• Turkhane Logo

Polis baro başkanını itekledi: 'Sen kimsin!'

Ankara’ya başlattıkları “Savunma Yürüyüşü”nü sürdüren baro başkanlarının önü Eskişehir yolu girişinde polislerce kesildi, "kamu düzeni bozulduğu" gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmedi.

13:48 22 Haziran 2020 Pazartesi
Polis baro başkanını itekledi: 'Sen kimsin!'
Ankara’ya başlattıkları “Savunma Yürüyüşü”nü sürdüren baro başkanlarının önü Eskişehir yolu girişinde polislerce kesildi, "kamu düzeni bozulduğu" gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmedi.



Polisin bazı baro başkanlarını darp ettiği de görüldü.

  Polisin müdahalesinden!


Polis: Sen kimsin

Gaziantep Baro Başkanı Avukat Bektaş Şarklı: Avukatım

Polis: Karayolunda yürüyemezsin. Kanunlara uyun. pic.twitter.com/3bTa9wl00i — medya blok (@medyablok) June 22, 2020

Engel sırasında baro başkanları ve polis arasında arbede yaşandı. Baro başkanları polis barikatını aşmak için girişimde bulunurken, yaşanan arbedede 6 baro başkanı polisler tarafından darp edildi. Antep Baro Başkanı Bektaş Şarklı polis kalkanlarıyla darp edilirken, Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte 2 baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçti. 

Baroların yapısı ve seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye karşı 55 baronun Türkiyenin dört bir yanından Ankara’ya doğru yola çıktıkları Savunma Yürüyüşü, 4’üncü gününde. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat, diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde beklemeye başladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yürüyüşe destek verdi.

/

Baro üyelerinin ellerinde Baro yoksa adalet yok”, “Savunmadan elini çek”, “Bağımsız yargı”, “Savunma yürüyor “, “Savunmaya özgürlük” ve “Baroma dokunma dövizleri yer aldı.

  baro başkanları başkente sokulmuyor...şu görüntüler ne hazin...tarikat cübbesine selam duranlar avukat cübbesinin yakasına yapışıyor...pic.twitter.com/FK6HVRoD1r — mustafahos (@mustafahos) June 22, 2020

Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri kamu düzeni bozulduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. 



Bu engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi. İki grubun buluşması engellenirken, bu engelleme girişimi nedeniyle baro başkanları ile polis amirleri arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktaran Trabzon Başkanı Sibel Suiçmez, “Provokasyonu anladığımız için eski yerimize döndük. Biz de mücadele ile buraya geldik. Arkadaşlarımız da orada bekliyor. Demokratik bir hakkın kullanılmasına izin verilmiyor. Biz sadece Anıtkabir’e gidiyorduk bunun bile engellenmiş olması çok manidar” diye konuştu.

Aksaray Baro Başkanı Erhan Toprak ise, engellemeye tepki göstererek, “Bugün demokrasi tarihine kara bir leke olarak gelmiştir. Bir baro başkanına yumruk atıldı, sesimiz duyulsun diye hep birlikte hazırlayalım diye sadece baro başkanları geldik. Tek tek geçmemiz engellendi. Bir kısmımız barikatları aştı. Gerekirse günlerce burada duracağız bu eylemimiz devam edecek” şeklinde konuştu. 

Türkiye Barolar Birliği Delegesi Güliz Saraç da, baro başkanlarının yapılmaya çalışılan değişikliklere karşı yürüyüşe geçtiğini belirterek, yaşananları kınadı. 

Avukatlar, yaşananlara sessiz kalan Türkiye Barolar Birliği ve yöneticilerini yuhalayarak, tepkilerini ifade etti.

Barolar, yürüyüşe izin verilmesi halinde önce Anıtkabiri ziyaret edip, ardından yürüyüşle Meclis’e giderek temaslarda bulunacak. Ankara’ya doğru yapılan yürüyüşte 55 baro başkanı yer alırken, 5 baro başkanı da Anıtkabir’de yürüyüşe dahil olacak.

Son güncelleme: 13:48 22.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı