• Turkhane Logo

‘Oh olsun’cuların yine gözü döndü: Okkır’ı tahliye etmeyen hakimler

Ergenekon Operasyonları kapsamında tutuklanan, cezaevindeyken kanser olup tahliye olduktan kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın trajik hikayesi üzerinden sürdürülen istismar ve intikam kampanyası 86 yaşındaki yatalak hasta Mustafa Said Türk'ün tahliyesi ile yeniden başlatıldı. Gerçekler ise 'oh olsun'cuların anlattığı ettiği gibi değil.

14:50 25 Ağustos 2023 Cuma
‘Oh olsun’cuların yine gözü döndü: Okkır’ı tahliye etmeyen hakimler
Ergenekon Operasyonları kapsamında tutuklanan, cezaevindeyken kanser olup tahliye olduktan kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın trajik hikayesi üzerinden sürdürülen istismar ve intikam kampanyası 86 yaşındaki yatalak hasta Mustafa Said Türk'ün tahliyesi ile yeniden başlatıldı. Gerçekler ise 'oh olsun'cuların anlattığı ettiği gibi değil.





Adli Tıp Kurumu’nun infaz erteleme raporu verdiği 86 yaşındaki yatalak hasta mahpus Mustafa Said Türk, Menemen R Tipi Cezaevinden tahliye edildi. Sağlık ekiplerinin Manisa Turgutlu’daki evine sedyeyle getirdiği Türk’ü gören ailesi büyük bir şok yaşadı.



Mustafa Said Türk’ün oğlu doktor Süleyman Türk, babasının 24 gün içinde 15-20 kilo zayıfladığını, vücudunun, ağzının bakımsızlıktan yara bere içinde kaldığını söyledi.



CEZAEVİNDE KALABİLİR RAPORU



Gülen cemaatine yönelik davalar kapsamında 10 yıl hapis cezası verilen ve infaz erteleme talebi Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilen Mustafa Said Türk, 31 Temmuz 2023’te evinden 112 Acil Servis ile alınıp  tutuklandı.



Önce Manisa T Tipi Cezaevine götürülen, ardından hastaneye kaldırılan Türk, Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinde hastane mikronu kaptı. Enfeksiyona dayalı hafıza kaybı yaşayan ve burnundan hortumla beslenmeye başlayan Türk’e sekiz doktordan oluşan hastane heyeti ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiği için 10 Temmuz 2023 perşembe günü, jandarmaların eşlik ettiği ambulansla bir saat uzaklıktaki İzmir Menemen R Tipi Cezaevine götürüldü. Bir gün sonra cezaevinden İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Türk, aynı gün tekrar hapse konuldu.



Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesinin 9 Ağustos 2023 tarihli düzenlediği raporda “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 16/2-16/6 maddesi kapsamında değerlendirildi. Cezası, ceza infaz kurumu şartlarında hayatını yalnız idame ettiremez. Cezasının infazının geriye bırakılmasına gerek yoktur. T.C. Anayasası’nın 104/2-B maddesinde belirtilen sürekli hastalık sakatlık kocama hali vardır. R tipi kapalı/açık ceza infaz kurumlarında kalmasına gerek vardır.” denildi.



ADLİ TIP NİHAYET



Adli Tıp Kurumu ise 2 Ağustos 2023’te düzenlediği raporda yatalak hasta Mustafa Said Türk’ü muayene etmek için İstanbul’a çağırdı. 20 Ağustos’ta İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülen Türk’ün infazı iyileşinceye kadar ertelendi.



2018 yılında geçirdiği beyin kanamasından sonra yatalak hale gelen Mustafa Said Türk’ün temel ihtiyaçları evinde 24 saat boyunca kalan iki bakıcı tarafından karşılanıyor. İki kez beyin kanaması, bir kez kalp krizi geçiren ve stent takılan Mustafa Türk, aynı zamanda günde 4 tane insülin iğnesi oluyor.



SİYASİLER TEPKİ GÖSTERMİŞTİ



Yeşil Sol parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Türk’ün tutuklanmasına tepki gösterdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Bülent Arınç, yakın aile dostu ve Manisalı hemşehrisi olan ağır hasta mahpus Mustafa Said Türk (86) ile ilgili açıklama yapmıştı.



Ceza ve tutukevlerinde ileri derecede hasta ve yaşları oldukça ilerlemiş, tedavileri ve iyileşme süreçleri cezaevi şartlarında mümkün olmayan mahkumların bulunduğunu belirten Arınç, şu ifadeleri kullanmıştı:



“Yaşam hakkı anayasal teminat altındadır. Devlet, ceza ve tutukevlerindeki yurttaşlarının da yaşam hakkını korumakla mükelleftir. Yaşları çok ilerlemiş ve kendi ihtiyaçlarını dahi göremeyen insanların cezaevinde çile çekmesinin hangi adalete sığdığını ya da hangi kamu yararını karşıladığını doğrusu merak ediyorum. Seksenli yaşları çoktan aşmış, suçları ve hükümlülükleri ne olursa olsun yatalak durumda olan cezaevinden hastaneye dahi en az dört beş kişinin yardımıyla götürülebilen, birçok kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin infazlarının ertelenmemesi konusu kamu vicdanını yaralamaktadır.”



GELECEK PARTİLİ İSİM DE GÜNDEME TAŞIMIŞTI



Öte yandan, Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, sosyal medya hesabından Türk’ün yatalak haliyle cezaevinde tedavi görmesine tepki göstermişti.



Sema Silkin Ün paylaşımında, “Mustafa Türk’ün videolardan gördüğümüz haliyle tedavisini cezaevinde görmesi, Seher Dursun’un daha önce düşük yapmış hamile bir kadın olarak tutukluluğunu cezaevinde geçirmesi aklın da vicdanın da adaletin de sınırlarını yok ediyor” ifadelerini kullanmıştı.



İNTİKAM KAMPANYASI YENİDEN BAŞLATILDI



Mustafa Said Türk’e yapılan insanlık dışı muamelenin kamuoyunda tepki çekmesi üzerine Ergenekon Operasyonları kapsamında tutuklanan, cezaevindeyken kanser olup tahliye olduktan kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Kuddusi Okkır’ın trajik hikayesi üzerinden yeni bir istismar kampanyası başlatıldı.




Şovunuz bittiyse gerçekleri yazalım.

Duygu sömürücülüğü bu örgütün genlerinde var. Kimdir bu Mustafa Said Türk ? Buyrun anlatayım.

– Mustafa Said Türk, Manisalı bir iş adamı. Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında Turgutluda tutuklanan 8 iş adamından… pic.twitter.com/M69y8mWoUa— Kerim Müdür (@Kerim_Mudur) August 24, 2023




Peki, Okkır’ı tahliye etmeyen hakimler iddia edildiği gibi Gülen hareketine yakın isimler miydi?



Aksine tutukluluğun devamına karar veren hakimlerin çoğunluğu hala görevde.



TAHLİYE KARARI VEREN TEK HAKİM f…’den TUTUKLU



Hakim Oktay Acar 17 Ağustos 2007 (göreve devam ediyor)



Hakim Selda Kutluata 10 Ekim 2007 (göreve devam ediyor)



Hakim Kemal Can 9 kasım 2007 (göreve devam ediyor)



Hakim Bülent Akasma 4 Ocak 2008 (göreve devam ediyor)



Hakim Feyziye Bacak 6 Şubat 2008 (göreve devam ediyor)



Hakim Oktay Acar 25 Şubat 2008 (göreve devam ediyor)



Hakim Ahmet Civelek 18 Nisan 2008 (göreve devam ediyor)



Hakim Kemal Can 13 Haziran 2008 (göreve devam ediyor)



Tahliye Kararı veren hakim : Hakim Sedat Sami Hasiloğlu 1 Temmuz 2008 (f….’den tutuklu)




Kuddusi Okkır hakkında tutukluluk kararı veren hakimler, karar tarihi ve hakimlerin akıbetleri.

Hakim Oktay Acar 17 Ağustos 2007 (göreve devam ediyor)

Hakim Selda Kutluata 10 Ekim 2007 (göreve devam ediyor)

Hakim Kemal Can 9 kasım 2007 (göreve devam ediyor)

Hakim Bülent… https://t.co/KrWUzQRfg4 pic.twitter.com/qA1A2JeKlG— Mert (@MERTAVERS3) August 25, 2023

Son güncelleme: 14:50 25.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı