• Turkhane Logo

Osman Kavala’yı tutuklatan Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, HSK’da hakimlerden hesap soracak!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün tutuklulukla ilgili yargıyı uyarmasının ardından HSK’nın ‘acele’ koduyla iş insanı Osman Kavala hakkındaki tutuklama kararı veren hakimlerin listesini istemesi dikkat çekici bir çelişkiyi ortaya çıkardı.

16:54 14 Kasım 2020 Cumartesi
Osman Kavala’yı tutuklatan Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, HSK’da hakimlerden hesap soracak!
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün tutuklulukla ilgili yargıyı uyarmasının ardından HSK’nın ‘acele’ koduyla iş insanı Osman Kavala hakkındaki tutuklama kararı veren hakimlerin listesini istemesi dikkat çekici bir çelişkiyi ortaya çıkardı.


Gezi davasından tahliye olan Kavala’yı 15 Temmuz dosyasından ‘delilsiz’ tutuklatan Savcı Hasan Yılmaz, Adalet Bakan Yardımcısı olarak HSK’da karar verecek.

Hakimler ve Savcılar Kurulunun(HSK), ‘acele’ koduyla yazı göndererek iş insanı Osman Kavala hakkında tutuklama kararı veren ve tahliye taleplerini reddeden tüm hakimlerin listesini istemesi eski savcı Hasan Yılmaz’ın durumunu gündeme getirdi.


Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayra’ın istifası sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yargıda reform açıklamaları sonrası haksız tutukluluklarla ilgili kılını kıpırdatmayan HSK’nın Osman Kavala’yı tutuklayan, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye etmeyen hakimlerin listesini istemesi dikkat çekmişti.

HSK’nın yazısında tutuklama kararı veren ve tahliye taleplerini reddeden hakimlerle ilgili terfi incelemesi yapılacağı, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyup uymadıklarının tespit edileceği belirtildi. HSK’nın ilke kararına vurgu yapılan yazıda, şu ifadeler kullanılmıştı: “15/01/2020 tarih ve 31009 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ek düzenlemede: “Yargı bağımsızlığı ve Hâkimlik teminatı ilkeleri temelinde; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesine yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alman hakların korunması konusundaki gayretleri, göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir.”

KAVALA’YI TUTUKLATAN SAVCI HSK’DA KARAR VERECEK

HSK’nın yazısında Kavala’nın tutuklanmasına yönelik tüm kararların ve dosyanın bir örneğinin UYAP üzerinden Genel Sekreterliğe gönderilmesi istendi. Kavala’yla ilgili bu adımı atan HSK’nın yazısı büyük bir çelişkiyi de gündeme getirdi. Gezi davasından geçtiğimiz şubat ayında tahliye olan Kavala’yı cezaevinden çıkmadan 15 Temmuz soruşturması kapsamında delilsiz tutuklatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, Adalet Bakanı Yardımcısı sıfatıyla HSK 1. Dairesinde görev yapıyor. Yılmaz, Yılmaz’ın görev yaptığı HSK 1. Dairesi, hakim ve savcıların atama, nakil, müstemir yetkilerini düzenleme, görevlerini kanunlara uygun olarak yapıp yapmadıklarını inceleme ve soruşturma başlatma yetkisine sahip bulunuyor. Bakan Yardımcısı Yılmaz, HSK’da Kavala’yı tutuklayan ve tahliye etmeyen hakimlerle ilgili de karar verecek. Kavala’yı tutuklattıktan sonra Ekim ayında Adalet Bakan Yardımcılığına atanmıştı.

HAKSIZ TUTUKLATAN TUTUKLAYANDAN HESAP MI SORACAK?

HSK’nın Kavala’yla ilgili yazısını gündeme getiren Avukat Aslı Kazan, eski savcı ve Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz’ın Kavala’yı tutuklattıktan sonra HSK’da üye olarak görev yapmasına tepki gösterdi. Kazan, “HSK, Osman Kavala’yı tutuklayan hakimlerin listesini soruyor. Ama unutulmasın. Kavala o dosyadan tahliye oldu. Kavala’yı tekrar tutuklamaya sevk eden ve yanlı/delilsiz iddianame hazırlayan Hasan Yılmaz HSK 1. Daire üyesi. Haksız tutuklatan, haksız tutuklayandan hesap mı soracak?” ifadelerini kullandı.
  HSK, Osman Kavala’yı tutuklayan hakimlerin listesini soruyor. Ama unutulmasın. Kavala o dosyadan tahliye oldu. Kavala’yı tekrar tutuklamaya sevk eden ve çanlı/delilsiz iddianame hazırlayan Hasan Yılmaz HSK 1. Daire üyesi.
Haksız tutuklatan, haksız tutuklayandan hesap mı soracak? https://t.co/l9yYmDUuzm pic.twitter.com/OiZTR52dGO — Asli Kazan (@perapea) November 13, 2020

Son güncelleme: 16:54 14.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı