• Turkhane Logo

Parayla satılan ‘Dr.’ ünvanına zam; artık 49 bin lira!

12:00 03 Aralık 2023 Pazar
Parayla satılan ‘Dr.’ ünvanına zam; artık 49 bin lira!





Bazı danışmanlık şirketleri tarafından yurtdışından verilen ‘doktora’ ünvanlarının fiyatları da katlanmış! Geçtiğimiz yıl 28 bin lira olan ‘dr.’ ünvanını yeni tarifesi 49 bin liraya kadar çıkmış. Söz konusu parayı kredi kartına taksit yaparak ödeyebiliyorsunuz. Ders, sınav, dil şartı yok. Parayı veriyor ve isminizin önüne ‘Dr.’ ünvanını koyuyorsunuz!



Konuyla ilgili son haber  Birgün Gazetesi’nde  yayınlandı. Haberde, “Sosyal medyada ‘Siyasete atılacaklar, kısa sürede Dr. unvanı alın’ gibi çok sayıda reklam yer alıyor, 49 bin TL’ye diploma ve Dr. unvanı satılıyor. Diploma denilen kağıdı ise Uluslararası Dublin Üniversitesi isimli bir şirket veriyor. Yüksek lisans yapılabilmesi için Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) belirlenen puanın alınması gerekiyor. Doktora için de yine üniversite senatosunun belirlediği ALES puanına sahip olmak ve yabancı dil sınavından da aynı şekilde de en az istenilen puanın alınması gerekiyor. Ancak sosyal medyadaki ilanlarda ‘ALES ve yabancı dil sınavlarına girmeden yüksek lisans ve doktora diploması verildiği’ belirtiliyor.” deniliyor.



Gazete, sosyal medyada reklam veren Capital Akademi’ye ulaştı. İlanlara dair, “Bizim Uluslararası Dublin Üniversitesi (IDU) ile anlaşmamız var. Bu anlaşma kapsamında yüksek lisans ve doktora yapılabiliyor ama Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denkliği olmuyor. Uzaktan eğitim veriyoruz. İki yılda mezun oluyorsunuz toplam 49 bin TL’ye diploma veriyoruz.” diyor. Habere göre Capital Akademi’nin “Anlaşmamız var” dediği Uluslararası Dublin Üniversitesi’nin internet sitesinde ise ‘Uluslararası Dublin Üniversitesi’ adı altında faaliyet yürüten yapınin ise aslında bir şirket olduğu aktarılıyor.



Bir yıl önce 28 bin liraydı, ona da zam gelmiş!



Benzer bir haber geçtiğimiz aylarda  Independent Türkçe’de  de yayınlanmıştı. 20 Ekim 2022’de yayınlanan söz konusu haberde dr. ünvanının fiyatı yüzde 10 ‘indirimle’ 28 bin liraydı. Bugün ise 49 bin liraya yükselmiş.



Independent’in haberinde ‘eğitim danışmanıyla’ yapılan telefon görüşmesine de yer verilerek, şöyle deniliyordu:




“Bazı “eğitim danışmanlığı şirketleri” sizlere İrlanda’dan “doktor unvanı” getirip hizmetinize sunuyor. Şimdiye kadar yükseköğretimin en büyük dertlerinden biri parayla yazılan tezlerdi. Bazı “şirket” ya da şahıslar, ücreti mukabilinde sizin için yüksek lisans ya da doktora tezleri yazıyor. Türkiye’de yüksek lisansın aksine uzaktan öğretim tezsiz doktora fırsatı hala “tüketicinin” önüne sunulmadı.Bir şekilde yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora yapmak isterseniz önce sizin küçük bir çaba göstererek YDS veya YÖKDİL sınavlarından gerekli puanı almanız, ALES’te başarı göstermeniz ve doktora yeterlilik sınavından geçmeniz gerekiyor. Bunca zahmetten sonra tezi başkasına yazdırmak ne kadar akıllıca bilinmiyor ama doktora tezini başkasına yazdıranların da olduğuna yönelik genel bir kanaat var. Ama sınavlar, dersler ve yeterlilik gibi süreçlerden geçmeden isminizin önüne “Dr” unvanı alabilmenizin bir başka yolu daha var. O da bu hizmeti veren “eğitim danışmanlığı” şirketlerinden birinin kapısını çalmak.”

Son güncelleme: 12:00 03.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı