• Turkhane Logo

'Patlamanın nedeni trafo' diyen AFAD tweetini sildi

Bartın Amasra'da bulunan maden ocağındaki patlamanın nedenine ilişkin sosyal medya hesabından

12:29 15 Ekim 2022 Cumartesi
'Patlamanın nedeni trafo' diyen AFAD tweetini sildi
Bartın Amasra'da bulunan maden ocağındaki patlamanın nedenine ilişkin sosyal medya hesabından

GazeteDuvarın aktardığı habere göre, Bartının Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamanın ilk belirlemelere göre grizu kaynaklı olduğu açıklandı. Bölgeye giden Bakan Fatih Dönmezin bu açıklamasından saatler önce İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) resmi internet sitesinden bir paylaşım yapıldı. Paylaşımdaki açıklamada patlamanın nedeni trafo olarak gösterildi.


 
Ancak AFAD, ulusal ajansların ve yayın kuruluşlarının da paylaştığı bu bilgiyi bir süre sonra resmi hesabından sildi. Durumun fark edilmesinden sonra kurumdan yapılan açıklamada Bartın ili Amasra ilçesinde TTK Genel Müdürlüğüne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahliye ekipleri seferber edilmiştir denildi.

TRAFO PATLAMASI İHTİMALİ DÜŞÜK
Zonguldak Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk ise trafo patlaması ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Çağlar Öztürk, NTV yayınında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Kaza olalı yaklaşık 3 saati geçti. 2.5 saate kadar tüm çalışmalar ilk bir saat içerisinde insanların tahliyesi üzerinedir. Sonraki tüm çalışmalar insanların kurtarılması üzerinedir. Umut tabii ki vardır ama sonsuz umut da diyemiyoruz. Bir trafo patlaması ihtimaline çok yakın bakmıyoruz. Bizim gördüğümüz yüzde 90ının üzerinde metan patlaması söz konusu. Çünkü kuyu dibindeki ekipmanlara da basınç zarar vermiş durumda. Ateş kaynağı olmadan metanın patlaması mümkün değildir. Metan durup dururken patlayan bir gaz değildir.

ŞİMDİYE KADAR ÇIKMIŞ OLMALARI GEREKİYORDU
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de yaptığı açıklamada Kuyu asansörlerinin çalıştığı söyleniyor. Şimdiye kadar çıkmış olmaları gerekiyordu. 35 kişiden ses çıkmaması bizi kaygılandırıyor. Eğer göçük altında kalmasalardı bu saate kadar çıkmaları gerekirdi. Ocağın planlarını görmeden yapılacak açıklamalar erken olur dedi.

Son güncelleme: 12:29 15.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı