• Turkhane Logo

Prenses Kate’in photoshop oyunu skandala dönüştü

18:50 11 Mart 2024 Pazartesi
Prenses Kate’in photoshop oyunu skandala dönüştü

İngiltere’de aralık ayından beri ortada görülmeyen Prenses Kate hakkında spekülasyonlar havada uçuşurken Saray tarafından yayınlanan fotoğrafı dünyanın en büyük dört uluslararası ajansı tarafından ‘manipülasyon’ gerekçesiyle kaldırıldı



Detayları açıklanmayan bir ameliyat nedeniyle 2 aydır ortalarda görünmeyen İngiltere Prensesi Kate, söylentileri gidermek için bir aile fotoğrafı yayınladı. Fotoğrafın Photoshop ile acemice oynandığı ortaya çıktı. Söylentiler daha da çoğaldı. Kate suçu üstlendi.



İngiltere Kralı Charles’in kanser tedavisi görmeye başladığının açıklandığı günlerde, tahtın varisi Prenses Kate’in de içeriği belli olmayan bir ameliyat geçirdiği duyuruldu. Karın bölgesindeki operasyonun başarılı geçtiği belirtildi ancak Kate yaklaşık 2 aydır hiçbir şekilde ortalarda görülmedi. Söylentiler artarken, Prenses Kate, İngiliz Anneler Günü için bir kutlama fotoğrafı yayınladı. Söylentileri gidermeyi ve sağlıklı olduğunu göstermeyi amaçlayan girişim, bir halkla ilişkiler felaketine dönüştü. Fotoğrafın Photoshop ile acemice oynandığı ortaya çıktı.



FOTOĞRAFI SARAY YAYINLADI



Velev news’in haberine göre, Kensington Sarayı, Pazar günü X haber servisinde, Ocak ayında geçirdiği mide ameliyatından bu yana ilk kez, üç çocuğuyla çevrili ve yüzü gülen bir Kate fotoğrafı yayınladı. Ancak fotoğrafın en az bir yerinde “düzenleme” yapıldığı anlaşıldı. Bunun ortaya çıkmasından sonra uluslararası haber ajansları manipülasyon şüphesi nedeniyle fotoğrafı geri çekti.



AJANSLAR “UYGUN DEĞİL” DEDİ



ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansının akşam saatlerinde yaptığı açıklamaya göre, yakından yapılan incelemeler sonucunda fotoğrafın “AP’nin fotoğraf standartlarına uymayan bir şekilde” kaynak tarafından manipüle edildiği sonucuna ulaşıldı. Önce AP ve daha sonra da Reuters, AFP ve Getty Images ajansları fotoğrafı geri çekti.



DİJİTAL OYNAMA ÇOK AÇIK



Fotoğraf, Prenses Kate’i çocuklarıyla çevrili bir verandada bahçe sandalyesinde otururken gösteriyor. Fotoğrafın Prens William tarafından çekildiği söyleniyor. Manipülasyon suçlaması Charlotte’un kırmızı hırkasındaki bir noktayla ilgili. Koldan çocuğun eline geçişte bir şeyler yanlış görünüyor. Bilekteki yün bir tarafta tamamen eksik duruyor. Fotoğraf üzerinde dijital olarak oynanmış gibi görünüyor. AP tarafından yapılan geri çekme açıklamasına göre, fotoğrafta sol elin tasvirinde bir “tutarsızlık olduğu” bildirildi.



KATE: BEN YAPTIM



Bunun dışında Kate’in göğsünün yüksekliğinde de gözle görülür, dijital değişiklikler olduğu anlaşılıyor. Manipüle edilmiş versiyon doğrudan Kensington Sarayı tarafından yayınlanmıştı. Skandalın ortaya çıkmasından sonra Kate sorumluluğu üstlendi. Her acemi fotoğraf çeken gibi kendisinin de bazen fotoğraflar üzerinde düzenlemeler yaptığını belirterek, hatanın kendisinden kaynaklandığını bildirdi.



İYİ NİYETLİ AMA BECERİKSİZ



Uzmanlara göre oynama, fotoğrafın içeriğiyle ilgili bir değişiklikle ilgili değil, muhtemelen görüntüyü “süslemek” için yapılan başarısız bir girişim. Ancak bu tür manipülasyonlar haber ajanslarının standartlarına aykırı olduğu için, önde gelen kurumlar fotoğrafları yayından çektiler.



SARAYDAN AÇIKLAMA İSTENDİ



Haber ajansları müşterilerine fotoğraflarının dijital olarak manipüle edilmediğini taahhüt ediyor. Ajansların bu katı kuralları, çok özel şartlarda esnetilebiliyor, mesela kamera lensindeki tozun neden olduğu noktaların kaldırılması gibi belirli koşullar altında yalnızca “küçük düzenlemelere” izin veriliyor, ya da fotoğraf karesinde anlamı bozmayacak kırpmalar yapılabiliyor. Bu nedenle yanıltıldıklarını düşünen ajanslar, Kensington Sarayı’ndan açıklama istediler.

Son güncelleme: 18:50 11.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı