• Turkhane Logo

Oğlu AKP'den aday oldu, yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı

Eski CHP'li Hüseyin Avni Sipahi'nin oğlunun AKP Belediye Meclis Üyesi adayı olması sonrası, baba Sipahi'nin yargılandığı davadaki yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

12:34 19 Mart 2024 Salı
Oğlu AKP'den aday oldu, yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı
Eski CHP'li Hüseyin Avni Sipahi'nin oğlunun AKP Belediye Meclis Üyesi adayı olması sonrası, baba Sipahi'nin yargılandığı davadaki yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

İstanbulun Çekmeköy ilçesinde AKPnin Belediye Meclis Üyeliği aday listesinin ilk sırasına, ilçenin etkili isimlerinden eski CHP Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahinin oğlu Uğur Tolgahan Sipahinin adı yazıldı. Bu gelişmeden sonra baba Sipahinin yargılandığı rüşvet ve irtikap davasındaki yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı.
DW Türkçeden Alican Uludağın haberine göre, Beşiktaş Belediyesine 2022 yılında düzenlenen rüşvet ve irtikap operasyonunda 5 ay tutuklu kalan eski CHP Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahinin davasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Sipahi, 2019 seçimlerde Demokrat Partiden girdiği Çekmeköy Belediye Başkanlığı seçiminde üçüncü olarak ciddi bir oy almış ve CHPnin kaybetmesine neden olmuştu. Sipahinin oğlu Uğur Tolgahan Sipahi, 31 Mart seçimlerinde sürpriz bir şekilde AKPden Çekmeköy Belediye Meclis üyeliği listesinin birinci sırasında yer aldı. Bu gelişmenin ardından mahkeme, baba Sipahinin yargılandığı davada yurtdışı çıkış yasağını kaldırdı. 
Türkiye, Hüseyin Avni Sipahi adını ilk olarak 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda duydu. Bu operasyonun TOKİ dosyası ayağında olmakla suçlanan Sipahi, gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Sipahi, 2014 yerel seçimlerinde CHPden Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi olarak seçilmişti. O dönem Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Sipahi, CHP Genel Merkezinin tepkisi üzerine 4 ay sonra bu görevinden istifa etmiş ancak Belediye Meclis Üyeliği görevi devam etmişti. Ancak İçişleri Bakanlığı, 2018 yılında dönemin Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve Sipahiyi görevden aldı.
Rüşvet operasyonunda tutuklandı2022 yılında ise bu isimlerin görev yaptığı döneme ilişkin olarak Beşiktaş Belediyesine operasyon yapıldı. Rüşvet ve irtikap operasyonunda gözaltına alınan Sipahi ve eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedarın aralarında bulunduğu üç kişi tutuklandı. İddianamede Sipahi, Beşiktaş Belediyesinden bazı ruhsat almak isteyen kişilerden Beşiktaş Vakfına bağış adı altında para yatırılmasını istemekle suçlanıyordu. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 sanıklı davada üç tutuklu sanığın tahliyesine ise 15 Mayıs 2023te karar verirken, haklarında yurtdışı çıkış yasağı koydu. Aradan geçen bir yılı aşkın süredir de sanıklar hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı sürüyordu.
Çekmeköyün etkili ismiBu arada CHPden istifa eden Sipahi, 2019 yerel seçimlerde Demokrat Partiden Çekmeköy Belediye Başkan Adayı oldu. Belediye başkanlığını yüzde 42,85 oyla AKPnin adayı kazınırken, CHP yüzde 32,25 ikinci, Sipahi ise yüzde 22,12lik oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. Çekmeköyde belli bir hedef kitlesi olan Sipahi 32 bin oy toplamıştı..
Oğlu AKPnin listesinde ilk sıraya yazıldıSipahinin davası sürerken 31 Mart yerel seçim sürecinde dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Sipahinin oğlu Uğur Tolgahan Sipahi, AKPden Çekmeköy Belediye Meclis Üye aday adaylığına başvurdu. AKP İlçe Başkanlığı da oğul Sipahinin adını 33 kişilik Belediye Meclis Üyesi adayları listesinin ilk sırasına koyarak, listeyi 20 Şubatta Çekmeköy İlçe Seçim Kuruluna sundu. Bu durum, ilçede AKPnin bir kez daha kazanma olasılığını güçlendirdi.
Yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldıBu sırada ise Sipahinin yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesinin yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasının reddi kararına sanık avukatları itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Martta talebi kabul ederek Sipahi ve Hazinedarın arasında bulunduğu beş sanığın yurtdışı çıkış yasaklarını kaldırdı. Mahkeme, bunun yerine Hazinedar ve Sipahinin iki ayda bir olmak üzere karakolda imza atması yönünde karar almakla yetindi.

Son güncelleme: 12:34 19.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı