• Turkhane Logo

Politico yanıtladı: Avrupa Birliği neden Erdoğan'ı seviyor?

Politico'da yayımlanan seçim analizinde, Erdoğan yönetiminde Türkiye'nin Avrupa'dan farklı çizgi izlemesi nedeniyle AB üyeliğinin söz konusu olmadığı için AB'nin Erdoğan'ı sevdiği belirtildi.

13:51 12 Mayıs 2023 Cuma
Politico yanıtladı: Avrupa Birliği neden Erdoğan'ı seviyor?
Politico'da yayımlanan seçim analizinde, Erdoğan yönetiminde Türkiye'nin Avrupa'dan farklı çizgi izlemesi nedeniyle AB üyeliğinin söz konusu olmadığı için AB'nin Erdoğan'ı sevdiği belirtildi.


Batıda yayımlanan seçim analizlerinde çoğunlukla Batı ve ABnin Erdoğanın otokratik, baskıcı ve Batının tersine hamleleri sebebiyle AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğandan hoşnut olmadığı tekrar tekrar ifade edilmesine rağmen Politicoda yayımlanan seçim analizinde farklı bir görüş dile getirildi: Avrupa Birliği Erdoğanı seviyor. 
Erdoğan iktidarında Türkiyenin Avrupanın çizgisinden uzaklaştığını hatırlatan Politico, böylece Türkiyenin AB üyeliği tartışmalarının gündemden düştüğünü ve ABnin de Erdoğanı bu sebeple sevdiği ifade edildi.
Erdoğan AB için yararlı bir engel olduDış politikada Erdoğanın Rusyaya yakınlaşmasının, Batının isteğinin tersine Suriyeye müdahale ettiğini, İsveçin NATO üyeliğini engellediğini hatırlatan Politicodan Suzanne Lynchin kaleme aldığı makalede, Erdoğanın iktidarda olması, özellikle de son yıllarda giderek daha otoriter bir hal alması dolayısıyla, ABnin Türkiyenin saflarına katılıp katılmaması gerektiği sorusunu geçiştirmesine izin verdi diyerek Erdoğanın Avrupalı siyasetçiler için yararlı bir engel olduğu belirtildi.
Türkiye ve AB zıt yönlerde hareket ediyorTürkiyede olası iktidar değişikliğinin mevcut dinamikleri değiştireceğini belirten Politico, konuya ilişkin Türkiyenin eski AB Büyükelçisi Selim Kuneralpin şu görüşlerini aktardı:
Son yıllarda Türkiye ve ABnin zıt yönlerde hareket ettiğini görüyoruz. Erdoğan yönetimindeki Türkiye, Avrupa değerlerinden uzaklaştı; üyelik süreci tamamen durdu ve bunun sonucunda Türkiyenin Avrupa Birliğine üye olma fikri artık inandırıcı bir hedef olmaktan çıktı.
AB ülkelerinin Türkiyeyi kabul etmek istemedikleri ortaya çıktıAB-Türkiye ilişkilerinin 60 yılı aşkın bir süredir devam ettiği ve ABnin Türkiyeye aday üye statüsü vermesinin ardından Erdoğan ve AKPnin iktidara geldiği hatırlatılan makalede, Türkiyenin ABnin talepleri üzerine orduyu zayıflattığı ve bunun da AB tarafından hoşnutlukla karşılandığı belirtildi. Ancak makalede de belirtildiği gibi, ABnin talepleri sonucunda Erdoğanın ordu üzerinde hakimiyeti perçinlenmiş oldu.
Sonrasında Ankara-Brüksel ilişkilerinin bozulmaya başladığı ifade edilen analizde, bazı ülkelerin açıkça Türkiyeyi ABye kabul etmeye istekli olmadıklarının ortaya çıktığını ve ortaya çıkan ikiliğin ilişkileri daha kırılgan hale getirdiği belirtildi.
Sarkozynin ziyareti dönüm noktası olduPolitico, Türkiye-AB ilişkilerinde kırılma noktasının dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozynin çok kısa süren Türkiye ziyaretinde açıkça Fransanın Ankaranın ABye katılımına karşı olduğunu ilan etmesi olduğunu belirtti. Konuya ilişkin yorumda bulunan pek çok yetkili de Fransanın tavrını dönüm noktası olarak tanımladı.
Makalede, Türkiyenin üyelik umutları için ölüm çanlarının çalınmasının Erdoğanın otoriter dönüşü olduğu iddia edildi. Gezi Direnişi, 15 Temmuz, 2017deki referandumu, Kopenhag kriterlerine aykırı kararlar, insan hakları konularının AByle ilişkileri kopardığı belirtilirken; 2018e gelindiğinde Türkiyenin üyelik müzakerelerinin durma noktasına geldiği hatırlatıldı.
İktidarda kim olursa olsun, zorluklar aynı kalacakAB-Türkiye ilişkilerinde mevcut koşullarda asıl sorunun artık 14 Mayıs seçimlerinde sandıktan çıkacak sonucun olduğunu iddia eden Politico, iktidar değişikliğinin muhtemelen Türkiye ile Batı arasındaki ortaklığa yeni bir soluk getireceğini düşünüyor. Ancak değişimin birçok sorunu da ortadan kaldırmayacağı yorumunda bulunulan makalede, Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsünden Gallia Lindenstraussun İktidarda kim olursa olsun, zorluklar aynı kalacak. Derin bir ekonomik kriz var ve mevcut hükümet, seçimden sonra devam edecek olan mevcut krizi hafifletmek için her türlü popülist önlemi sunuyor yorumu aktarıldı.
ABDnin de Türkiyede iktidar değişikliğini arzuladığı hatırlatılırken; Lindenstrauss, Kılıçdaroğlunun iktidara gelmesi durumunda Brüksel ile Ankara arasında “daha iyi bir atmosfer” olacağını öngördüğünü dile getirdi.
AB ülkelerinin Türkiyenin üyeliğini düşünmeye yaklaşması mümkün değilMakalede, birçok ülkenin Türkiye gibi çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin katılmasına izin verme konusunda da temkinli davrandığı söylenirken, üst düzey bir AB diplomatının AB üye devletlerinin Türkiyenin AB üyeliğini düşünmeye hiçbir şekilde yaklaşması mümkün değil demeci paylaşıldı.
Demokratik bir Türkiye, Avrupa için sorun teşkil edecekÖte yandan Politico, Avrupadaki herkesin Erdoğanın kaybetmesini kutlamayacağını dile getirdi.
Konuya ilişkin demeç veren Chatham Housetan Galip Dalay, ABde bazıları için, üyelik konusunu ciddi bir şekilde ele almaktansa, komşu otoriter bir lidere sahip olmak ve Türkiye ile daha işlemsel bir ilişkiye sahip olmak daha uygun olabilir. Demokratik bir Türkiye, Avrupa için çok daha temel bir sorun teşkil eder dedi.

Son güncelleme: 13:51 12.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı