• Turkhane Logo

"OHAL İnceleme Komisyonu'nun görev süresi 23 Ocak'ta doluyor, lağvedilsin"

KHK’lilerin başvurularını karara bağlayan OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin dolmasına sayılı günler kaldı. 6 bini aşkın dosyayı karara bağlamayan komisyonun lağvedilmesi talep ediliyor.

18:04 12 Ocak 2022 Çarşamba
KHK’lilerin başvurularını karara bağlayan OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin dolmasına sayılı günler kaldı. 6 bini aşkın dosyayı karara bağlamayan komisyonun lağvedilmesi talep ediliyor.


Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilenlerin işlerine iade edilip edilmeme kararını vermek üzere 2017’de kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi 23 Ocak 2022 tarihinde doluyor.

OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin dolmasına sayılı günler kalırken son açıklamaya göre kurul 126 bin 783 başvurunun 16 bin 60’ına “kabul”, 104 bin 643’üne ise “ret” kararları verdi.


Gerida kalan beş yıla rağmen 6 bini aşkın dosyayı karara bağlamayan komisyonun lağvedilmesi talep edilirken, Duvardan Serkan Alanın haberine göre, hükümet kanadı OHAL İnceleme Komisyonu’nun görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını planlıyor.

KHK ile iki yıllığına kurulmasının ardından görev süresi önce bir yıl, ardından da AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla 24 Aralık 2020 tarihinde bir yıl daha uzatılan OHAL Komisyonu, geride kalan beş yılda binlerce başvuruyu sonuçlandırmadı.

685 sayılı KHK’yle 23 Ocak 2017 tarihinde kurulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, 22 Mayıs 2017 tarihinde çalışmalarına başladı. Komisyonun 30 Aralık 2021 tarihinde yaptığı son açıklamaya göre, 126 bin 783 başvurunun 16 bin 60’ına “kabul”, 104 bin 643’üne ise “ret” kararları verildi. Komisyonun sonucunu açıklamadığı toplam 6 bin 80 başvuru bulunuyor. Görev süresinin dolmasına sayılı günler kala binlerce başvuruyu sonuçlandırmayan Komisyon’un görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği ifade ediliyor.

OHAL Komisyonu’nun, çalışmalarına başladığı günden bu yana başvurusuna olumlu ya da olumsuz yanıt vermediği 6 bin 80 KHK’li arasında, 29 Ekim 2016 tarihinde öğretmenlik görevinden ihraç edilen Münir Korkmaz da yer alıyor. Adli ve idari hiçbir soruşturması olmamasına rağmen ihraç edildiğini belirten Korkmaz, 64 ilde kurulan KHK Platformları’nın sözcülüğünü yapıyor.

Geçmişte Eğitim-Sen yöneticiliği yapan Korkmaz, ihracının ardından yaşadıklarına ilişkin, “Kolay bir şey değil. 29 yıllık öğretmenim ben. Evime en yakın bin 500 kişilik bir okulda çalışıyordum. Statüm olduğu gibi bitti. Resmî Gazete’de ‘terörist’ olarak ilan edildim. Okulumun önünden bile geçemiyorum. Evimin yanında başka bir okul var, oranın zili çaldığında uzun süre ağlıyordum. Öğrencilerim benim yaşam kaynağım” ifadelerini kullandı.

Korkmaz ihracının ardından, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Adana’nın Çukurova ilçesinde CHP’den belediye meclis üyesi seçildi. Seçime girerken YSK’nın evraklarını kabul ettiği Korkmaz iki ay sonra “KHK’lı olduğu gerekçesiyle” görevden alındı. Konuyu yargıya taşıyan Korkmaz’ın bireysel başvurusuna Anayasa Mahkemesi ret kararı verdi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvurusunu kabul etmedi.

“Meclis’te 10 KHK’lı milletvekili varken benim belediye meclisinde üye olmama izin vermediler. Orada da hukuksuzlukla karşılaştım” ifadelerini kullanan Korkmaz, OHAL Komisyonu tarafından başvurusunun hala sonuçlandırılmamasına dair ise şunları kaydetti:

“Ben OHAL Komisyonu’nun dünyanın en illegal örgütü olduğunu düşünüyorum. Hiçbir şekilde bilgi edinemiyoruz. Kimler ihraç edildi kimler işine döndü bilmiyoruz. O kadar kötü bir şey ki. Ben ilk ihraçlardan birisiyim. Kararlarını erken vermiş olsalar benim yargı sürecim başlayacaktı. Bölge idare mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, AHİM gibi süreçlerin önü açılacaktı. Şu an beni, başvurumu sonuçlandırmayarak ikinci defa cezalandırıyorlar. Her gün sabah akşam heyecanla sonuçlandı mı diye bakıyorum. Her gün o stresi yaşıyorum. ‘Acaba, acaba, acaba’ diyorum. Bakıyorsun yok. Öyle bir muğlaklık var. Yaşamını ona göre şekillendiremiyorsun. Her an iade edileceğim beklentisi içerisindesin ama bilinmezlikle karşı karşıyasın. Beş buçuk yıldır ben her gün bunu yaşıyorum.

OHAL döneminde yayımlanan KHK’lerle ihraç edilenler arasında 6 yıl önce 11 Ocak 2016 tarihinde “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan Barış Bildirisi imzacısı akademisyenler de yer aldı. İhraçlarının ardından yargılanan, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vermesinin ardından beraat eden ‘Barış Bildirisi’ imzacısı akademisyenlerden ihraç edilenlerin OHAL Komisyonu’na yaptıkları başvurular ise ret sonucuyla karşılaştı.

AYM’nin kararının aksine kararlar veren OHAL Komisyonu bugüne dek ihraç edilen ‘Barış Bildirisi’ imzacısı 343 akademisyene ‘ret kararı’ verdi. Bu isimlerden 317’sinin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) üyesi olduğunu hatırlatan ‘Barış Bildirisi’ imzacısı, Eğitim- Sen Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul’a da ‘ret’ kararı yakın dönemde ulaştı.

OHAL Komisyonu’nun görev süresinin dolacağı tarih olan 23 Ocak 2022’ye kadar önündeki 6 bin 80 dosyaya ilişkin karar vermesi gerektiğini belirten Kurul, Eğitim- Sen olarak OHAL Komisyonu’nun görev süresinin uzatılmamasını talep ettiklerini belirtti.

Son güncelleme: 18:04 12.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı