• Turkhane Logo

O eski halinden eser yok şimdi; Dipsiz Göl’ü katlettiler!

Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda bulunan Dipsiz Göl, geçtiğimiz aylarda yapılan define kazısı sonucu yok oldu.

12:55 30 Eylül 2020 Çarşamba
O eski halinden eser yok şimdi; Dipsiz Göl’ü katlettiler!
Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda bulunan Dipsiz Göl, geçtiğimiz aylarda yapılan define kazısı sonucu yok oldu.



Tepkiler üzerine göl yeniden suyla dolduruldu ancak eski halinden eser kalmadı. Uzmanlar, gölün eski haline gelmesinin mümkün olmadığını anlatıyor: “Derisini yüzdüler, dokularını kaybettirdiler. Oranın artık sadece adı dipsiz, çamurlu su.”

Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği’nin yürüttüğü eylem planı kapsamındaki çalışmalarla yeniden eski haline döndürülmeye çalışılıyor. Eriyen kar ve yağışlarla dolması beklenen gölde istenilen sonuç alınamayınca yakındaki bir dereden su takviyesi yapıldı.


Milliyet gazetesine konuşan göl uzmanı Doç. Dr. Erol Kesici, “Dipsiz Göl’ün eski haline geldiğinden bahsediliyor. Dışarıdan su verilerek eski haline gelmesi mümkün değil. Suyun rengi çok bulanık bir halde. Bu durum bilime aykırı. Gölün her tarafını mahvettiler. Derisini yüzdüler, dokularını kaybettirdiler. Oranın artık sadece adı dipsiz. Göl kısmı gitti. Orası şu haliyle bir su birikintisi. Oranın şu an biyolojik, su kalitesi, tür açısından bir özelliği yok.

Çamurlu bir su orası. Dipsiz Göl, bu zamana kadar kokmuyordu. Bundan sonra kokacak orası. Gölün, alüvyonlu toprağı çıkarıldı, su böcekleri çıktı, kabuklu canlılar yok oldu. Su tutsa da artık göl özelliği yok. Doldurulan su oraya uyum sağlayacak mı? Doğal gölleri incelerken suyuna aynı insanın kan grubu gibi bakıyoruz. Göl değil havuz yaptılar orayı. Dipsiz havuz.” dedi.

Son güncelleme: 12:55 30.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı