• Turkhane Logo

Öldürülen Tahir Elçi’nin yaşam öyküsü kitaplaştırıldı

Diyarbakır’ın eski Baro Başkanı Tahir Elçi, üç yıl önce tarihi Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalı süreçte hasar görmesini protesto ettiği açıklaması sırasında öldürüldü.

16:36 05 Kasım 2018 Pazartesi
Öldürülen Tahir Elçi’nin yaşam öyküsü kitaplaştırıldı
Diyarbakır’ın eski Baro Başkanı Tahir Elçi, üç yıl önce tarihi Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalı süreçte hasar görmesini protesto ettiği açıklaması sırasında öldürüldü.



Cinayet üç yıldır aydınlatılamadı, soruşturmasında ise bir arpa boyu yol alınmadı.

Tahir Elçi’nin yaşam mücadelesi kitaplaştırıldı. Yazar ve Avukat Muharrem Erbey tarafından kaleme alınan Tahir Elçi Hikayesi adlı kitap, 10 Kasımda İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda okurlarıyla bulaşacak. Kitapta, Elçi’nin Cizre’nin Hebler köyünden başlayan ve Avrupa’nın İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar uzanan zorlu yaşam ve insan hakları mücadelesi yer alıyor.


 Bir dosta karşı hissettiği sorumluluğu yerine getirmek istediğini belirten Erbey, “Okur Tahir Elçi’nin hangi şarkıyı dinlediğini, hangi yemeği sevdiğini, kaç defa gözaltına alındığını, ne kadar zor şartlarda okuduğunu, en önemli kişisel özelliklerini, aile hayatını, insan hakları alanındaki mücadelesini, kararlılığını, korkusuzca nasıl mücadele ettiğini öğrenecek” diyor.

Tahir Elçi’yi tanıyan herkesten, farklı bir Tahir Elçi portresi dinlediğini anımsatan Erbey, şöyle devam ediyor:

“Sevgili Tahir Elçi arkadaşımdı, dostumdu. Birlikte uzun bir süre insan hakları mücadelesi yürüttük. Ben İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanıyken birçok davaya birlikte girdik. Öldürüldükten sonra ona karşı kendimde bir sorumluluk hissettim. Yani onu anlatan bir kitabın yazılması lazımdı. Çünkü her gün eşinden, arkadaşlarından farklı bir Tahir Elçi portresi duyuyordum. Sadece avukat Tahir Elçi değil, eş olarak, arkadaş ve dost olarak farklı yönlerini duyuyordum. İnsanlara güven veren, motive eden, insanları gülümseten, Kürtçe şarkılar dinleyen farklı bir Kürt aydını duydum. Onunla ilgili bir çalışmanın yapılması gerektiğini düşündüm. Çünkü yaptıkları hayatı ve mücadelesi unutulmasın, yeni Tahir Elçiler yetişsin istedim.

Tahir Elçi’nin yaşamı boyunca birçok zorlukla karşılaştığını belirten Erbey, “Çok zor şartlarda Cizre’nin Hebler köyünden Diyarbakır’a, Diyarbakır’dan AİHM’e gidip Kürtlerin mağdur olduğu çok önemli davalarda yazılı belek oluşturan, hukuk oluşturan davalara imza atan bir kişiden bahsediyoruz. Bu şekilde nadir yetişen Kürt aydınıdır. O nedenle kişiliği, hayatı, mücadelesini yazma ihtiyacı hissettim” diyor.
 
 

Son güncelleme: 16:36 05.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı