• Turkhane Logo

Oxfam açıkladı: Binlerce kişi sınırda mahsur kaldı, ÖSO haraç alıyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin'e ÖSO ile birlikte başlattığı operasyonda insani krizler her geçen süre biraz daha artıyor. Sınırlara yığılan binlerce insanın olduğu ve ÖSO'nun insanlardan haraç aldığı ortaya çıktı.

15:52 06 Şubat 2018 Salı
Oxfam açıkladı: Binlerce kişi sınırda mahsur kaldı, ÖSO haraç alıyor
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrin'e ÖSO ile birlikte başlattığı operasyonda insani krizler her geçen süre biraz daha artıyor. Sınırlara yığılan binlerce insanın olduğu ve ÖSO'nun insanlardan haraç aldığı ortaya çıktı.

İngiliz Yardım Kuruluşu Oxfamdan Afrindeki operasyonundan dolayı 5 bin kişinin mahsur kaldığı, Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) insanlardan 100e dolarlık çıkış parası talep ettiğini duyurdu. Afrin Harekatı nedeniyle beş binden fazla sivilin Türkiye sınırında mahsur kaldığını, ÖSO gruplarının 100er dolar çıkış parası istediğini açıkladı. 

Afrin harekatı nedeniyle sivillere yönelik hak ihlallerine yönelik yeni bir açıklama geldi. 

BBC Türkçenin haberine göre İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Afrin Harekâtı sonrası binlerce sivilin Türkiye-Suriye sınırında mahsur kaldığını duyurdu. Oxfamın yazılı açıklamasında, Afrine yönelik operasyonlar ve bölgedeki çatışmalar nedeniyle 5000den fazla kişinin evlerini terk ettiği, bölgeden dışarı çıkış yollarının da tıkandığı belirtildi. 

Açıklamada ayrıca, Türkiyenin bölgeye sınır ötesi operasyonlarında onlarca sivilin öldüğüne ilişkin haberlere dikkat çekildi. Gıda ve tıbbi kaynakların hızla tükendiği belirtilen açıklamada, birçok kişinin acilen yardıma ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı.

KADINLAR VE BEBEKLER ÖLÜMCÜL DURUMLA KARŞI KARŞIYA
Çok sayıda sivilin evlerini terk ederek ülkenin diğer bölgelerine kaçtığını belirten Oxfamın Suriye Direktörü Moutaz Adham şöyle konuştu:

Mahsur kalan bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar da dahil binlerce kişi, korkunç hatta belki de ölümcül bir durumla karşı karşıya. Çok sayıda insan çaresizce insani yardım bekliyor ve uluslararası kuruluşlar, gıda ve tıbbi kaynaklar tükenmeden, bir an önce bölgeye güvenli bir şekilde yardım ulaştırmanın yolunu bulmalı. Tüm taraflara mahsur kalan binlerce sivilin evlerini yok edecek ya da insan hayatlarına zarar verecek riskleri en aza indirmeleri çağrısında bulunuyoruz. İnsanlık adına bu insanların yaşanan şiddetten güvenli bir şekilde kaçabilmelerine izin verilmeli.

ÖSO ÇIKIŞ PARASI İSTİYOR 
Oxfam, bölgeden çıkmak isteyen göçmenlerle ilgili de dikkat çekici bir iddiayı gündeme taşıdı. Açıklamada Afrinden çıkmak isteyen ailelerin Suriyeli savaşçı gruplara araç başına 100 dolar çıkış parası vermeye zorlandığı belirtildi ve insanların evleri ve gelirlerini zaten kaybettiği düşünülürse, bu çok pahalı bir talep denildi.

Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEFin de bulunduğu kurumların açıklamaları ve Afrindeki haber kaynaklarından edinilen bilgiler, harekâtta bugüne kadar çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddialarını içeriyor. Türkiye ise sivil kayıp iddialarının propaganda olduğunu ileri sürüyor.
(BBC Türkçe)


 

Son güncelleme: 15:52 06.02.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı