• Turkhane Logo

New York Times: ABD, Sih liderin öldürülmesiyle ilgili Kanada'ya istihbarat verdi

ABD istihbarat örgütlerinin, Hindistan ile Kanada arasında gerilime yol açan ayrılıkçı Sih liderin öldürülmesine ilişkin, Kanada'ya istihbarat verdikleri öne sürüldü.

20:05 24 Eylül 2023 Pazar
New York Times: ABD, Sih liderin öldürülmesiyle ilgili Kanada'ya istihbarat verdi
ABD istihbarat örgütlerinin, Hindistan ile Kanada arasında gerilime yol açan ayrılıkçı Sih liderin öldürülmesine ilişkin, Kanada'ya istihbarat verdikleri öne sürüldü.

New York Timesın yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABDnin istihbarat kuruluşları, Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücünün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjarın öldürülmesine ilişkin Kanada ile istihbarat paylaştı.

ABDnin sağladığı istihbarat, cinayetin ardında Hindistanın olduğuna dair kanıtlar sunarken, Kanada istihbaratı daha güçlü kanıtlar elde etti ve Kanadadaki Hint diplomatların konuşmalarını ele geçirdi.
Ayrıca, ABD istihbaratının, Nijjarın ölümüne dek böyle bir plan hakkında bilgi sahibi olmadığı belirtildi.
ABD basında dün yer alan haberlerde de Kanada hükümetinin, Hindistanla gerilime yol açan bir Sih aktivistin ölümünün Hint diplomatlar ve yetkililerle bağlantılı olduğuna inanılan kanıtlara ulaştığı ileri sürülmüştü.
Nijjarın öldürülmesi ve Trudeaunun iddialarıHindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listede yer alan ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücünün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar, 18 Haziranda Kanadada vurularak öldürülmüştü.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise Nijjarın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etmişti.
Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansınca (NIA) 2022de Pencapın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.
Halistan Kurtuluş GücüSih ülkesi anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987den bu yana Hindistanda askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemekle birlikte Romanyanın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Raduyu kaçırmasıyla tanınıyor.
Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve Pakistandan silah yardımı aldığını iddia etse de, örgütün İngiltere, İspanya ve Malezyadaki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor.
Örgüt, Hindistanın Pencap eyaleti dışında Pakistanın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor.
Hindistan, KLFyi terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Son güncelleme: 20:05 24.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı