• Turkhane Logo

NYT: Türkiye'nin varlıklı ve yetenekli kesimi ülkeyi terk ediyor

‘Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.’

09:43 03 Ocak 2019 Perşembe
NYT: Türkiye'nin varlıklı ve yetenekli kesimi ülkeyi terk ediyor
‘Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.’

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, rekor rakamlara ulaşan ‘Türkiyeden yurt dışına göç’ temalı bir haber yaptı. Haberde, göçün başlıca nedenlerini ‘kayırma ve artan otoriterleşme’ olarak gösterdi.

Erdoğanın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor başlığı ile yayımlanan haberde, ülkeden ayrılanların profillerine dikkat çekildi.

Ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf ailelerin Türkiyeyi terk ettiği yazıldı.


Haberde çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanyadan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı da kaydedildi.

YILDIZ HOLDİNG VARLIK GÖÇÜNE ÖRNEK GÖSTERİLDİ

New York Timesın haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesinin (Global Wealth Migration Review) Türkiyeye ilişkin verileri de yer aldı.

Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiyenin varlıklı diliminin yüzde 12sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı.

AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan Küresel Varlık Göçü İncelemesi raporuna göre, bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirliklerine taşındı.

İSTANBUL VARLIK GÖÇÜNDE 7. SIRADA

Aynı rapora göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.

New York Times, rapordaki şu ifadelere de haberinde şöyle yer verdi: Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.

Gazete varlık göçüne örnek olarak da Yıldız Holdingi örnek gösterdi.

Haberde, Murat Ülkerin başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen hareketi ile ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu hatırlatıldı.

New York Timesın haberi şu şekilde devam etti:

Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı.

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğanın paralarını yurt dışına çıkaran varlıklı işadamları için hain tanımını kullandığı da hatırlatıldı.

GÖÇ, TOPLUMU DEĞİŞTİRME ÇABASININ SONUCU

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, New Yor Times’a konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi olan Mehmet Gün, Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiyeyi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor dedi.

Yine haberde sözlerine yer verilen isimlerden KONDA araştırma şirketinin Genel Müdürü Bekir Ağırdır, varlık ve yetenek göçünün nedeni için, Erdoğanın toplumu değiştirme çabasının sonucudur değerlendirmesini yaptı.

İLTİCA VERİLERİNE DE YER VERİLDİ

New York Timesın haberinde, Türkiyeden İngiltereye girişimci göçüne ilişkin de röportaj ve veriler yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin verilere de yer verildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiyeden göç etti.
 

Son güncelleme: 09:43 03.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı