• Turkhane Logo

NYT'den ilginç iddia: İsrail istihbaratı Hamas saldırısını tatbikat sandı

The New York Times gazetesinin haberine göre, 7 Ekim sabahı Hamas saldırısının ciddi olmadığını düşünen İsrail iç istihbaratı, konuyla ilgili bilgi vermek için Başbakan Netanyahu'yu uyandırmadı.

18:07 30 Ekim 2023 Pazartesi
NYT'den ilginç iddia: İsrail istihbaratı Hamas saldırısını tatbikat sandı
The New York Times gazetesinin haberine göre, 7 Ekim sabahı Hamas saldırısının ciddi olmadığını düşünen İsrail iç istihbaratı, konuyla ilgili bilgi vermek için Başbakan Netanyahu'yu uyandırmadı.

Hamasın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının 7 Ekimde İsraile yönelik Aksa Tufanı saldırısının nasıl mümkün olabildiği İsrail kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, ABD basını İsrailin iç istihbarat örgütü Şin Betin saldırı ilk başladığında bunun Hamasın bir tatbikatı olup olmadığına uzun süre karar veremediğini iddia etti.

The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, Şin Bet Başkanı Ronen Bar, geniş çaplı saldırının başladığı 7 Ekim Cumartesi sabahı yerel saatle 03.00 sıralarında gördüklerinin Hamasın tatbikatlarından biri olup olmadığı konusunda bir yargıya varamadı. Şin Bet yetkileri, o sabah merkez ofislerinden Gazze Şeridindeki Hamas eylemlerini takip ediyordu. Hamasın gece saatleri için alışılmışın dışında aktif olduğu ifade edilen gece boyunca görülen Hamas eylemleri ise örgütün savaşa girme niyeti olmadığına ikna olan İsrail iç istihbaratı Şin Bet tarafından başta yalnızca bir gece tatbikatı olarak değerlendirildi. 
SALDIRI CİDDİYE ALINMADI, NETANYAHU UYANDIRILMADIİsrail istihbaratı, yaklaşık bir yıl önce bunu boşuna çaba olarak değerlendirerek Hamas mensuplarının el telsizlerini dinlemeyi bırakmıştı. NYTye göre, İsrail böyle bir karar almış olmasaydı, o gece saldırı hazırlığına verecekleri yanıt da farklı olabilirdi.
Öte yandan, saatler ilerledikçe Şin Bet Başkanı Ronen Bar, Hamasın küçük çaplı bir saldırı teşebbüsünde bulunabileceğini değerlendirerek bu endişesini üst düzey generallerle görüşerek Tekila ekibi olarak bilinen bir grup elit terörle mücadele gücünün İsrailin güney sınırında konuşlandırılması emrini verdi. Üç İsrailli savunma yetkilisinin paylaştığı bilgilere göre, saldırı başlayana kadar hiç kimse durumun Başbakan Benjamin Netanyahuyu uyandıracak kadar ciddi olduğuna inanmadı.
İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARI 24ÜNCÜ GÜNÜNDEHamasın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsraile Aksa Tufanı adında kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava saldırılarına başladı.
İsrailli yetkililer, Gazzeden düzenlenen saldırılarda 311i asker 1400 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 342si çocuk, 2 bin 262si kadın olmak üzere 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü, 20 bin 242 kişinin yaralandığını bildirdi. İşgal altındaki Batı Şeriada İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 120 Filistinli yaşamını yitirdi, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı. İsrail bombardımanında Gazzede 35, Lübnanda da 1 gazeteci hayatını kaybetti. 

Son güncelleme: 18:07 30.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı