• Turkhane Logo

‘Ocakların söndürüldüğü bir ülke burası’: 18 aylık Ahmet Arif bebek annesiyle birlikte cezaevine girdi

Yunanistan’dan geri itilen ve 24 Ağustos'ta Edirne'de tutuklanan ev hanımı Semra Banko, 18 aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girdi.

13:25 30 Ağustos 2023 Çarşamba
‘Ocakların söndürüldüğü bir ülke burası’: 18 aylık Ahmet Arif bebek annesiyle birlikte cezaevine girdi
Yunanistan’dan geri itilen ve 24 Ağustos'ta Edirne'de tutuklanan ev hanımı Semra Banko, 18 aylık bebeğiyle birlikte cezaevine girdi.





Banko’ya, Bank Asya’da hesabı bulunduğu gerekçesiyle verilen 6 yıl 3 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanmıştı.



GERGERLİOĞLU: AİLELERİN YIKILDIĞI ÜLKE BURASI



Semra Banko’nun 18 aylık bebeğiyle birlikte cezaevine konulmasına sosyal medya hesabından tepki gösteren Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Her gün bir anne ve çocuğun cezaevine girdiği ülkenin adı Türkiye’dir! Semra Banko, küçük çocuğu Ahmet Akif ile Edirne Cezaevi’ne girdi! Kızından ayrıldı, O babasının yanında. Ailelerin yıkıldığı, uyduruk nedenlerle ocakların söndürüldüğü bir ülke burası! Hoş yaşanmıyor burada!” dedi.



Semra Banko’nun eşi Muhammed Banko, Yunanistan’dan geri itildikten sonra gözaltına alınıp İpsala Karakolu’na götürüldüklerini ve kendilerine burada 24 saat boyunca sudan başka bir şey verilmediğini söyledi.



“BİR GÜN BOYUNCA YEMEK VERİLMEDİ”



Kronos’tan Sevinç Özarslan’a konuşan Muhammed Banko gördükleri kötü muameleye “Eşimin dosyası zaten onanmıştı, tutuklanmasına diyecek bir şey bulamıyoruz ama karakolda gördüğümüz muamele çok kötüydü. Bebeğimizin gördüğü muamele dünyanın hiçbir yerinde yapılmaz. Karakolun yemekhane bölümüne götürdüler, burada durun dediler. “Gözaltı”nda değil, “muhafaza” altında olduğumuzu söylediler. Bir gün boyuna yemek verilmedi. Sadece su verildi. Oğlum anne sütüyle besleniyordu, bir saatten sonra süt veremedi. Çocuk sabaha kadar ağladı. Yemekhanede ses yankı yaptığından kimse de uyuyamadı. Bu manzara karşısında nasıl duyarsız kalınır. Muhafaza altında olanlara yemek çıkmadığını söylediler. Geri itilmeden önce üzerimizdeki paralar gasp edildiği için cebimizde beş kuruş para yoktu. Görevlilere almalarını, borcumuzu daha sonra ödeyeceğimiz söyledik, kabul etmediler. Biz saat 14.00 gibi karakola gitmiştik. Ta ertesi sabah 08.30-09.00 gibi kağıt bardakların içinde çorba verildi. Hadi bize vermediler, ama çocuklara neden verilmedi?” diyerek tepki gösterdi.



Kendisinin de 2016 yılında tutuklandığını ve 60 ay hapis yattığını belirten Banko, “O dönemde de bize su vermediler, yemek vermediler, işkence gördüm hiçbiri umurumuzda olmadı. Çocuğa yemek verilmemesi ne demek? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olacağına inanmıyorum. Eşimin tutuklanması vs. artık bunları geçtik. Çocuklarımıza yapılan bu muamele zorumuza gitti. Hiç kimse bunların hesabını ahirette bile veremez.” ifadelerini kullandı.



60 AY HAPİS YATTIKTAN SONRA TAHLİYE EDİLDİ



Uludağ Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Bursa’da bir mühendislik firmasında çalışan Muhammed Banko, 15 Temmuz’dan sonra Bursa çatı davası kapsamında tutuklandı. 2012 yılında Bursa’da öğrenci evinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından cezası bozulduğu için iki yıl önce tahliye edilen Banko, yeniden yargılandı ve mahkeme yine aynı cezayı verdi, dosyası tekrar Yargıtay’a gönderildi.



Son güncelleme: 13:25 30.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı