• Turkhane Logo

OHAL bitti ama öğretmen fişlemeleri devam ediyor

7 kez uzatılan OHAL uygulaması kağıt üzerinde sona erdi ancak özellikle öğretmenlere yönelik fişlemeler devam ediyor. Sadece dün fişlenen 195 öğretmen atıldı.

17:23 04 Şubat 2019 Pazartesi
OHAL bitti ama öğretmen fişlemeleri devam ediyor
7 kez uzatılan OHAL uygulaması kağıt üzerinde sona erdi ancak özellikle öğretmenlere yönelik fişlemeler devam ediyor. Sadece dün fişlenen 195 öğretmen atıldı.





Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarından 150 binin üzerinde kişi, haklarında fişlemeler yapılarak işten çıkarıldı.


Ancak OHAL’in “resmi” olarak sona ermesine rağmen fişlemeler bitmedi. Gayri resmi yapılan istihbari çalışmalar sonrası insanlar işsiz kalmaya devam ediyor.

Bunun son örnekleri ise 195 ücretli öğretmenin yıl ortasında görevlerine son verilmesi ve Diyarbakır’da bir öğretmenin Özgecan Arslan ve Ali İsmail Korkmaz eylemlerine katıldığı için tayininin iptal edilmesi oldu.

MEB, “YERİNİZE KADROLU ATANACAK” DEDİ AMA YENİDEN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN İSTİHDAM ETTİ

Muş’ta görev yapan 195 ücretli öğretmen, bugün başlayan 2018-2019 eğitim öğretim yılı öncesinde işten çıkarıldı.

MEB, görevine son verdiği öğretmenlere somut herhangi bir gerekçe sunmazken, işten çıkarmaların Muş özelinde olması dikkat çekti.

Ücretli öğretmenlere, yarıyıl tatilinin ardından, “Yeniden başvuru yapmanıza gerek yok. Görev yaptığınız okulda devam edeceksiniz” sözünü veren bakanlık, bir anda karar değiştirerek 195 öğretmeni işsiz, yüzlerce öğrenciyi ise öğretmensiz bıraktı.

FİŞLEME LİSTELERİ OKUL YÖNETİMİNDEN

Bakanlığa ulaşan bazı öğretmenlere, “Yerinize kadrolu öğretmenler atanacak” yanıtı verilse de işten çıkarılan bazı ücretli öğretmenlerin yerine yeniden ücretli istihdam sağlandığı öğrenildi.

Okul yönetimlerine işten çıkarılacak öğretmenlerin isimlerini içeren listelerin sunulduğu ileri sürüldü.

Bakanlık, ücretli öğretmenlerin yerinin kadrolular ile doldurulacağını savunsa da ücretli öğretmenlerin bir kısmının görevine devam etmesi dikkati çekti. İşten çıkarmaların güvenlik soruşturmasından kaynaklanmış olabileceğini dile getiren öğretmenler, geleceklerinden kaygı duyduklarını belitti.

BirGün’e konuşan sınıf öğretmeni M.G., “Okulumda norm açıldığını söylüyorlar ancak bu mümkün değil. Okulumuzda iki kadro var ve biri müdür, diğeri ise MEB’den görevli gelen bir öğretmen arkadaşım tarafından doldurulmuş” dedi.

Okul müdürünün de karardan şaşkınlık duyduğunu ifade eden M.G., “Okulun öğretmen ihtiyacı varken böyle bir karar alınması anlaşılamaz” diye konuştu.

M.G., yaşadığı ilin şartlarında başka bir işte çalışma olanağı olmadığını söyleyerek, “Bilgi almak için MEB’i arıyorum ama kısa kesip telefonu kapatıyorlar. ‘Yerinize öğretmen gelecek’ diyorlar ama okulumuzda kadro açığı yok. Kısa vadede ücretli ataması da olmadığına göre öğrencilerim öğretmensiz kalacak” ifadelerini kullandı.

“5. SINIFA KADAR 20 ÖĞRETMEN DEĞİŞTİREN ÖĞRENCİLER VAR”

Eğitim Sen Muş Şube Başkanı İlyas Aslan, “MEB bürokratları, konuyla ilgili bilgileri olmadığı söylüyor. Bir güvenlik soruşturması neticesinde Muş özelinde alınmış bir karar olabilir” şeklinde konuştu.

Aslan, “öğrencisine battaniyeden çanta yapan” öğretmenin de ücretli çalıştığını anımsatarak, “Belki de bu tür şeylerinin önünü almak için böyle bir karar aldılar” yorumunda bulundu.

İşten çıkarılanların isim isim seçildiğine dikkati çeken Aslan, şunları söyledi:

“Giden öğretmenlerimizin yerini bir şekilde doldursalar da yıl içinde öğretmen değiştiren öğrencinin yaşadığı psikolojik tahribatı düzeltemezler. Eğer böyle bir karar illa alınacaksa ve kendilerinde bir tasarruf hakkı görüyorlarsa bunun için yılın bitmesini beklemelilerdi.

Öğrencinin bir yıl içinde motivasyonu, öğretmen ile sağlanabilecek bir durum. Ne yazık ki beşinci sınıfa kadar 20 öğretmen değiştiren öğrencilerimiz var.”

ÖZGECAN VE ALİ İSMAİL EYLEMLERİNE KATILDIĞI İÇİN TAYİNİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan MEB, Diyarbakır’ın Sur ilçesine atadığı öğretmenin tayinini, Ali İsmail Korkmaz ve Özgecan Arslan protestolarına katıldığı için iptal etti.

Diyarbakır Sur’da bulunan Bagivar Ortaokulu’na rehber öğretmen olarak atanan Ömer Ekinci’nin tayin kararı 4 ay sonra iptal edidi.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre bakanlığın gerekçesi, Ekinci’nin ‘Güvenlik ve Arşiv Araştırma’ kaydının olumsuz çıkması.

Ekinci’nin açtığı dava kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara 2. İdare Mahkemesi’ne gönderilen savunmada, “Öğretmenlik mesleğinin hassasiyeti ve öğrenciler üzerinde olumsuz bir etkinin geriye dönüşünün olmayacağı dikkate alınarak, öğretmen olarak bakanlığımız bünyesinde çalışmasının uygun olmayacağı kararı verilmiştir” dendi.

Bilecik Emniyet Müdürlüğü tarafından mahkemeye gönderilen istihbarat notunda ise “Ekinci’nin Eskişehir’de 2-3 Haziran 2013’te Gezi Parkı eylemlerinde Ali İsmail Korkmaz’ı döverek öldüren polislere 21 Ocak 2015’te verilen cezanın yetersiz olduğu gerekçesiyle İstanbul’da yapılan protestoya katıldığı” belirtildi.

Ekinci’nin ayrıca Mersin’de 11 Şubat 2015’te üniversiteli Özgecan Arslan’ın tecavüz edildikten sonra öldürülmesini protesto için Sakarya’da bir yürüyüşe katıldığı ve yürüyüşten sonra ‘Öğrenci Kolektifleri’nden iki gençle sohbet ettiği belirtildi.

Son olarak da Ekinci’nin ‘Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’nden şahıslarla irtibatlı olduğu’ iddia edildi.

“SIKINTI VARSA BENİ ÜCRETLİ OLARAK NEDEN ÇALIŞTIRDILAR?”

“Ali İsmail katledildi ve ceza tatmin edici değildi. Bunun için katıldım. Özgecan Arslan olayını dillendirmek bile istemiyorum. Bir daha olmaması için katıldım. Olsa yine katılırım” diyen Ekinci, ‘Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ ile irtibat iddiasını ise reddetti:

“Üniversitede hem öğrenci işlerinde hem de kütüphanede çalıştım… Dört yıl çalışarak okulu bitirdim. 7 bin öğrenci vardı. Her öğrenciyle muhatap oluyordum. Ne bileyim kim nereye mensup?”

Sözleşmeli öğretmenlik yaptığını söyleyen Ekinci, “Ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğin şartları aynı. Bir sıkıntı var ise beni ücretli niye çalıştırdılar? Niye üç mülakatı geçtim” diye sordu.

 

Son güncelleme: 17:23 04.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı