin sonuçları haziranda görülecek

Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüs (Covid-19) için alınan tedbirlerin gevşetilmesinin sonuçlarının haziran ayında belirginleşeceğini söyledi.

18:18 13 Mayıs 2020 Çarşamba
Prof. Badur: Gevşemenin sonuçları haziranda görülecek
Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, yeni tip koronavirüs (Covid-19) için alınan tedbirlerin gevşetilmesinin sonuçlarının haziran ayında belirginleşeceğini söyledi.



Badur, aşı çalışmalıyla ilgili olarak da “Aşı bulunacak ve her şey bitecek demek doğru değil” dedi.

Aşı çalışmalarının dünyanın birçok ülkesinde devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Selim Badur, aşının bulunmasının salgın konusunun kapandığı anlamına gelmeyeceğini dile getirerek, “Aşı bulunacak ve her şey bitecek demek doğru değil. Aşıyı bulmak mümkün ama etkili olup olmayacağı belirsiz” dedi. Badur ayrıca sağlık hizmetleri ve temiz suya ulaşma konusundaki dezavantajlar nedeniyle salgının dünya genelinde yoksulları daha çok etkilediğini ifade etti.


Virüs bilimci Prof. Selim Badur, yeni tip koronavürüse (Covid-19) dair dünyada yaşanan gelişmeleri, aşı çalışmalarını ve salgının toplumsal sağlığa etkilerini Şirin Payzın’a anlattı.

‘VİRÜSÜN ALIŞIK OLMADIĞIMIZ BİRÇOK YÖNÜ VAR’ 

Salgına karşı önlemlerin gevşetilmesinin sonuçları için konuşmanın erken olduğunu ancak Güney Kore’de tedbirlerin gevşetilmesinin ardından yaşananları anlatan Badur, “Bir hafta öncesinde gece kulübe giden bir kişinin ilişkilendiği 5 bin 500 kişi aranıyor. Bunların bir kısmı pozitif çıktı. Demek ki tek kişi bile çok hızlı yayılıyor. Bir virolog olarak bu virüsün alışık olmadığımız birçok yönü olduğunu söyleyebilirim” dedi.

‘TESTLERİN DUYARLILIĞI YÜZDE 60’

Koronavirüs tespiti için kullanılan PCR testine de değinen Badur, “Grip, hepatit, HIV gibi virüslerde PCR tekniğinin duyarlılığı yüzde 99’a çıkar. Ama Covid-19’da bu duyarlılık yüzde 60’larda kalıyor. Bizim ‘tamam bu bir Covid-19 hastasıdır’ dediğimiz hastaların ancak yüzde 60’ında bu test pozitif sonuç veriyor” diye konuşarak bu virüsün ildik virüslerden farklı olması nedeniyle bilim dünyasının da birçok şeyi yeni öğrendiğini söyledi.

‘AŞI ETKİLİ OLACAK MI, BİLMİYORUZ’  

Bulunacak aşının etkisinin kalıcı olup olmayacağı konusunun da önemli olduğunu belirten Badur, “Aşı bulunacak ve her şey bitecek demek doğru değil” dedi.

İkinci dalga tehlikesine de dikkat çeken Badur, sosyal mesafe ve maske kullanımının önlem alma açısından çok önemli olduğunu ve ikinci dalganın yaşanma ihtimalinin gerçekçi bir yaklaşım olmaktan uzak olmadığını belirtti.

‘BU BAKIŞ AÇISIYLA DAHA ÇOK PANDEMİ YAŞARIZ’ 

Pandeminin 1-2 yıl içinde yavaş yavaş ortadan kalkabileceğini ihtimalinin bulunduğunu belirten Badur, virüsün iklim krizi ile ilişkisine de dikkat çekerek “Unutmayalım ki daha yüzlerce virüs ‘zamanım gelse de ben de insana geçsem’ diye bekliyor. Biz bir takım özensiz davranışlarımızla, dünyaya ve yaşama bu kadar çok kar amaçlı bakış açısıyla bakmayı terk etmedikçe biz daha çok pandemi yaşarız gibi geliyor” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 18:18 13.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı