• Turkhane Logo

NATO: Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması kaygı verici

Türkiye ile ABD arasında kriz haline gelen S-400’lerin Rusya’dan sevkiyatının başlamasının ardından Ankara’ya uygulanacak yaptırımlar gündemde.

09:45 18 Temmuz 2019 Perşembe
NATO: Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması kaygı verici
Türkiye ile ABD arasında kriz haline gelen S-400’lerin Rusya’dan sevkiyatının başlamasının ardından Ankara’ya uygulanacak yaptırımlar gündemde.



S-400 krizine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump, “S-400 alınırsa F-35 alınamaz” açıklaması yapsa da en sert tepki Pentagon’dan gelmişti. 

Pentagon, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılacağını açıkladı. Pentagon’un açıklamasının ardından BBC’ye konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiyenin F-35ten çıkarılması kaygı verici” açıklamasını yaptı.


Stoltenberg, NATOnun iki önemli müttefik arasındaki fikir ayrılığının giderilmesi çabalarını desteklediğini söyledi.

Espen Enstitüsü tarafından ABDnin Colorado eyaletinde düzenlenen yıllık güvenlik konferansında da konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiyenin aldığı S-400 sistemleri NATOnun hava savunma sistemine entegre olmayacak çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı dedi.

Türkiyenin NATOnun hava savunma sisteminin entegre bir parçası olduğunu söyleyen Stoltenberg Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak diye konuştu.

ABD’den daha önce gelen “uyarı”larda S-400’lerin alınması durumunda Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılacağı ve CAATSA yaptırımlarına maruz kalacağı belirtiliyordu.

Öte yandan Jens Stoltenberg, Rusyanın, karadan fırlatılan orta menzilli füzelerin Avrupada konuşlanmasını yasaklayan 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasını (INF) kurtarmak için zamanının daraldığı uyarısında bulundu.

Rusyanın anlaşmaya uymaması durumunda “ölçülü ve savunma amaçlı bir yanıt verileceğini” söyleyen Stoltenberg, Rusyanın daha çok füzeye sahip olduğu bir dünyaya hazırlıklı olmalıyız diye konuştu.

Son güncelleme: 09:45 18.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı