• Turkhane Logo

Neden bazı kediler sıra dışı yerleri mesken tutuyor?

Bazı kediler süpermarketlerde ikamet eder; bazıları ikinci evi olarak bir hastaneyi seçer. İnsanlara garip gelse de bazı kediler hemen her istediği yere gidebiliyor.

13:53 27 Aralık 2022 Salı
Neden bazı kediler sıra dışı yerleri mesken tutuyor?
Bazı kediler süpermarketlerde ikamet eder; bazıları ikinci evi olarak bir hastaneyi seçer. İnsanlara garip gelse de bazı kediler hemen her istediği yere gidebiliyor.


BBC Türkçe Helen Burchell imzalı kedilerler ilgili ilgi çeken bir değerlendirme haber yayınlandı 
Kedi biyoloğu ve davranış bilimcisi Roger Tabor, bazı kedilerin sadece arkadaşlık ve ilgi istediğini ancak bunların çoğunluğu oluşturmadığını söylüyor.
Tabor, kendine bu özel yerleri seçen kedileri eksantrik olarak nitelendiriyor.
Peki böyle durumlarda kedileri kontrol etmek mümkün müdür?
Süpermarket kedileri
Hakkında kitaplar yazılan Garfield, bir kitap imzalama etkinliğine bile katılmıştı
Sarman kedi Garfield, Sainsburys süpermarket zincirinin Cambridgeshire bölgesindeki bir şubesini; kara kedi Lüpen ise Suffolk bölgesindeki bir Aldi şubesini mesken tutmasıyla ünlendi.
Bay Sainsburys olarak ünlenen Garfieldin 2019 yılındaki ölümünden önce sosyal medya hesabının binlerce takipçisi vardı.


Lupin adlı kedi ise bir Aldi şubesinde ünlendi.
Kedi uzmanı Roger Tabor, her iki kedinin de süpermarketleri seçmesinin çok sosyal hayvanlar olmasından kaynaklandığını ve bunun çok küçük yaşlardan itibaren insanlara alışmadan mümkün olmayacağını söylüyor.
Tabor, Sadece çok rahatlamış görünmediklerini aynı zamanda sıcak ve ilgi gördükleri bir ortamın gelişimlerine iyi geldiğini belirtiyor.

Yayıncı, doğa bilimci ve kedi uzmanı Roger Tabor
Garfieldin ölümünün ardından sevenlerinin topladığı parayla süpermarket yakınında bir parkta bronz heykelinin dikilmesi planlanıyor.
Diğer yandan Lupinin sahibi, kedisini mağazadan eve götürüken çoğu kez utanç içinde yürüdüğünü söylüyor.
Kedi uzmanı Tabor diğer insanların dostluğunu isteyen kedilerin küçük bir azınlık olduğunu belirtiyor.
Korkmuyorlar, temkinli değiller ve anında insanlarla arkadaş oluyorlar ama tarih boyunca canlıları güvende tutan şey ihtiyatlılı olmalarıdır diyor.


Hastane kedisi
Hastanelerin kediler için ideal yaşam alanı olduğu söylenemez ama Henry adlı kedi, Cambridge kentindeki Addenbrookes Hastanesini beş yıldır düzenli olarak ziyaret ediyor.

Henry burada ünlenerek Facebookta 5 bin takipçiye ulaştı.
Yedi yaşındaki kedi, yakınlarda evi olmasına rağmen, hastaneyi ikinci evi olarak kullanıyor. Hastane koridorlarında devriye gezen birilerinin onu görüp dışarı çıkarmasına aldırmadan burada zaman geçirmeye devam ediyor.
Hastane personeli Henryyi oldukça sahiplenmiş. Kedinin birçok çalışan ve hastanın kalbinde yer edindiğini söylüyor.
Ancak Henrynin hastanenin içine alıştırılmaması konusunda oldukça dikkatliler.
Herhangi bir hastanede yöneticiler alerjileri düşünür. Ancak diğer yandan Henryyi hastaların ne kadar sevdiğini ve sıkıntılı zamanlarda kedilerin stresi azalttığını da düşünmeliyiz diyorlar.
Tabor, Elbette bir kediyi kontrol etmeyi deneyebilirsiniz ancak dönen kapıların açılıp kapandığı bir ortamda bu çok zor. Gerçek bir çelişki yorumunu yapıyor.

Henrynin hastane yemekhanesinde kalmasına izin verilmiyor.
Hastane çalışanları, Henrynin burada kalmaya niyetli göründüğünü fark ettiklerinde bazı sorunlarla karşılaştıklarını söylüyor.
Bir sözcü, Hepimiz Henryye çok düşkünüz ancak yemekhaneye geldiğinde bize olan sevgisi bazen bir sorun haline geliyor. Noel olmasına rağmen lütfen onu beslemeyin diyor.
Kedi uzmanı Tabor, Henry, Lupin ve Garfield hakkında, Çoğu kedi böyle davranmaz. Bunlar kedi dünyasının eksantrikleri diyor.
Peki neden süpermarket ya da hastaneler?
Kendilerine iyi gelen ilgiyi toplamak için diyor ve ekliyor:
Yeni insanlarla tanışmanın kazandırdıkları, sürekli dışarı çıkarılmanın olumsuzluklarına göre ağır basıyor.
Hırsız kedi13 yaşındaki Siyam melezi Theo, Ipswich kentinde hırsızlığıyla nam salan ve sahiplerini yıllardır utandıran bir kedi.
O bir hırsız kedi, kleptomanisi iyileştirilemeyen bir kedi.
Theonun açık pencerelerden veya kedi kapılarından komşuların evlerine girdiği ve yumuşak oyuncaklardan paraya, Noel süslerine kadar bulabildiği her şeyi evine getirdiği biliniyor.
Tabor, Theo gibi hırsız kediler nadiren görülür ancak görüldüklerinde manşetlere çıkarlar diyor ve kedilerin durumunu şöyle açıklıyor:
Böyle kedilerde erken haftalardaki normal gelişme süreci eksiktir, avlanıp bir şeyler getirmek isterken av olarak algıladığı oyuncaklara takılıp kalır.
Kedinin bakış açısına göre aslında hırsızlık yapmaz, sadece normal davranır.






Theo hiçbir düzelme belirtisi göstermiyor.
Drouet, Bu günlerde komşumu ziyaret etmeyi ve onların kedisinin yumuşak oyuncaklarını çalmayı seviyor diyor ve ekliyor:
Theo ile hırsızlığı hakkında konuştuk ama onun bile bunu neden yaptığını bildiğini sanmıyorum.
Kesinlikle kaypak bir görünüşü var, belki babası kötü çocuktu ve bu genetik bir özelliktir.
Tabor, Buna olumlu bir bakış açısı getirmek gerekirse sahipleri bu işin üstesinden oldukça iyi gelmiş olabilir diyor ve şöyle devam ediyor:
Eminim Theonun komşuları bunu oldukça keyifli buluyordur. Aynı zamanda Theonun getirdikleri, kedilerin yakalayıp eve getirdiği diğer bazı şeylerden kesinlikle daha iyi.

Son güncelleme: 13:53 27.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı