• Turkhane Logo

Müze giriş ücretleri yüzde 300 zamlandı, ziyaretler dibi gördü

Müze giriş ücretlerine 4 yılda yüzde 300 zam geldi. Ziyaretçi sayısı yüzde 70 azaldı. Uzmanlar müzelerin teşvik edilmesini ve bilet ücretlerinin düşürülmesini istedi.

11:21 07 Ocak 2022 Cuma
Müze giriş ücretleri yüzde 300 zamlandı, ziyaretler dibi gördü
Müze giriş ücretlerine 4 yılda yüzde 300 zam geldi. Ziyaretçi sayısı yüzde 70 azaldı. Uzmanlar müzelerin teşvik edilmesini ve bilet ücretlerinin düşürülmesini istedi.



Farklı ülke ziyaretçi rakamlarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’de müzelere ilgi oldukça düşük. Pandemi ve giriş ücretleri müzelere olan bu ilgiyi iyice azalttı. 2019’da 35 milyona yakın olan ziyaretçi sayısı, yüzde 72 oranında düşüşle 2020’de yaklaşık 9 milyona geriledi.

YÜZDE 300 ZAM


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 73,6 azalarak 9 milyon 241 bin 912 oldu. Müze giriş ücretlerine son dört yılda yüzde 300’e yakın zam geldi. Örneğin 2017’de 35 lira olan ‘beyaz cennet’ Pamukkale’ye giriş ücreti 2021’de 110 liraya yükseldi. İzmir Efes’e giriş ücreti ise 40 liradan 120 liraya çıktı. Topkapı Sarayına giriş ise 40 liradan 80 liraya çıktı. Müze ve ören yerlerine ilginin artırılması için alınabilecek önlemleri müze yöneticilerine yönelttik. İlk öneri ücretlerin cüzi olması yönünde.

KONSER VE EĞİTİM İLGİYİ ARTIRIR

Birgün’ün aktardığına göre Erimtan Müzesi Etkinlik Koordinatörü Pelin Okvuran, Türkiye’de müzeciliğin gelişmesi için müze ve ziyaretçiler arasında bir bağ kurulması gerektiğini belirtti. Okvuran, haftanın bir günü müzelerin gençler ve öğrenciler için ücretsiz olmasının önemine vurgu yaparak şöyle dedi: “Müzelerde konserler düzenlenmesi, eğitimler verilmesi, geçmişi bugünle ilişkilendirebilecek etkinlikler sunulması da ilgiyi artırabilir. Giriş ücretlerinin yanı sıra Türkiye’de müzeciliğin bir diğer sorunu tematik ve özel müzelerin eksikliği. Koleksiyonerliğin de teşvik edilmesi gerektiği görüşündeyim.”

GENÇLERE ULAŞMAK EN ÖNEMLİ ADIM

Baksı Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan ise, “Müzeler, giriş ücretleriyle ayakta kalmaya çalışmamalı. Tam tersine, giriş ücretlerini olabildiğince düşük tutarak her kesimden insana ulaşılmalı’’ dedi. Türkiye’de müze sayısının da sınırlı olduğunu söyleyen Koçan, “Tek bir sınıfa hitap eden müzecilik anlayışı benimsenmemeli. Çağımız, hareket çağı. Müzeler de bu çağa ayak uydurmalı. Gezici müze uygulaması da yaygınlaşmalı” dedi.

Türkiye’de müze kültürünün gelişmesi için gençlere ulaşmanın önemine dikkat çeken Koçan, görüşlerini şöyle özetledi: “Müzeler, eğitim kurumlarıyla temas kurarak daha fazla gence ulaşmalı. Başarılı öğrencilere burs vermeli. Bu sayede genç yaşta müze kültürü oluşturabilir. Konser ve söyleşi gibi etkinliklerin düzenlenmesi de Türkiye’deki müze kültürünü geliştirir.”

Son güncelleme: 11:21 07.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı