• Turkhane Logo

Naci Görür endişe ettiği illeri saydı: 7,2 büyüklüğünde deprem uyarısı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesinin tehdit altında olduğunu söyleyedi ve 7,2 büyüklüğünde depreme karşı uyardı. Beklenen İstanbul depremine de dikkat çeken Görür, “Marmara’daki sanayi Anadolu’ya taşıyın” dedi.

11:25 02 Mart 2024 Cumartesi
Naci Görür endişe ettiği illeri saydı: 7,2 büyüklüğünde deprem uyarısı
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesinin tehdit altında olduğunu söyleyedi ve 7,2 büyüklüğünde depreme karşı uyardı. Beklenen İstanbul depremine de dikkat çeken Görür, “Marmara’daki sanayi Anadolu’ya taşıyın” dedi.





Görür, Antalya Büyükşehir Belediyesince Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen  ‘Anttalks’  etkinliğinde konuştu.



Türkiye’deki deprem riskini yok saymanın mümkün olmadığını vurgulayan Görür şunları dedi:



”Türkiye coğrafyasının içinde dört levha var. Bu levhaların hareketleri sonucu sınırlarında büyük faylar gelişmiş. Bu faylar da 13 milyon yıldan beri Türkiye’de deprem üretiyor. Daha milyonlarca sene de üretmeye devam edecek. Bu nedenle Türkiye hiçbir zaman depremlerden kurtulamayacak. Depremler bitmeyecek, sona ermeyecek. Bu yüzden Türkiye’nin deprem dirençli yerleşim alanlarına sahip olması lazım.



Antalya’nın çok büyük bir kısmının oturduğu zemin sağlam değil. Özellikle Antalya’nın doğu kısmı kesimlerinde alüvyonlar oldukça yaygın. Çünkü kuzeyden dağlık yüksek yerlerden çok sayıda akarsu körfeze geliyor. Bu akarsular önemli miktarda alüvyonları körfeze depoluyorlar. Dolayısıyla körfezin kara kısmı, Antalya’nın oturduğu yerlerde bu dolgulardan oluşuyor.



Antalya’da ne kadar gökdelen yaparsanız tehlikeyi o kadar büyütürsünüz. Depreme dirençli bir Antalya için bu zeminde, özellikle alüvyon zemin içerisinde bunlar son derece sakıncalı. Akşehir zonu, Isparta-Burdur zonu ve Göller yöresinin bulunduğu düşey atımlı fayların olduğu bir bölge. Yani körfezimiz hem doğudan hem batıdan hem de kuzeyden aktif faylarla çevrili. Bu fay kuşaklarında olacak bütün depremler Antalya’yı önemli ölçüde etkiler. Bir de kentin güneyinde Akdeniz’in içerisinde dalma batma zonu dediğimiz Kıbrıs Helen yayı var. Bu tehlike denizden gelebilir. Yani üç büyük tektonik hat Antalya’yı tehdit etmektedir.



Altyapı, yol köprü, kanalizasyon, içme suyu şebekesi gibi bütün bunları deprem gelmeden şimdiden inceleyecek. Bunlar deprem dirençli mi inceleyecek. Dayanamayacakları dayanıklı hale getirmesi lazım. Deprem en büyük çevre felaketidir. Çevreyi depreme kurban etmeyecek yatırımlar yapılması gerekiyor.



Sanayi Anadolu’ya taşınmalı



Görür, beklenen İstanbul depreminde Marmara Bölgesi’ndeki sanayinin oldukça etkileneceğini bunun gerekli altyapı sağlanarak Anadolu’ya taşınması gerektiğini dile getirdi.



Görür, Tunceli, Pülümür, Bingöl bölgesi için de endişesini yineledi: “Şimdi Tunceli, Pülümür, Bingöl yöresinin tehdit altında olduğunu düşünüyorum. Erzincan ile Bingöl, Karlıova arasında Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kısmı geçiyor. O fay, en son 1794 yılında kırılmış. 7,2 büyüklüğünde deprem üretmiş. Her 250 senede bir ortalama deprem üretiyor. Onun için oradan endişe ediyoruz. 6 Şubat depremleri Arap levhasını Doğu Anadolu’ya 7-10 metre kaydırdı, sıkıştırdı. Kahramanmaraş’tan Hakkari’ye kadar olan kentlerde deprem riski fazlalaştı. Arap levhasının kuzeye ittirmesinden dolayı. Doğu Anadolu fayı, Kahramanmaraş’ın kuzeyi, Elbistan kuzeyinden Adana havzasında saçaklanıyor. 6 Şubat depremleri Adana’ya giren faylara stres yüklemiş olabilir. O bölgelerin dikkatli olması lazım.”

Son güncelleme: 11:25 02.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı