• Turkhane Logo

Nagehan Alçı: “Diyarbakır'da işkence var” diyen Erdoğan’a da ceza verilmeli

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı,"Diyarbakır Cezaevi’ni müze yapacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Türk mahkemeleri ceza vermeli" görüşünü savundu.

15:40 13 Haziran 2018 Çarşamba
Nagehan Alçı: “Diyarbakır'da işkence var” diyen Erdoğan’a da ceza verilmeli
HaberTürk yazarı Nagehan Alçı,"Diyarbakır Cezaevi’ni müze yapacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Türk mahkemeleri ceza vermeli" görüşünü savundu.



HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, eski Sabah yazarı Rasim Ozan Kütahyalı ve Korkusuz yazarı Ümit Zileliye 1980-83 yılları arasında Esat Oktay Yıldıran yönetiminde işkenceler yapıldığı ve bu işkencelerin PKKnin bölgede güçlenmesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledikleri gerekçesiyle 105 günlük hapis cezası verildi.

Alçı, aldıkları cezaya Habertürk’teki köşesinden tepki gösterirken Diyarbakır Cezaevi’ni müze yapacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Türk mahkemeleri ceza vermeli görüşünü savundu.


“Bu devlet, bir yandan Kürt yurttaşlarımıza ağır ve iğrenç işkenceler yapılan Diyarbakır Cezaevi gerçeğini resmen kabul etmiş, o cezaevini müze yapmayı düşünen ve bu işkencelerden ötürü özür dilemiş bir devlet” diyen Alçı, “Öte yandan Türk yargısında, insanlara her gün pislik yedirilen ve idrar içirilen Diyarbakır Cezaevi’nde yapılanları yok sayan ve işkencecileri kollayan bakış açısı da mevcudiyetini koruyor. Hâlâ Diyarbakır işkencelerinin ‘devlet menfaatleri’ için yapıldığını düşünerek işkenceyi meşru gören bir düşünce var devletin içinde” diyor.

O dönem söylediklerinin AKP’den CHP’ye kadar tüm siyasi partilerden insanların ortak tespiti olduğunu savunan Alçı, “Diyarbakır Cezaevi’nde işkence yapıldı ve Esat Oktay Yıldıran da bir işkencecidir, dediğimiz için yani yüzlerce insanın tanık olduğu bir hakikati söylediğimiz için 105 gün hapis cezası aldık. Belki size inanılmaz geliyor ama burası Türkiye ve bu ülkede bu da yaşandı” ifadesini kullanıyor.

Hâkim Sabri Usta’nın gerekçeli kararını aktaran Alçı, şunları kaydediyor:

“Diyarbakır Cezaevi’nde 1980-82 arası işkence yapıldığı kanıtlanamamış bir olaymış. Bu sebeple hiç kimse ‘Diyarbakır Cezaevi’nde işkence yaşandı’ diyemezmiş ve Esat Oktay Yıldıran’a da ‘işkenceci’ demek yargısız infazmış.”

“Kürt yurttaşlarımıza da iftira davası mı açacaksınız?” diye soran Alçı, “Bence bu da yetmez! Sayın mahkemelerimiz bu işkenceleri yaşamış yüzlerce Kürt yurttaşımıza da ‘iftira’ davası açmalı. Diyarbakır’a mahkeme kararıyla “Esat Oktay Yıldıran meydanı” inşa edilmeli. Kürt yurttaşlarımız yaşadıkları işkenceleri anlatarak ‘Esat Oktay’ın anısına hakaret ve iftira’ suçu işlediler. Hatta birkaç mitinginde Esat Oktay’ın adını anarak ‘işkenceci’ diyen ve Diyarbakır Cezaevi’ni müze yapacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da Türk mahkemeleri ceza vermeli” sözleriyle tepkisini ortaya koyuyor.

Son güncelleme: 15:40 13.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı