• Turkhane Logo

Orman yangınlarında zarar gören ağaçların satışında büyük vurgun iddiası

CHP'li Cavit Arı, Antalya orman yangınında zarar gören ağaçların tomruk olarak çokuluslu bir şirket tarafından metreküpü 155 TL'den satın alındığı ve yurt dışına 730 avroya satıldığı iddialarını sordu.

17:18 10 Kasım 2021 Çarşamba
Orman yangınlarında zarar gören ağaçların satışında büyük vurgun iddiası
CHP'li Cavit Arı, Antalya orman yangınında zarar gören ağaçların tomruk olarak çokuluslu bir şirket tarafından metreküpü 155 TL'den satın alındığı ve yurt dışına 730 avroya satıldığı iddialarını sordu.


CHP Antalya Milletvekili Avukat Cavit Arı, Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonundaki konuşmasında 28 Temmuzda Manavgatta başlayan ve pek çok ilçeye yayılan orman yangınlarında zarar gören ağaçların tomruk olarak satıldığı iddialarını gündeme getirdi. Arı, Deniyor ki: Çokuluslu bir şirketin metreküpü 155 TLden satın aldığı tomrukları yurt dışına 730 avroya sattığı şeklinde bir iddia var. Bu iddia doğru mudur, değil midir bilmiyorum ama doğruysa gerçekten çok vahim, çok büyük bir vurgun var demektir diyerek tepkisini dile getirdi.

YANGIN DÖNEMİNDE TOPLANAN PARALARIN AKIBETİ NE OLDU?


Yangın sürecinde iktidarın IBAN yollayarak yardım istediğini hatırlatan Arı, IBAN attınız, yardım talep ettiniz. Vatandaşlarımızdan IBANa gönderilen o paralar, yine, çok sayıda gönüllülerimizin yapmış olduğu yardımlarla toplanan paralar ne kadardır ve o paraların akıbeti ne oldu?” diye sordu.

VATANDAŞ BORÇ ALTINDAYKEN, ORMANLARDAN BÜYÜK VURGUN MU YAPILIYOR?

Ormandaki ağaçların hızlı bir şekilde kesildiğini ve satıldığını belirten Atı, Satılsın, itirazımız yok ancak burada da 2 konu var. Evleri yanmış vatandaşlarımız bir taraftan mağdur olurken, orada satılan o ormanlardan evlerinin bedeli karşılanmalıdır veya siz karşılamıyorsanız, bakın, çok sayıda gönüllüler, başta Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olmak üzere, Evleri vatandaştan para almadan yapacağız, yeter ki bize müsaade edin, yetki verin denildi ama siz siyaseten ona bile müsaade etmediniz. Ancak vatandaşı bilinmezliğe iteklediniz ve şu an borç altına soktunuz. Bu satılan orman emvaliyle ilgili de iddialar var deniyor ki: Çokuluslu bir şirketin metreküpü 155 TLden satın aldığı tomrukları yurt dışına 730 avroya sattığı şeklinde bir iddia var. Bu iddia doğru mudur, değil midir? Bilmiyorum ama doğruysa gerçekten çok vahim, çok büyük bir vurgun var demektir.” dedi.

YANGIN SÖNDÜRECEĞİNİZE SİYASİ MÜCADELE VERMEYE KALKIŞTINIZ?

Tarım ve Orman Bakanının 30 Temmuz 2021 tarihinde Envanterimizde yangın söndürme uçak ve helikopteri yok açıklaması yaptığını hatırlatan Arı, Ancak sabahki sunumunuzda 39 helikopter, 3 uçak, 6 idari helikopteriniz olduğundan bahsettiniz. Sayın Bakan, bu açıklamalarınızdan hangisi doğrudur? Sayın Bakan, o yangın sürecini bire bir takip eden, ilk günden itibaren oralarda her gün bulunan birisi olarak söylüyorum: Yangın söndürme sürecinde tamamen başarısız oldunuz. Açık söylüyorum bunun hiçbir mazereti yok. Daha yangının ilk başlangıcında yangın söndürme mücadelesi vereceğinize sahada siyasi mücadele vermeye kalkıştınız. Belediyelerimizi, Manavgat Belediyesini ve Antalya Büyükşehir Belediyesini neredeyse yok saydınız, koordinasyon toplantılarına bile neredeyse almadınız. Açık söylerim, evet, almadınız. Nedense son aşamalarda ancak davet ettiniz, onda da söz hakkı tanımadınız” diyerek tepki gösterdi.

BELKİ SAYENİZDE MEZARA BORÇLU GİRECEKLER

Yangında 1.859 ağır, orta ve hafif hasarlı evlerde zarar meydana geldiğini belirten Arı, yangının 3üncü gününde AKPli Cumhurbaşkanı Erdoğanın Evleri yanan vatandaşlarımızın evleri yapılacak; yüzde 60ını devlet olarak biz, yüzde 40ını siz dediğini, iki gün sonra ise Çevre ve Şehircilik Bakanının Evler yapılacak; yüzde 50sini biz, yüzde 50sini siz dediğini hatırlattı.

Vatandaşın mağduriyeti giderilmeli” diyen Arı “Şu an orada 5-6 tane firma bir taraftan inşaat işlerine kalkıştı, yapıyor ama vatandaşımız evinin kaça yapılacağını şu an bilmiyor. Kendilerine, kabul edenlere boş senet imzalattırıldı, boş senetlerle vatandaş borçlandırıldı. 60 yaşındaki, 70 yaşındaki, 80 yaşındaki evi yanan vatandaşlarımız 20 yıl borç altına sokuldu ama borç senetleriyle kaç para ödeyeceğini şu dakikada bilmiyor. Kim biliyor bu parayı? Bu parayı, şirket biliyor. Bakın, şirket o evi kaça yapacağını biliyor, ihaleyi veren devlet biliyor ama imzayı atan vatandaş bilmiyor. Vatandaşın şu an yaşadığı; bir taraftan tarihi silinmiş, geçmişi silinmiş, anıları yanmış, evi yanmış ama bir taraftan da geleceğiyle ilgili borç altına girmiş, belki sayenizde mezara borçlu girecekler” dedi.

MAĞDUR VATANDAŞTAN PARA İSTEMEYİN

Arı konuşmasını Hükümetinizin bakanları, bir açılışa ayrı ayrı uçaklarla giderken, aynı açılışa her bakan ayrı uçağa binip İtibardan tasarruf olmaz derken yangınla mücadelede maalesef ki uçak dahi alamadınız. Ormanlarımız göz göre göre yandı. Sizin döneminizde orman yangınları arttı ve ayrıca yanan orman alanları maalesef ki Bakanlığınız döneminde daha da fazla arttı diyorum. Buradan bir kez daha sesleniyorum: Mağdur olan vatandaşlardan para istemeyin” diyerek tamamladı.

Son güncelleme: 17:18 10.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı