• Turkhane Logo

Pişkin savunma: Karar değişmezdi, dayısı ve aile üyeleri de fe.ö'cü

15 Temmuz'dan sonra "terör örgütü' üyeliği iddiasıyla 9 yıl hapis cezası alan O.M'nin baro tarafından atanan avukatı Merve Tan Abay, temyiz sürecini savsakladığı için hapis cezası kesinleşen müvekkili ile davalık oldu. Abay skandal bir savunma yaptı.

19:31 19 Nisan 2021 Pazartesi
Pişkin savunma: Karar değişmezdi, dayısı ve aile üyeleri de fe.ö'cü
15 Temmuz'dan sonra "terör örgütü' üyeliği iddiasıyla 9 yıl hapis cezası alan O.M'nin baro tarafından atanan avukatı Merve Tan Abay, temyiz sürecini savsakladığı için hapis cezası kesinleşen müvekkili ile davalık oldu. Abay skandal bir savunma yaptı.


15 Temmuz 2016daki darbe girişiminden sonra onbinlerce kişi terör örgütü yöneticiliği, üyeliği, örgüte yardım veya propagandasını yapma suçlarından yargılandı.

Yargılananlardan biri de O.M. oldu. O.M. kendisine açılan davada örgüt üyeliği iddiasıyla 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. O.M.nin yargılandığı süreçte, avukatlığını baro tarafından atanan Merve Tan Abay yaptı.


İTİRAZ ZAMANINDA YAPILMADI, CEZA KESİNLEŞTİ

Independent Türkçeden Can Bursalının haberine göre, Avukat Abay, yerel mahkeme tarafından müvekkili O.Mye verilen cezayı istinaf mahkemesine de taşıdı. Ancak istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Bunun üzerine avukat Abayın dosyayı Yargıtaya taşıması gerekiyordu. Abay, temyiz süresini kaçırdı ve 15 günlük temyiz süresi içinde dosya Yargıtaya götürülmedi. Avukat Abay, başvuruyu 15 günlük süreyi kaçırdıktan yaklaşık 1 ay sonra Yargıtaya taşıdı ancak Yargıtay, bu başvuruyu belirlenen süre içinde yapılmadığı için reddetti ve sanık O.M.ye verilen 9 yıllık hapis cezası kesinleşmiş oldu.

O.M., Yargıtaya yapılması gereken itiraz yapılmayınca, iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuru yapma şansını da kaçırmış oldu. 

AVUKATINDAN ŞİKAYETÇİ OLDU

Cezanın kesinleşmesi üzerine O.M., avukatı Merve Tan Abay hakkında suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Adalet Bakanlığından verilen izin üzerine Abay hakkında görevi kötüye kullanma suçunu işlediği gerekçesiyle dava açıldı. 

Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, Abay kendisini savundu. Abay, savunma dilekçesinde, eski müvekkili O.M. ile ilgili yaptığı başvuruda maddi hata yaptığını ileri sürdü.

DAYISI VE AİLE ÜYELERİNİN BAZILARI DA fe.öden HÜKÜM GİYDİ

Abaya kendisine görevi kötüye kullanma suçlamasıyla açılan davada müşteki konumunda olan eski müvekkili O.M. hakkında verilen cezanın Yargıtaya taşınsa bile onanacağını da savundu. Abay savunmasında ayrıca, O.M.nin yargılandığı davada kişisel durumunun yanı sıra, aile üyelerine de değindi ve dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

Müştekinin HTS kayıtları incelenerek, ByLock kayıtları teyit edilmiş ve bunun neticesinde ceza almıştır. Yine aynı sebepten ailesinin tarafıma belirttiği üzere müştekinin dayısı ve aile üyelerinin bazıları da terör örgütüne üye olma suçundan yargılanıp hüküm giymişlerdir. Sonuç olarak, ilk derece mahkemesinde gerekli tüm delillerin toplandığı gerekçesiyle sonuç yine Yargıtayın ilgili ceza dairesinde de değişmeyecekti.

Kendisi hakkındaki suçlamayı reddeden avukat Merve Tan Abay, herhangi bir ihmali bulunmadığını ve beraatını talep etti.

AVUKATA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNDAN HAPİS CEZASI

Avukat Abayın yargılandığı Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davada kararını 25 Ocakta verdi.

Mahkeme, Abayın görevi kötüye kullanma suçunu işlediği gerekçesiyle 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Ceza, 1/6 oranında indirim uygulanarak, 2 ay 15 güne düşürüldü. Mahkeme ayrıca, avukat Merve Tan Abayın geçmişte kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, suçun işlenmesiyle somut bir zararın oluşmaması gibi nedenlerle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da verdi.

Son güncelleme: 19:31 19.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı