• Turkhane Logo

PKK ile çatışmalarda yaralanan 20 bine yakın asker ve polis ‘gazi’ sayılmıyor

Terör saldırılarında yaralanan yaklaşık 20 bin asker ve polisin, sakat kalma oranaı yüzde 40'ın altında olduğu gerekçesiyle gazi sayılmadığı ve bu kişilerin gazilere sağlanan maaş ve haklardan yararlanamadığı belirtildi.

16:57 19 Eylül 2020 Cumartesi
PKK ile çatışmalarda yaralanan 20 bine yakın asker ve polis ‘gazi’ sayılmıyor
Terör saldırılarında yaralanan yaklaşık 20 bin asker ve polisin, sakat kalma oranaı yüzde 40'ın altında olduğu gerekçesiyle gazi sayılmadığı ve bu kişilerin gazilere sağlanan maaş ve haklardan yararlanamadığı belirtildi.



Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre terör saldırılarında yaralanan askerlerden yüzde 40’ın altında sakatlığı bulunanlar gazi sayılmadığı için yaklaşık 20 bin kişinin gazilik sosyal hak ve yardımlardan faydalanamadığı öğrenildi.

Aralarında 30 yılı aşkın süredir gazilik unvanı bekleyen isimlerin de yer aldığı yaklaşık 20 bin kişi 1 Ekim’de açılacak olan TBMM’de yeni düzenleme yapılmasını bekliyor.


Independent Türkçe’de, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla yayınlanan haberde terörle mücadele yaralansalar da resmi olarak gazi kabul edilmeyen asker ve polislerin durumu ele alındı.

Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği (TMSY) Başkanı Atilla Polat 23 senedir gazi sayılmayı beklediğini belirterek ‘ Vücudumda 30’un üzerinde şarapnel parçasıyla yaşıyorum. Ayağımda, kolumda, kafamda bile şarapnel parçalarıyla yaşıyorum ama gazi sayılmıyorum’ dedi.

TBMM’de 100’ün üzerinde soru önergesi, araştırma önergesi verilse de sonuç alınamadığını dile getiren Polat  “Herkes ‘Hala bu sorununuz çözülmedi mi’ diye soruyor. 6 yıldır kapı kapı dolaşıp devlete gazi olduğumuzu kabul ettirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANINA ULAŞAMIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu’yla görüşemediklerini söyleyen Polat, ‘Biz neden gazi sayılmıyoruz? Biz farklı ülke için mi vurulduk? Neden üvey evlat muamelesi görüyoruz? Bizler bu vatan için vurulduk. Şehidin şahidi gazidir. Bizler Allah katında gaziyiz, devletimiz nezdinde de gazi sayılmak istiyoruz. Neden bizi kimse duymuyor, görmüyor, kimse bize sahip çıkmıyor?’ diye sordu26 yıldır gazi unvanı almayı bekleyen ve  5 yıl önce kurulan Malul Sayılmayan Gaziler Derneği’nin genel başkanlığını yürüten Mesut Kılıçaslan da ’25 Haziran 1994’te Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 2 bin 900 rakımlı Kato Dağı’nda, PKK tarafından tuzaklanmış, el yapımı bombanın patlamasıyla yaralandım. İki parmağımı kaybettim. Yüzde 19 çıktı, yüzde 40 olması gerekiyor. Gazi kabul edilmem için parmağımın bir santim daha kopması gerekiyormuş’ sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Kendisi gibi terör olaylarında yaralanarak gazi unvanı almayı bekleyen yaklaşık 20 bin asker ve polisin bulunduğunu belirten Kılıçaslan, ‘Sizler bizim gönlümüzün gazisisiniz’ diyorlar ama kimse elini yardım için uzatmıyor! Sayın Cumhurbaşkanı’na ulaşamıyoruz. Tenis topu gibi oynanıp duruyoruz’ dedi.

Son güncelleme: 16:57 19.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı