• Turkhane Logo

ODTÜ’lüler: Gökçek döneminde yola karşı çıkan CHP’liler şimdi neden sessiz?

Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminden kalma ‘ODTÜ yolu’ projesinde ihalenin tamamlandığının ortaya çıkmasıyla beraber başlayan tartışma sürüyor.

17:56 11 Kasım 2021 Perşembe
ODTÜ’lüler: Gökçek döneminde yola karşı çıkan CHP’liler şimdi neden sessiz?
Ankara’da Melih Gökçek’in belediye başkanlığı döneminden kalma ‘ODTÜ yolu’ projesinde ihalenin tamamlandığının ortaya çıkmasıyla beraber başlayan tartışma sürüyor.


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) ardında ODTÜ Mezunlar Derneği Başkanı Baki Arslan ve yardımcısı Nadir Avşaroğlu Diken’e konuştu.

ODTÜ’lüler bu yol projesinin ABB tarafından ertelenebileceği görüşünde: “Bu yol ihalesinin yapılması yetkisi tamamen büyükşehir belediyesinin yetkisinde. Yani ABB deseydi biz bu yolun ihalesini yapmıyoruz, ki deme yetkisi vardı. İhaleye çıkmayabilirdi. Kaldı ki Ankara’da imarı onaylı onlarca yol projesi var şu anda. Neden onların ihalesini açmadın da öncelikle bu yolun ihalesini açtın?”


ABB, ODTÜ ormanının içinden geçen 4,5 km’nin ihalesini yapmadığını bildirmişti. Ancak ODTÜ’lüler bunun doğru olmadığını ifade etti: “Şu anda 6,5 km’lik yolun ihalesini yaptık diyor. Halbuki müteahhittin imzaladığı ihale sözleşmesinde 11 km’nin plan ve uygulama projeleri sözleşme kapsamında, inşaat kapsamında.”

ODTÜ’lüler ayrıca Melih Gökçek döneminde yola karşı çıkanların şimdi sessiz olmasına tepkili: “O dönem bu yola karşı çıkan CHP milletvekilleri şimdi neden karşı çıkmıyorlar, sessizler. Bunu anlayamıyoruz.”

ODTÜ arazisinden geçerek binlerce ağacın kesilmesine neden olan ‘tünel yol’ projesi, Gökçek ve ODTÜ’lüleri karşı karşıya getirmişti. Proje için üniversite rektörlüğü, Ankara valiliği ve büyükşehir belediyesi arasında protokol imzalanmış, yaklaşık dört yıl önce geceyarısı dozer ve iş makineleriyle ODTÜ arazisine girilmiş, dokuz saatte büyük bir ağaç kıyımı yapılmıştı. Yol çalışması sonrası belediye suçlanmış, Gökçek, 4 bine yakın ağacın taşındığını söylerken, rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, protokol imzalanırken projede yolun bu kadar geniş tutulduğunu bilmediğini öne sürmüştü. Daha sonra projenin yürütmesi durdurulmuştu.

Diken’in soruları ve ODTÜ Mezunlar Derneği’nin yanıtları şöyle:

Mansur Yavaş’la görüşme süreciniz nasıl oldu?

Nadir Avşaroğlu:  Mansur Yavaş ODTÜ’lülerden randevu talep etti. Üniversite akademisyenlerden oluşan bir heyeti Mansur Yavaş’la görüşmek üzere makamına gönderildi. Orada geçen konuşma üzerine Yavaş ODTÜ bileşenleri adını verdiğimiz öğretim üyeleri, mezunları, öğrenciler, çalışanları, işçi ve memur sendikası, bunların hepsiyle birlikte bir toplantı yapmak istedi. Toplantının gerekçesini sorduğumuzda da bize şöyle izah etti: ‘Bunu bir ortak akılla, birlikte yapacağız.’ Bizim de Mansur Yavaş’a talebimiz şu oldu: İşin teknik kısmını izah etmeye çalıştı. Bu aşamada bizim teknik kısma ve bilgisine ihtiyacımız yok. Öncelikle bu işin mantığını tartışalım. Ortak akıl diye buraya geldiniz biz de size yardımcı olalım siz de bize yardımcı olun.

Biz ODTÜ arazisini Ankara’nın son yeşil alanı son ekolojik alanı olarak görüyoruz. Bir orman olarak görüyoruz.

Öğrenciliğimizde bu ağaçlandırmayı biz yaptık. Ben de şununla övünürdüm; bu ormanı biz kendi ellerimizle yaptık artık burası bir orman, bize ait değil, orman kendi kendine türüyor ve ilerliyor.

Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) elden gidişinden sonra Ankara’da kalan tek yeşil alan. Burası ODTÜ’ye ait değil, Burası Ankaralıların son yeşil alanı. Tüm Ankaralılar sahip çıkmalı.

Mansur Yavaş size ne dedi?

Nadir Avşaroğlu:  Yavaş, şöyle dedi: “Bizim elimiz kolumuz bağlandı. Mimarlar Odası’nın açtığı bir dava var. 2017’de yürütmeyi durdururlar. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir üst mahkemede dava açtı. Dava kazanıldı ve ben mahkeme kararını uygulamak durumundayım. Bu mahkeme kararına karşı ben işlem yapamam. Kanunsuz bir iş yapamam, benden kanunsuz bir iş beklemeyin.”

İmza kampanyası başlattık ve dedik ki ortak akılla beraber bunu çözelim. Biz belediyeye düşman değiliz, karşı değiliz, orası kamu kurumu. İyi niyet göstergesi olarak bu ihaleyi durdurun, durduramıyorsanız da bunu öteleyin, geciktirin. Kamu kurumusunuz bunun yol ve yöntemleri var. Ama süreç çok hızlı ilerledi.

ODTÜ’den geçecek yol Ankara için çözüm mü?

Nadir Avşaroğlu:  Bu işin çözümü bir ana ulaştırma planından geçiyor, palyatif geçici pansuman çözümlerle bu olmuyor. Malazgirt Bulvarı yapılalı 8-9 sene oldu. İlk ODTÜ yolu olarak bilinir. Şu anda tıkanıyor. 4 şerit gidiş ,4 şerit geliş yapıldı. 10 sene dayanmandı.

AOÇ’yi talan ettiler, koskoca binalar diktiler, bulvarlar, yollar geçirdiler. Ankara trafiği rahatladı mı? Rahatlamaz. Bir ana ulaşım planı gerekiyor.

Ama mahkeme kamu yararı var diyor…

Nadir Avşaroğlu:  Mahkeme yolu rahatlatacak diyor ama her açılan yol kendi trafiğini yaratır. Mahkeme kamu yararına gerekçe olarak bir de ‘Bu yol, şehir hastanesinin çevre yollarına ve Niğde Adana otobanına bağlayan bir yoldur ve bir afet durumunda kullanılması gereken bir yoldur. Konya yolunun alternatifi’ diyor.

Bir yola alternatif olması için Ankara’nın son ekolojik alanından yol geçirmek çok mantıksız, çok manasız.

11 km’lik yol 4,5 ve 6,5 km üzerinden konuşuluyor. Nedir bu? Kamuoyunu aydınlatmak için detaylandırır mısınız?

Röportajın tamamı için tıklayın
 

Son güncelleme: 17:56 11.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı