• Turkhane Logo

‘Operasyonel’ Karlov haberi; Sputnik Türkiye‘de farklı, Rusça‘da farklı metin

18:25 15 Ağustos 2023 Salı
‘Operasyonel’ Karlov haberi; Sputnik Türkiye‘de farklı, Rusça‘da farklı metin





Sputnik Türkiye, eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastle ilgili operasyonel bir habere daha imza attı. ‘Karlov suikastında ‘mahrem imamın’ eşi İstanbul’da yakalandı’ başlığıyla verilen haberde, suikastı ‘f.tö’nün gerçekleştirdiği gibi aktarılıyor. Ancak Sputnik’in Rusça’sında yayınlanan haberde f.tö kelimesi haberin hiç bir yerinde geçmiyor.



Haberin giriş kısmında, “F.TÖ mensubu Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastının üzerinden 7 yıl geçerken, Altıntaş’ın örgüt içindeki mahrem sorumlusu Şahin Söğüt’ün eşi A.S., polis tarafından İstanbul’da düzenlenen operasyonla yakalandı.” deniliyor.



Ancak Sputnik’in Rusça’sında yayınlanan haberde f.tö kelimesi haberin hiç bir yerinde geçmiyor. Rusça haberde, şu ifadeler kullanılıyor:



“Türk basını, Rusya’nın eski Ankara Büyükelçisi Andrei Karlov’un İstanbul’da düzenlenen bir operasyon sırasında öldürülmesiyle ilgili davada ‘önemli bir sanığın’ tutuklandığını bildirdi.



Karlov, 19 Aralık 2016’da Ankara’da bir fotoğraf sergisinin açılışında vurularak öldürüldü. Saldırıyı, güvenlik güçleri tarafından tasfiye edilen polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş gerçekleştirdi. A Haber TV ise tutuklu kişinin cinayete karışan Rus diplomatlardan birinin eşi olduğunu iddia ediyor.



Aralarında ABD’de yaşayan din adamı Fethullah Gülen’in de bulunduğu 28 zanlı hakkında Rusya büyükelçisinin öldürülmesini organize etmek suçlamasıyla dava açıldı ancak bu suçlamalar yalanlandı.”



Ria Devlet Haber Ajansı’nın haberinde de Sputnik Rusça’daki ifadelere benzer cümleler kullanılıyor. Haberde, “Medya Salı günü İstanbul’da düzenlenen bir operasyonda Karlov’un öldürülmesiyle ilgili “önemli bir sanığın” tutuklandığını bildirdi. A Haber TV, cinayete karışan Rus diplomatlardan birinin eşinin gözaltına alındığını iddia etti. Karlov, 19 Aralık 2016’da Ankara’da bir fotoğraf sergisinin açılışında vurularak öldürüldü. Saldırıyı, güvenlik güçleri tarafından tasfiye edilen polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş gerçekleştirdi.” deniliyor.




Sputnik Türkiye, Rusçası kadar bile cesur ve gerçekçi değil.

Güya Karlov suikastı ile ilişkili “imamın eşi” yakalanmış ve Sputnik Türkiye yaptığı haberde her cümlesinde bir “fet.” koymuş

Aynı haberin Rusçasında ise hiç “fet.” olmadığı gibi sadece bir figüran denilmiş pic.twitter.com/XrWMnoxeh5— Arif Asalioglu (@arifbey72) August 15, 2023

Son güncelleme: 18:25 15.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı