• Turkhane Logo

Naksan’ın skandal satışı deşifre olunca, ‘pazarlık’ tarihi ertelendi

Naksan’ın değerinin çok altında bir fiyata Saray’a yakın bir firmaya ve yaklaşık 100’de 1 fiyatına peşkeş çekildiğinin ortaya çıkması sonrası ihalede pazarlık tarihi apar topar ertelendi.

19:09 08 Ocak 2022 Cumartesi
Naksan’ın skandal satışı deşifre olunca, ‘pazarlık’ tarihi ertelendi
Naksan’ın değerinin çok altında bir fiyata Saray’a yakın bir firmaya ve yaklaşık 100’de 1 fiyatına peşkeş çekildiğinin ortaya çıkması sonrası ihalede pazarlık tarihi apar topar ertelendi.



Şirketin piyasa değeri 8 milyar dolar civarında. Satış fiyatı ise 85 milyon dolar! Bu arada ihaleyi alan Saray’a yakın Yapıen Elektrik A.Ş’ye hangi bankaların teminat verdiği de merak konusu oldu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından verilen ‘Erteleme İlanı’nda, “Naksan Plastik Ticari Ve İktisadi Bütünlüğü” Satış Komisyonu Başkanlığından: 12.11.2021 tarihli ve 31657 sayılı Resmî Gazete’de satış ilanı, 17.12.2021 tarihli ve 31692 sayılı Resmî Gazete’de ise uzatma ilanı yayımlanan Naksan Plastik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihale takviminde pazarlık tarihi 07.01.2022 saat 15.30’dan 14.01.2022 saat 15.30’a ertelenmiştir. İlanen duyuru” ifadeleri kullanıldı.




SATIŞ BEDELİ, DEĞERİNİN YÜZDE 1’İ KADAR!

Naksan Plastik ihalesi, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen ve 5’li çeteyle yakın ilişkideki Zafer Yıldırım’ın sahibi olduğu Yapıen Elektrik A.Ş. firmasında kalmıştı. Satış bedeli ise 1 milyar 245 milyon TL olarak belirlenmişti. Ancak şirketin bugünkü değeri 8 milyar dolar civarında. Söz konusu rakamın yaklaşık 100 katı. İhalede yaşanan hukuksuzluk ve usulsüzlüklerin ortaya çıkması, peşkeşin deşifre olması üzerine, TMSF tarafından pazarlık tarihi ertelendi.

TMSF YETKİLELERİ SESSİZ!

Türkiye’nin sektöründe lider firması Naksan Plastik henüz adli süreç sonuçlanmaksızın, ihale kanun, yönetmelik mevzuatlarına, şeffaflık ilkelerine uyulmaksızın neredeyse ismi fiyatına satılıyor. Satışa mesnet gösterilen uluslararası bağımsız değerlendirme firmaları dahi raporlarının yeterli olmadığını, kendilerine verilen bilgiler çerçevesinde raporlarını düzenlediklerini belirtmişlerdi.

HANGİ BANKALAR TEMİNAT VERDİ?

Şirketin mali durumu raporlarla sabit. Binlerce dönüm yapılaşmış arsası, binası ve 750ton/gün kapasitesi, yüzlerce teknolojik makine, tesisatları bulunan ve 2019 sonu 197 milyon TL (40 milyon dolar) kar ettiği açıklanan firma, nasıl oluyor da 85 milyon dolara satılıyor? Kayyım yönetimine rağmen kar eden ve piyasa değeri 8 milyar dolar civarında olan bir firma nasıl 85 milyon dolara ihale ediliyor?

Satın alan şirkete hangi bankaların teminat verdiği merak konusu. TMSF yetkilileri söz konusu hukuksuzluklarla ilgili hiç bir açıklamada bulunmuyor.

NAKSAN’IN GERÇEK SAHİPLERİNİN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

/



 

Son güncelleme: 19:09 08.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı