• Turkhane Logo

Plastik sandalyede ölüm! KHK’lı komiser Mustafa Kabakçıoğlu’nun vefatının üzerinden bir yıl geçti

Tek başına kaldığı karantina hücresinde, beyaz bir sandalye üzerinde can veren Mustafa Kabakçıoğlu bir yıl önce bugün hayatını kaybetti. Ölümünden sorumlu olanlar ise hala ortaya çıkarılmadı. Olayın üzeri kapatıldı.

15:25 29 Ağustos 2021 Pazar
Plastik sandalyede ölüm! KHK’lı komiser Mustafa Kabakçıoğlu’nun vefatının üzerinden bir yıl geçti
Tek başına kaldığı karantina hücresinde, beyaz bir sandalye üzerinde can veren Mustafa Kabakçıoğlu bir yıl önce bugün hayatını kaybetti. Ölümünden sorumlu olanlar ise hala ortaya çıkarılmadı. Olayın üzeri kapatıldı.


Gümüşhane E Tipi Cezaevinde dört yıl tutuklu kaldıktan sonra kapatıldığı karantina hücresinde ölü bulunan KHK’lı komiser yardımcısı Mustafa Kabakçıoğlu’nun (44) vefatının üzerinden 1 yıl geçti.

Bold Medya’nın ölüm anına ait fotoğrafları, son dilekçesini ve günlüklerini yayınlamasından sonra tüm Türkiye’nin öğrendiği ve büyük tepki çeken olayla ilgili başlatılan soruşturmaya takipsizlik karar verildi.


Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, Kabakçıoğlu’nun ölümünde ihmal olup olmadığını araştırması için görevlendirdiği 2 müfettişin ise bugüne kadar ne yaptığı bilinmiyor. Herhangi bir rapor açıklanmadı. Cezaevi müdürü Heybetullah Gözcü ise olaydan 2 ay sonra başka bir şehre tayin edildi.

Astım, şeker hastası ve yüksek tansiyon hastası olan Kabakçıoğlu 20 Ağustos 2020’de koğuşta fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Hastane dönüşünde koronavirüs tedbirleri kapsamında karantina hücresi yapılan D2 koğuşuna konuldu. 24 Temmuz ve 27 Temmuz’da olmak üzere iki kez fenalaşan Kabakçıoğlu, cezaevine gelen 112 ambulasında bakıldıktan sonra koğuşuna geri gönderildi.

9 gün burada tek başına yaşayan Kabakçıoğlu 29 Ağustos 2020’de hayatını kaybetti. Saat 05.45’te koğuşun kapısını açan gardiyanlar, onu beyaz plastik sandalyenin üzerinde ölü buldular.

Sabaha kadar öksüre öksüre can verdiği iddia edilen Kabakçıoğlu’nun, Karadeniz Teknik Üniversitesi Klinik Laboratuvarı’nda yapılan koronavirüs testi negatif çıktı. Trabzon Adli Tıp’ın 19 Ekim 2020 tarihli otopsi raporunda ise ölüm nedeni, akciğer enfeksiyonundan gelişen solunum yetmezliği olarak açıklandı.

SON DİLEKÇESİ

Kabakçıoğlu ölümünden iki gün önce yazdığı son dilekçesinde ise ölümünü adeta haber vermişti: “Vermiş olduğunuz ilaçları düzenli olarak kullanmaktayım. Ancak ilaçların yan etki yaptığını düşünüyorum. Özellikle sol ağzım, sol bacağımda aşırı ŞİŞME oldu. Yürüyüş ve konuşma sıkıntısı yaşıyorum. Bu dilekçeyi yazarken kolumda uyuşukluk yaşıyorum. Bel altı hareket özgürlüğümü sağlayamıyorum. Hiçbir işlemimi yapamıyorum. Saygılarımla arz ederim.”

İki çocuk sahibi Mustafa Kabakçıoğlu’nun cenazesi, Samsun Toybelen’deki köy mezarlığına defnedildi.

DAHA ÖNCE DE HAK İHLALİNE UĞRADIĞI GÜNLERİNDE ORTAYA ÇIKTI

Fotoğrafların yayınlanmasından sonra Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, Kabakçıoğlu’nun fenalaşması üzerine 24 ve 27 Ağustos 2020 tarihinde iki kez hastaneye sevk edildiği ancak kendisinin gitmek istemediğini iddia eden bir açıklama yaptı.

Savcılık açıklamasında, hastaneye gitmek istemediği için cezaevine çağrılan 112 ambulansında Kabakçıoğlu’na oksijen verildiğini, cezaevi doktoru tarafından yazılan ilaçları alarak karantina hücresine döndüğünü ve burada takibinin yapıldığını söyledi. Kabakçıoğlu’nun hastaneye gitmek istemediğine dair el yazısıyla yazılmış bir dilekçesi bulunduğunu da belirtti.

Hastaneye gidiş gelişlerde ve muayene sırasında insanlık dışı muamelelere maruz kalan mahpusların, hastaneye gitmek istemediği ve kendi rızaları olmasa da sözkonusu dilekçelerin zorla imzalatıldığı biliniyor. Olayın üzerini kapatmak için iktidar yanlısı Takvim gazetesi tarafından yayınlanan bu dilekçe, Kabakçıoğlu ailesi tarafından cezaevi yönetiminden 1,5 ay önce istenmesine rağmen verilmemişti.

Mustafa Kabakçıoğlu’nun daha önce de hak ihlaline uğradığı 2017 yılından itibaren tutmaya başladığı günlüklerinde ortaya çıktı. Hapse girdiğinde astım ve yüksek tansiyon hastası olan Kabakçıoğlu, 4 Mart 2017’de şeker hastası olduğunu öğreniyor.

Hastalığı teşhis edilemeden önce iki kez koğuşta düşüp bayılıyor, kafasını beton zemine vurduğu için şuurunu kaybediyor. 112 çağrılıyor ve kendisinin şuuru yarı açık yarı kapalı haldeyken görevli jandarmalar ve 112 ekipleri arasında ‘hastaneye götürelim mi götürmeyelim mi’ tartışmasına şahit oluyor.

Gümüşhane Devlet Hastanesine götürüldüğünde arabadan inemiyor, askerlere başının döndüğünü ve kendilerini göremediğini söylüyor. Tekerlekli sandalye verilmesini istediği için azarlanıyor. Hatta kendisini sandalyeye kelepçelemelerini istemek zorunda kalıyor. Ancak bu durumda olmasına rağmen acil servise sedyeyle ya da tekerlekli sandalyeyle değil, yürütülerek götürülüyor.

NEDEN TUTUKLANDI?

Giresun Emniyet Müdürlüğü’nde komiser yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Kabakçıoğlu, Gülen Hareketi soruşturmaları kapsamında 26 Temmuz 2016’da tutuklandı. Bir gün sonra Gümüşhane E Tipi Cezaevine sevk edilen Kabakçıoğlu, 1 Eylül 2016’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi.

Kimse Yok mu Derneği’ne bağış yaptığı için, içeriği olmayan, kendisinin kullandığına dair bir delil de bulunmayan mesajlaşma programı Bylock kullandığı iddiasıyla ve evinde dini sohbetler yapıldığını söyleyen yakın arkadaşlarının ifadeleri üzerine 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay tarafından onaylanan Kabakçıoğlu yaşaydı Mart 2021’de tahliye olacaktı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Cezaevinde plastik sandalye üzerinde ölüm, TBMM’nin gündemine taşındı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Saadet Partisi Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergeleri verdi. Kabakçıoğlu’nun ölümünden sorumlu olanların araştırılması ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Kamu vicdanını yaralayan Kabakçıoğlu’nun cezaevinde ölüme terk edilmesine tepki gösteren sosyal medya kullanıcılarına soruşturma açıldı. Kabakçıoğlu’nun vefatı tüm dünyada yankı buldu. Avrupa ve Amerika’nın bazı şehirlerde ‘Beyaz Sandalye’ protestoları düzenlendi, basın açıklamaları yapıldı.

KADER ARKADAŞININ TANIKLIĞI

Kabakçıoğlu’nun ölümünden sonra Bold Medya’ya ulaşan eski bir mahpusun verdiği bilgiye göre Gümüşhane E Tipi Cezaevinin koşulları insan sağlığını, hayatını tehlikeye atıyor ve Anayasa’da koruma altına alınan yaşam hakkını ihlal ediyor.

Kabakçıoğlu ile aynı cezaevinde 3,5 yıl tutulan ve adının açıklanmasını istemeyen mahpus, yaklaşık 700 tutuklunun bulunduğu Gümüşhane E Tipi Cezaevinin bacalarında filtre olmadığı için tutukluların sağlığının bozulduğu belirtti. Kabakçıoğlu’nun can verdiği karantina hücresinin filtresiz bacaların bulunduğu bölgede olduğunu ve avlunun simsiyaha kurumla kaplandığı söyledi. Eski mahpus, ayrıca cezaevinde uyuşturucu ticareti yapıldığını da öne sürdü.

Mustafa Kabakçıoğlu’nun kardeşi Harun Kabakçıoğlu, 29 Şubat 1976’da dünyaya gelen abisinin 45. doğum gününde kaleme aldığı yazıda, hayallerini abisinin bile bile ölüme gönderildiğini, yetkililerin yaptığı açıklamaların hiçbirini inandırıcı bulmadıklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Son güncelleme: 15:25 29.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı