• Turkhane Logo

Peker'in 'Rüşvet ağı' ifşaatlarının ardından Başsavcılık harekete geçti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sedat Peker’in ifşalarında adı geçen Marka Yatırım Holding şirketinin patronu Mine Tozlu Sineren’in iddiaları ve SPK’nin suç duyurusunun ardından soruşturma başlattı.

18:37 31 Ağustos 2022 Çarşamba
Peker'in 'Rüşvet ağı' ifşaatlarının ardından Başsavcılık harekete geçti
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sedat Peker’in ifşalarında adı geçen Marka Yatırım Holding şirketinin patronu Mine Tozlu Sineren’in iddiaları ve SPK’nin suç duyurusunun ardından soruşturma başlattı.

Organize suç örgütü kurduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı bulunan ve şu an Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan Sedat Pekerin kendisiyle bağlantılı Deli Çavuş isimli Twitter hesabından kimi AKPli isimler ve Saraydaki bürokratlara dair rüşvet ve yolsuzluk ağıyla ilgili WhatsApp yazışmalarını açıkladı.


Söz konusu rüşvet pazarlıklarının yazışmalarına dair görselleri paylaşan Peker, Bank Asya’nın 16 yıl yöneticiliğini yapan eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği Deniz Meclisi üyesi Salih Orakcı’nın yolsuzluk ağını anlattı.

Peker, SPK Başkanının AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun, Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den sorunlarının çözümü için 12 milyon TL rüşvet istediğini iddia etti.

SORUŞTURULMA BAŞLATILDI
Pekerin iddialarından sonra milletvekilleri ve yurttaşlar savcılara çağrıda bulunmuştu.

SPK, bir televizyon kanalında ortaya atılan iddialara ilişkin Mine Tozlu Sineren hakkında yaptığı ihbar sonrasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Başsavcılıkça yapılan açıklamada, Bir ulusal televizyon kanalında yer alan iddialara yönelik olarak SPK başkanlığı tarafından verilen ihbar dilekçesi üzerine  maddi gerçeğin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla soruşturmaya başlanılmış olup televizyon kanalında  bilgi paylaşan M.T.S. dahil olmak üzere tüm taraflarla ilgili araştırma yapılması için gerekli  talimatlar verilmiştir ifadeleri kullanıldı. Mine Tozlu Sinerenin ifadeye çağrılarak elindeki bilgi ve belgelere göre soruşturma yapılacağı öğrenildi.

SPK SUÇ DUYURSUNDA BULUNACAĞINI AÇIKLAMIŞTI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Peker’in sosyal medya hesabından ortaya attığı iddialara karşılık açıklama yayımlamıştı. Mine Tozlu Sineren’in de olduğu ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıklayan SPK, Sineren, Piyasa Dolandırıcılığı suçu kapsamında işlem yapılmak üzere savcılığa şikayet edildi, sermaye artırımı başvurusu sermaye piyasası mevzuatına aykırılıklar nedeniyle iptal edildi denilmişti.

Açıklamada ayrıca, Aralarında Mine Tozlu Sineren’in de olduğu ilgililer hakkında SPK’nin 110uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında işlem yapılmak üzere SPKn’nun 115 inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir idafeleri yer almıştı.

SPK NE DEMİŞTİ?

SPK açıklamasında, iddiaların ‘asılsız’ olduğu öne sürülmüştü.

Açıklamada, Sineren’in şirketi tarafından 5 Nisan 2021’de kurula başvuruyla 2017-2021 yıllarında 30’un üzerinde farklı kişilerden toplanan en düşüğü 32 bin lira, en yükseği ise 5 milyon 200 bin lira tutarlarında olmak üzere toplam 25 milyon 10 bin liralık fonun sermayeye eklenmesinin talep edildiği yazılmıştı.

Şirketin belgeleri ‘tam ve eksiksiz olarak iletmediği’ iddia edilen açıklamada şirkete iki ayrı tarihlerde yazı iletildiği öne sürülmüştü.

Son güncelleme: 18:37 31.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı