• Turkhane Logo

Orada ne işleri var? Cezaevlerinde, bebekler için emekleme ve oyun odaları kurulacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki çocukların ruh, beden ve psikososyal gelişimini desteklemek amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Buna göre; cezaevlerinde, bebekler için emekleme ve oyun odaları kurulacak.

15:07 24 Ağustos 2021 Salı
Orada ne işleri var? Cezaevlerinde, bebekler için emekleme ve oyun odaları kurulacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki çocukların ruh, beden ve psikososyal gelişimini desteklemek amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Buna göre; cezaevlerinde, bebekler için emekleme ve oyun odaları kurulacak.


Türkiye cezaevlerinde 800’e yakın bebek ile 0-6 yaş arası çocuğun bulunduğu tartışmaları devam ederken, iki bakanlık çocukların cezaevlerinde olmamasını sağlamak yerine emekleme ve oyun odası yapmak için anlaştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) ile Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki çocukların ruh, beden ve psikososyal gelişimini desteklemek amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Protokole göre; cezaevlerinde, bebekler için emekleme ve oyun odaları kurulacak. Cezaevleri, bu odaları ‘bağış’ yoluyla oluşturacak.


ANKA’nın haberine göre; ASHB ile Adalet Bakanlığı arasında, ‘Tutuklu, Hükümlü veya Yükümlüler ile Çocuklarının Sosyal Hizmetlerden Yararlandırılması Hakkında İşbirliği Protokolü’ imzalandı. 26 Temmuz 2021 tarihli protokole göre; cezaevlerinde bulunan 12-18 yaşındaki hükümlü ve tutuklu çocuklarla, hükümlü ve tutuklu ebeveynlerinin yanında kalan 0-6 yaşındaki çocukların ve denetimli serbestlik altındaki çocukların ruh, beden ve psikososyal gelişimleri desteklenecek.

YÜKÜMLÜLÜK CEZAEVİ YÖNETİMLERİNDE

Protokol, cezaevi müdürlüklerine yükümlülükler getiriyor. Kurumda annesiyle kalan 0-6 yaş arası çocukların ASHB’ye bağlı özel kreş ve gündüz bakım evlerine ulaşımı, cezaevinde olan ve annesinin yanında kalan çocukların sosyal yardıma ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gibi görevler, cezaevi müdürlüklerinin sorumluluğunda olacak. Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlükleri de çocukların kreşler ve gündüz bakım evlerinden yararlanmasını sağlayacak.

İMKANLAR DAHİLİNDE BAĞIŞLA

Protokole göre; cezaevleri 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik oluşturulan emekleme ve oyun alanları için gerekli olan eğitici araç ve gereçleri imkan dahilinde bağış yoluyla temin edecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, protokole ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:

“Ebeveynleri cezaevinde bulunan ve cezaevinden çıkan çocuklarımız, artık Bakanlığımızın sosyal hizmet modelleriyle takip edilecek. Ebeveynleri cezaevinde olan veya ceza infaz kurumlarında ebeveynleriyle kalan çocuklarımız ile denetimli serbestlik yükümlüsü çocuklarımızı sosyal hizmet modellerimizle destekleyecek; sağlıklı bireyler olarak toplumda yerlerini almaları için psikososyal destek sunacağız. Bakanlığımız, durum ve şartlarına bakılmaksızın tüm çocuklarımızın korunması ve desteklenmesi için gerekli iş birliğini ve koordinasyonu sağlamaya devam edecektir. Adalet Bakanlığı’na çocuklarımızın korunması için gösterdikleri hassasiyet dolayısıyla teşekkür ediyorum.”

CEZAEVİNDE YÜZLERCE ÇOCUK VAR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine yerilen yanıta göre; 2018 yılı itibariyle 763 çocuk, çeşitli suçlardan hüküm giymiş ya da tutuklu yargılanmakta olan anneleriyle birlikte yaşıyordu. 2015 yılında 506 olan çocuk sayısı, 2016 yılında 529’a, 2017 yılında 668’e, 2018 yılında ise 763’e yükseldi. Bu dört yıl içinde cezaevinde büyüyen iki bin 466 çocuk, düzgün beslenemedi; yaşıtlarıyla oynayamadı. Halihazırda 800 civarında 0-6 yaş arası çocuğun bulunduğu belirtiliyor.

RAPORDA ‘EMEKLEME İMKANI YOKTU’ DENİLMİŞTİ

İnsani ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin 2020 tarihli raporuna göre; cezaevinde halı olmadığı için çocuklar emekleyemiyordu. Raporda, bu durum, “En basit hâliyle koğuşlarda halı bulunmaması, çocukların emekleme dönemlerinin normal seyrinde ilerlemesini mümkün kılmamakta; oturabileceği bir koltuk olmaması, ev ortamına adapte olmasını zorlaştırmaktadır” diye anlatıldı.

Son güncelleme: 15:07 24.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı