• Turkhane Logo

Patlayan gözaltı dalgası özellikle kadınları hedef alıyor

Son günlerde Gülen Cemaati ve Kürtlere yönelik artan operasyonlarda kadınlar ve yaşlıların hedef alınması dikkat çekiyor. Annelerini arayan çocuklar, hamile kadınlar, 60 yaşında tutuklananlar..

11:56 12 Haziran 2020 Cuma
Patlayan gözaltı dalgası özellikle kadınları hedef alıyor
Son günlerde Gülen Cemaati ve Kürtlere yönelik artan operasyonlarda kadınlar ve yaşlıların hedef alınması dikkat çekiyor. Annelerini arayan çocuklar, hamile kadınlar, 60 yaşında tutuklananlar..



Son günlerde Gülen Cemaati ve Kürtlere yönelik operasyonlar artış gösterdi. Operasyonlarda özellikle kadınların tutuklanması dikkat çekiyor. Urfa’nın Suruç ilçesinde, H.K. adlı bir kişinin verdiği ifade doğrultusunda 9 Haziran’da gözaltına alınan Mehmet Tavas ve Kıymet Tavas dün çıkarıldıkları mahkemece örgüt üyeliği suçlamasıyla PKK üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı. Tavas çiftinin tutuklanmasından kaynaklı Bülent (5), Mehmet Ali (8), Ruken (10), Bekir (13) ve Elif Tavas (16) adlı çocukları ebeveynsiz kaldı. Tutuklama sonrası 5 çocuk babaanneleri Zeynep Tavas’a (65) bırakıldı.

BABAANNE DE YAŞLI VE HASTA


Babaanne Tavas, kendisinin de yaşlı ve hasta olduğunu belirterek, çocuklara bakamayacak durumda olduğunu söyledi. Bir an önce gelini ile oğlunun serbest bırakılmasını isteyen Tavas, “Anne ve babalarını istiyorlar. Bırakılsınlar. Hiçbir suçları yok. Pamuk ekmişti, oğlum tarlasında çalışıyordu. Bir anda felaketi yaşadık. Benim bir çalışanım yok. Ben tek başıma nasıl bakayım. Oğlumun kaldığı ev kira. Ne yapacağım bende bilmiyorum” dedi.

‘ANNEMİZ NEREDE’ DİYE SORUYORLAR

Çocukların yaşlarının halen küçük olduğunu ve bundan kaynaklı anne ve babayla kalmaları gerektiğine vurgu yapan Mehmet Tavas’ın kardeşi İbrahim Halil Tavas ise, “Bu çocuklar sabah uyandıklarında dışarı çıkıp ağlıyorlar. Anne ve babalarını arıyorlar. Çocuklar ‘Annemiz nerede’ diye soruyor. Biz de hastaneye gittiler diyerek avutuyoruz çocukları. Abim ve yengemi ‘ifadelerini alacağız’ diye götürdüler bir daha geri gelmediler” diye konuştu.

HAMİLE KADIN TUTUKLANDI DURUMU AĞIRLAŞIYOR

Mersin’de ise yine Kürtlere yönelik başka bir operasyon gerçekleşti. 6 kişiyle birlikte 4 gündür gözaltında olan 1,5 aylık hamile Sohbet Aslan gözaltındayken 2 kez hastaneye kaldırıldı. Riskli bir hamilelik geçiren Aslan, nezarette nefes almakta zorlandığını söyledi. Aslan aynı zamanda bacağından engelli.

‘NEFES ALAMIYORUM’

Avukatıyla gözaltında görüşen Aslan, “Neden gözaltında olduğumu bilmiyorum. Hiçbir şekilde ifademiz alınmadı. Benimle birlikte gözaltına alınanların hiçbirini tanımıyorum. Hem fiziksel engelliyim hem de 1.5 aylık hamileyim. Nefes almakta zorlanıyorum. 2 kez rahatsızlandığım için hastaneye götürüldüm” dedi.

İl Jandarma Komutanlığında tutulan 6 kişinin şu ana kadar ifadeleri alınmazken, soruşturma dosyasına da kısıtlılık kararı konuldu. Gözaltında bulunanlardan İlham Yükol’ün de yüzde 52 engelli olduğu belirtildi.

70 YAŞINDA 6. TUTUKLAMA

Silvan ilçesinde köylerinden zorunlu göçe maruz kaldıktan sonra 1992’den 2020 yılına kadar sayısız kez gözaltına alınan 70 yaşındaki Tutuklu Yakınlarıyla Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticisi Şafii Hayme, 9 Haziran’da evi basılarak 6’ncı kez tutuklanıp cezaevine gönderildi.

70 yaşındaki Şafii Hayme, son tutuklama kararı ile 6’ncı kez tutuklanmış oldu. 1992 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulunan köyleri, korucular tarafından yakıldıktan sonra kent merkezine yerleşen Hayme, 1992’den 2020 yılına kadar sayısız kez gözaltına alındı.

1998’DEN 2020’YE

Safii Hayme, 1998 yılındaki gözaltıdan sonra ilk kez tutuklandı. Hayme, cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra tahliye oldu. Daha sonra 1999’da tutuklanan Hayme, bu kez bir yıldan kısa bir süre cezaevinde kaldı. 1999’dan sonra sadece 8 yıl özgür kalan Hayme, 2007 yılında tekrar tutuklanarak 6 ayı cezaevinde geçirdi.

2 yıl sonra 2009 yılında tekrar tutuklanan Hayme, bu kez 1 buçuk yıl tutuklu kaldı. 2010 yılında tekrar evi basılan Hayme, beşinci kez cezaevine konuldu. Diyarbakır Cezaevi’ne gönderilen Hayme tutuklu iken, 3 oğlu da tutuklanarak aynı cezaevine gönderildi. 3 buçuk yıl sonra baba tahliye olurken, 3 oğlunun tutukluluğu devam etti.

2 OĞLU TUTUKLU

2013 yılında tahliye olan Şafii Hayme’nin, bir çocuğu 2015’te tahliye olurken, şu anda biri Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde, diğeri ise Bolu F Tipi Cezaevi’nde olmak üzere iki oğlu tutuklu bulunuyor. 5 kez yaklaşık 7 buçuk yıl cezaevinde kalan Şafii Hayme, son olarak 9 Haziran günü gözaltına alınıp altıncı kez tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

Kaynak: MA


 

Son güncelleme: 11:56 12.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı