• Turkhane Logo

NATO Genel Sekreteri'nden İsveç ve Finlandiya açıklaması: 'Tam üye olacaklarından eminim'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin endişelerinin meşru olduğunu söyleyerek, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusuyla ilgili sorunları hızlıca çözmek istediğini belirtti.

16:18 15 Haziran 2022 Çarşamba
NATO Genel Sekreteri'nden İsveç ve Finlandiya açıklaması: 'Tam üye olacaklarından eminim'
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin endişelerinin meşru olduğunu söyleyerek, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusuyla ilgili sorunları hızlıca çözmek istediğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye’nin İsveç ve Finlandiyanın üyeliği bağlamında dile getirdiği endişelerin meşru olduğunu söyledi. Bu konuların ilgili ülkeler arasında ele alındığını söyleyen Stoltenberg Hedefim, sorunu olabildiğince hızlı bir biçimde çözmek. Birden fazla ülke konuya müdahil olduğu için tam olarak ne zaman bunu çözeceğimizi söyleyemem ama İsveç ve Finlandiya’nın NATOya tam üye olacağından eminim diye konuştu.

DW Türçenin haberine göre Genel Sekreter Stoltenberg, NATO üyesi 30 ülkenin savunma bakanlarının katılacağı ve Ukraynaya silah yardımlarının ana gündem maddesi olduğu Brükseldeki zirve öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularının tarihi kararlar olduğunu belirten Stoltenberg Bu, İsveç ve Finlandiyayı güçlendirecek. Bu, Avrupayı güçlendirecek. Bu, NATOyu güçlendirecek ve tüm Atlantik bölgesinde istikrarı güvence altına almaya yardımcı olacak diye konuştu.
Ne yapıp yapamayacaklarına Putin karar veremez
İki ülkenin kendi bağımsız kararlarını verdiklerini söyleyen Stoltenberg (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin iki ülkenin ne yapıp ne yapamayacağına karar veremez ifadelerini kullandı.
Önemli bir müttefik olan Türkiye özellikle terörle mücadele ile ilgili olmak üzere spesifik bazı konularda bazı endişeler dile getirdi diyen Stoltenberg Eğer bir müttefik, bu durumda Türkiye, bazı endişeler dile getirirse, ki bunlar onların PKK ile mücadelesiyle ilgili meşru endişelerdir. PKK, hem NATO müttefiklerince hem Avrupa Birliği hem de İsveç ve Finlandiya tarafından terör örgütü olarak tanınan bir gruptur. Durum bu olduğuna göre elbette oturup bu endişeleri ele almamız gerekir. Şu anda yaptığımız da tam olarak budur dedi.
Hedefim sorunu olabildiğince hızlı çözmekİsveç ve Finlandiyanın adım atmaya hazır oldukları ve Türkiye ile onların güvenlik endişeleri konusunda çalışacakları yönünde verdikleri mesaj ve işaretleri memnuniyetle karşılıyorum diyen Stoltenberg sorunu olabildiğince hızlı bir biçimde çözme niyetinde olduğunu belirtti.
Stoltenberg Birden fazla ülke konuya müdahil olduğu için tam olarak ne zaman bunu çözeceğimizi söyleyemem ama İsveç ve Finlandiya’nın NATOya tam üye olacağından eminim. Türkiye de NATOnun açık kapı politikasının yanında olduğunu açıkladı. Genişlemenin değerli olduğunu görüyorlar diye konuştu.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da İsveç ve Finlandiyanın NATO üyelikleri konusunda gelecek hafta Türkiye hükümeti ile görüşmeler yapacağını söyledi. Wallace, Türkiyenin pozisyonunu dinlemenin önemli olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 16:18 15.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı