• Turkhane Logo

Polonya-Belarus sınırındaki krizde THY mercek altına alındı

AB'de Belarus kaynaklı sığınmacı gerilimi sürerken AB Komisyonu'nun gizli belgesinde insan kaçakçılığının işleyişi ile ilgili ayrıntılara yer verildi. Belgede Belavia-THY iş birliğine de değiniliyor.

12:32 11 Kasım 2021 Perşembe
Polonya-Belarus sınırındaki krizde THY mercek altına alındı
AB'de Belarus kaynaklı sığınmacı gerilimi sürerken AB Komisyonu'nun gizli belgesinde insan kaçakçılığının işleyişi ile ilgili ayrıntılara yer verildi. Belgede Belavia-THY iş birliğine de değiniliyor.

Polonya-Belarus sınırında bekleyen binlerce sığınmacıyla ilgili gerginlik sürerken Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun gizli ibareli kurum içi belgesinde kaçakçılık şebekelerinin işleyişi ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.
Alman Die Welt gazetesinin söz konusu belgeye dayandırdığı haberde, sığınmacıların Belarustan Polonya yoluyla ABye girişlerine yardımcı olan kişilerin büyük bölümünün Almanyada ikamet ettiği belirtildi.
Çoğu Suriyeliler olmak üzere Afganistan, İran, Irak, Kuveyt ve Yemenden kaçan sığınmacıların, kiralık kamyonlarla Polonyadan Almanyaya taşınmasında, Almanyada yaşayan Türk, İran, Suriye ve Irak vatandaşlarının önemli rol oynadığı kaydedildi. Tutuklanan kamyon şoförleri arasında ayrıca Polonyanın verdiği Schengen vizesine sahip Belarusluların yanı sıra Hollandada yaşayan Suriyelilerin de bulunduğu belirtildi. AB Komisyonunun belgesinde, Polonya sınırında bekleyen sığınmacıların ana hedefinin Almanya ve Finlandiyaya varmak olduğuna yer veriliyor.
Belavia-THY iş birliğiWeltin belgeye dayandırdığı haberde, Belarus havayolları şirketi Belavianın Türk Hava Yolları ile iş birliği içinde haftada 4 ila 7 uçuş düzenleyerek her uçuşta 180er göçmeni İstanbuldan Minske taşıdığı ifadesi de yer aldı.  Aralarında Bildin de bulunduğu Alman medya kuruluşlarında, Türkiyenin THY aracılığıyla göçmenleri Belarusa taşıyarak Belarus Devlet Başkanı Lukaşenkoya destek olduğu yönünde iddialar yer almış, THY ise söz konusu haberleri yalanlamıştı.
AB Komisyonunun belgesinde ayrıca Dubai üzerinden Belarusun başkenti Minske uçan Irak ve Suriye vatandaşlarının sayısının arttığı, havayolları şirketi Fly Dubainin her gün Dubaiden Minske, Suriyeden Cham Wing havayolları şirketinin de Şamdan Minske charter uçuşları düzenlediği bilgisi yer aldı.
AB Komisyonu, Rusyanın da insan kaçakçıları için önemli bir rota haline gelebileceği uyarısı yaparak Rusyanın Estonya ve Letonya sınırı yakınındaki Pskow havaalanının yeni bir göç rotasına dönüşebileceğine işaret etti. Belgede Pskowun Belarus, Türkiye ve Mısırdan gelenlerin Baltık ülkelerine geçeceği bir transit noktası işlevi görebileceği kaydedildi.

Son güncelleme: 12:32 11.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı