• Turkhane Logo

Pentagon gizli belgelerde Türkiye detayı: Yaptırımların delinmesine yardımcı oldu

21 yaşındaki ABD'li askeri personel tarafından sızdırılan ve son günlerde dünyanın gündemini meşgul eden

15:05 14 Nisan 2023 Cuma
Pentagon gizli belgelerde Türkiye detayı: Yaptırımların delinmesine yardımcı oldu
21 yaşındaki ABD'li askeri personel tarafından sızdırılan ve son günlerde dünyanın gündemini meşgul eden

Son yıllarda en büyük veri sızıntısıyla karşı karşıya kalan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), belgeleri sızdıran kişinin Jack Teixeira isimli Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları üyesi olduğunu tespit etmesinin ardından harekete geçti. 

Gizli ulusal savunma bilgilerinin izinsiz paylaşılması ve saklanması iddiasıyla dün gözaltına alınan 21 yaşındaki Teixeira, bugün Dighton kentindeki evinden zırhlı araca bindirilerek mahkemeye götürüldü.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 21 yaşındaki Teixeira’nın evinde arama yapıldığını açıkladı.
Üst düzey Pentagon yetkilisi Chris Meagher de, belgelerde yer alan bilgilerin ulusal güvenlik için büyük bir risk oluşturduğunu söylemişti.
1 Martta Discord uygulamasında paylaşılan ve dünyanın gündemine oturan gizli belgelerde Çin, Rusya, Ukrayna, Güney Kore ve Türkiyeyi yakından ilgilendiren konular yer alırken, belgeler ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna savaşını ilgilendiriyor.
TÜRKİYE, KENDİSİNİ UZLAŞTIRICI OLARAK GÖSTERMİŞABD merkezli Politico dergisi, sızdırılan belgelerde Türkiyeyi ilgilendiren dikkat çekici ayrıntıları merceğine aldı.
Politico, belgelere atıfta bulunarak, Türkiye kendisini Ukrayna ve Rusya arasında bir uzlaştırıcı olarak göstermiş, Karadeniz üzerinden tahıl sevkıyatının devam etmesini sağlayacak bir anlaşmanın müzakere edilmesine yardımcı olmuş ve Rusya ile diplomatik ilişkilerini sürdürürken Ukraynaya insansız hava araçları sağlamıştır ifadelerine yer verdi.
Politico, belgelerde Türkiyenin karanlık tarafından bahsedildiğini öne sürerek, ABD istihbarat raporu, Türkiyenin Rusyayı açıkça kayıran bir aracı olarak konumunun daha karanlık bir tarafını gösteriyor. Bir sayfada Türkiyenin hem Rusyaya hem de Belarusa Batının katı yaptırımlarından kaçmaları için nasıl yardım ettiği anlatılıyor ki, bu ABDli yetkililerin açıkça dile getirdiği bir endişe diye yazdı.
WAGNER, TÜRKİYEDEN SİLAH SATIN ALMAK İSTEDİPolitico, Belgede Belarus için Türk şirketleri yaptırım uygulanan malları satın aldı ve ardından bunları Avrupa pazarlarında sattı deniyor. Tersi yönde ise bu şirketlerin malları Avrupadan Rusyaya yeniden sattıkları ekleniyor ifadelerine yer verdi. 
Belgelerde Rus paralı güvenlik şirketi Wagner grubunun da adının geçtiğini aktaran Politico, Daha da endişe verici olan bir başka sızdırılmış belge ise Şubat ayında Türk bağlantılar ile Wagner Grup arasında yapılan bir toplantıyı anlatıyor. Belgede Wagnerin grubun Mali ve Ukraynadaki çabaları için Türkiyeden silah ve ekipman satın almak istediği belirtiliyor diye yazdı.
5 ŞİRKETE YAPTIRIM KARARIDün ABD Hazine Bakanlığı, Rusyaya yönelik yaptırımlara uymadıkları gerekçesiyle 20den fazla ülkede 120den fazla şahıs ve şirkete yaptırım kararı aldı. Listede, Türkiye merkezli 5 şirket bulunuyor.
Reutersa konuşan ABDli bir yetkili, yaptırımlar ile Rusyayla bağlantılı olan Türkiye merkezli kuruluşlar ve denizcilik ile ticaret sektörlerindeki kişilerin hedef alındığını söyledi. Yetkili, yaptırımları Türkiyeye yönelik bir uyarı ateşi olarak niteledi.
Yaptırım listesine, Türkiyeden şu şirketler eklendi:
ARTVIN MARITIME AND TRADE LIMITED COMPANY, AZU INTERNATIONAL BILGI TEKNOLOJILERI VE DIS TICARET LIMITED SIRKETI, DEXIAS INTERNATIONAL PRODUCTS AND TRADE LIMITED COMPANY, SALDA MANAGEMENT MARITIME AND TRADE LIMITED COMPANY, SMART TRADING TRANSPORTATION INDUSTRY AND TRADE LIMITED COMPANY.

Son güncelleme: 15:05 14.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı