• Turkhane Logo

Öğrenciler ‘Barınamıyoruz’ dedi: Parkta yattılar

Yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki gösteren üniversite öğrencileri 'Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, geceyi parkta geçirdi.

15:26 20 Eylül 2021 Pazartesi
Öğrenciler ‘Barınamıyoruz’ dedi: Parkta yattılar
Yüksek kira ve yurt ücretlerine tepki gösteren üniversite öğrencileri 'Barınamıyoruz Hareketi’ni kurdu. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, geceyi parkta geçirdi.

Öğrencilerin eylemine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız diyen öğrenciler, sorunlarına çözüm bulana kadar sokaklarda sabahlama kararı aldı.
  Barınamayanlar bu gece sokakta sabahlıyor. Nöbetimizin ilk gününde Kadıköydeyiz.


Hiçbir yerimiz yoksa her yerdeyiz!#Barınamıyoruz pic.twitter.com/zipWXXOuHt — Barınamıyoruz Hareketi (@barinamayanlar) September 19, 2021
  Günaydın! #Barınamıyoruz nöbetimizin ilk gecesini tamamladık. Arkamızda duran ve dayanışma gösteren herkes sağ olsun, var olsun.

Bir suç varsa o da milyonlarca genci sokakta yatmaya mahkum etmektir. Barınma hakkımız için her gün sokakta olacağız, şimdi onlar düşünsün... pic.twitter.com/hI3WcukD6p — Barınamıyoruz Hareketi (@barinamayanlar) September 20, 2021
  Yoğurtçu Parkı’na çayıyla, çorbasıyla gelerek bizimle dayanışma gösteren mahalle sakinlerine teşekkür ederiz. Nöbetimiz devam ediyor.

“Çok uluslu yalnızlıkların yanında uzandık,
Gökyüzü çok yıldızlı…”#barınamıyoruz pic.twitter.com/zS5uEQ27lu — Barınamıyoruz Hareketi (@barinamayanlar) September 20, 2021
Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrenciler, burada bir basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi Yunus Emre Karaca, yurtsuz ve evsiz kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

Biz iki yılın ardından kampüslerimize geri dönen üniversite öğrencileriyiz. KYK yurtlarının kapasite yetersizliği, özel yurtların fahiş ücretleri ikilemi arasında yurtsuz, yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından, Türkiye genelinde yüzde 70 ile yüzde 290 arasında değişen kira artışları nedeniyle evsiz kaldık. Bize, ‘Toplanın 5 bin TL’ye ev tutun’ şeklinde, 650 TL’lik KYK kredi bursu ile en az 8 kişi ev tutmamızı öngören dahiyane tavsiyeler, kiralamak üzerine gayrimenkul üretecek şirketlere ve vergi muafiyeti gibi yine biz öğrencilere değil patronlara yönelen maddi destekler dışında tek bir çözüm önerisi sunulmuyor. Oysa patronlara teşvik, şirketlere vergi affı yerine burs miktarlarının ve yurt kapasitelerinin artırılması, kira fiyatlarının denetlenmesi ve öğrenci evlerine maddi destek sağlanması ile bu sorunun büyük oranda çözüleceğini biliyoruz.

Karaca, şöyle devam etti:

Biz, burssuz, yurtsuz, evsiz bırakılan üniversite öğrencileriyiz. Eğer insani koşullarda yaşayabileceğimiz bir mekana sahip olabilme imkanlarımızın tamamı elimizden alındıysa bu imkanları biz yaratacağız. Bu yüzden bir araya geliyoruz. Sesimizi duyurabilmek için en ulaşılır seçeneğimiz olan banklarda buluşuyoruz, mahallelerinizin parklarında sabahlıyoruz. İyi ihtimalle binlerce liraya bulabildiğimiz penceresiz, karanlık, dar odalar yerine tercihimizi sorunun çözümü olabilmek için geniş gökyüzünün altındaki sokaklarda, sıra arkadaşlarımızla geçirmekten yana kullanıyoruz. Abartılı bir tepki vermiyoruz, komşunuz olmak yerine keyfimizden sokaklarda yatmıyoruz. Milyonlarca öğrencinin ortak hikayesini anlatıyoruz. Sen de dinle, destek ol, bize katıl. Barınma temel haktır, hakkımız olanı alacağız.

CHPli Tanal da şunları söyledi:

Öğrenciler şunu istiyor; ‘Biz barınma hakkımızı istiyoruz’. Yani yurt çıkmayan, yurtsuz kalan, ev tutamayan fakir fukaranın çocukları şu anda sokaklarda, banklarda; ben de onlara destek için buradayım. Yetkililerden istirhamımız şu; israfa, şatafat yaşama para buluyorlar, öğrencilerin barınma hakkı için para bulamıyorlar mı? Biz neden devletin çatısı altındayız? Şemsiyeyi tutuyoruz yağmur bizi ıslatmasın diye. Bu şemsiye devlettir. Yoksul çocukların hepsi bu şemsiyenin altındadır. Devlet bunu koruyup kollamak zorundadır. Barınma hakkı yerine getirilmezse eylemlerimize devam edeceğiz. Bu demokratik bir hak eylemidir. Barınma hakkı ihlal ediliyor, barınma hakkı bir insan hakkı ihlalidir. Bir an önce bir çözüm üretmeleri gerekmektedir.

Büyümüş olan ülkenin vatandaşları, öğrencileri banklarda yatıyor. Bu büyümüşlük müdür? Büyümüş olan ülkenin öğrencileri banklarda uyumaz. Bunu ne ahlak ne din ne anayasa ne uluslararası sözleşmeler kabul eder. Uluslararası sözleşmelerin hepsi barınma hakkının ihlal edildiğini gösteriyor.

Son güncelleme: 15:26 20.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı