• Turkhane Logo

NY Times’tan ‘Erdoğan’ analizi: Seçimler yaklaştıkça Türkiye daha öngörülemez hale gelecek

Erdoğan'ın Glasgow'daki iklim zirvesine 'güvenlik' sebebiyle katılmamasına ilişkin bir analiz yayımlayan New York Times gazetesi, Erdoğan'ın 'politik olarak savunmasız durumda olduğu' yorumunda bulundu.

23:49 06 Kasım 2021 Cumartesi
NY Times’tan ‘Erdoğan’ analizi: Seçimler yaklaştıkça Türkiye daha öngörülemez hale gelecek
Erdoğan'ın Glasgow'daki iklim zirvesine 'güvenlik' sebebiyle katılmamasına ilişkin bir analiz yayımlayan New York Times gazetesi, Erdoğan'ın 'politik olarak savunmasız durumda olduğu' yorumunda bulundu.



AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Glasgow’daki İklim Zirvesi’ne katılmayı son anda iptal etmesi çerçevesinde bir analiz yayınlayan New York Times gazetesi “2023’te yeniden seçimi kazanarak modern Türkiye’nin en uzun süre hizmet veren lideri olmaya kararlı olan Erdoğan, her zamanki taktiklerinin işe yaramaması ve seçmenlerin, özellikle de değişime hevesli gençlerin huzursuzlaşmasıyla artan şekilde sükut-u hayal belirtileri gösteriyor.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roma’daki G20 Liderler Zirvesi’nin ardından Glasgow’daki İklim Zirvesi’ne hareket etmesi beklenirken, Türkiye’ye geri dönmüş, “Güvenlik taleplerimiz yerine getirilmeyince Glasgow’a gitmekten vazgeçtik” ifadelerini kullanmıştı.


Gazetenin İstanbul büro şefi Carlotta Gall imzalı makalede “Erdoğan’ın iktidar üzerindeki hakimiyeti sarsılırken analistler, seçimler yaklaştıkça Türkiye cumhurbaşkanının daha da öngörülemez hale gelebileceği konusunda uyarıyor.” denildi.

DİPLOMATİK KRİZ ÇIKARIP SONRA GERİ ADIM ATTI

Gazete Erdoğan’ın işadamı Osman Kavala’nın AİHM kararlarına uyularak serbest bırakılması çağrısında bulunan ortak bir mektuba imza atan on Batılı büyükelçiye orantısız bir tepki göstermesi üzerine yaşananları ise şöyle yorumladı: “Erdoğan o kadar çok güç biriktirdi ki, artık iyice kaprislerine kapılmış durumda, her zaman kendine hakim olamıyor gibi görünüyor. Son birkaç hafta içinde bildik taktiklerine geri döndü, en yakın danışmanlarını görmezden geldi ve destekçilerine bir güç gösterisinde bulunmak maksadıyla diplomatik bir kriz çıkardı. 10 Batılı büyükelçi hapisteki bir Türk hayırseverin serbest bırakılması çağrısında bulunduğunda, Erdoğan onları Türkiye’nin iç işlerine karışmakla suçladı ve hepsini sınır dışı etmekle tehdit etti. Sonra aniden geri adım attı.”

‘ÖNGÖRÜLEMEYEN, HIRÇIN, SİYASETEN KURNAZ ERDOĞAN…’ 

Analizde, “Glasgow’daki Küresel İklim Zirvesi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan katılması bekleniyordu. Diğer dünya liderlerinin yanında uluslararası sahneye karışmaktan daha çok sevdiği birkaç şey var. COP26 olarak bilinen iklim görüşmelerine gitmemek, yenilgi gibi görünebilir, ancak Erdoğan tabanına oynamaya ve Glasgow’a gitmeyişini bir onur meselesi olarak göstermeye çalıştı ” ifadeleri kullanıldı.

Analizde, “Öngörülemeyen, hırçın ve siyaseten kurnaz Erdoğan, 18 yıldır hangi düğmelere basacağını bilerek iktidarda… Erdoğan, yine de bugünlerde belki de kariyerinin herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla politik olarak savunmasız durumda” denildi.

‘ERDOĞAN ZOR DURUMDA’ 

NY Times, “Erdoğan, ekonomi tökezlerken anketlerde düşüş yaşıyor. Geçen ay, lira dolar karşısında yeni bir dip seviyesini gördü. Enflasyon yüzde 20 civarında dörtnala gidiyor. Erdoğan artan bir şekilde, canlı ve birleşik bir muhalefet karşısında kendini zor durumda buluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Son güncelleme: 23:49 06.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı