• Turkhane Logo

Muhalifler adına ‘bot’ hesaplar açılıyor: AKP dezenformasyon makinesini büyütüyor.

Sosyal medya platformu Twitter'da muhalif olarak bilinen isimler adında yüzlerce bot hesabın alındığı ortaya çıktı. Siyaset bilimci Türkyılmaz, "Amaç ezenformasyon makinesini büyütmek" dedi.

18:25 19 Mart 2023 Pazar
Muhalifler adına ‘bot’ hesaplar açılıyor: AKP dezenformasyon makinesini büyütüyor.
Sosyal medya platformu Twitter'da muhalif olarak bilinen isimler adında yüzlerce bot hesabın alındığı ortaya çıktı. Siyaset bilimci Türkyılmaz, "Amaç ezenformasyon makinesini büyütmek" dedi.

Kronos’tan Zafer Çağrı’nın haberine göre, Türkiye, 14 Mayıs’ta tarihin en kritik seçimlerine giderken sansür yasası olarak adlandırılan Dezenformasyon Yasası nedeniyle sosyal medyaya yönelik baskıların daha da artması bekleniyor. Hükümetin troll hesaplar yoluyla sosyal medyada gündem belirlediği ve çok sayıda kişiyi hedef aldığı biliniyor. Şimdi de muhalif hesaplar adına yüzlerce bot hesabın alındığının ortaya çıkması tartışmalara neden oldu. Bu durum da hükümetin “dezenformasyon makinesini büyüttüğü” yorumlarına neden oldu.



Cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin sosyal medyada bot hesaplar sayesinde gündem olduğu anlaşılmıştı. Şimdi ise muhalif olarak bilinen bazı kişiler adına Twitter’da bot hesaplar açıldığı ortaya çıktı.



ABD’de yer alan Duke Üniversitesi’nde akademisyen olan Timur Kuran, kendi adıyla açılmış bot hesapların olduğunu duyurdu. Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim stratejisinin bir parçası olarak bu bot hesapları kullandığını iddia etti.



Duran, “Türkiye hakkında muhalif yorum yapan diğer kişiler gibi ben de kendi klonlarımı keşfettim, her ikisi de yakın zamanda oluşturulmuş. Görünüşe göre, Türkiye rejimi veya 14 Mayıs seçimlerinin sonucunda çıkarı olan bazı oluşumlar, Erdoğan’ın seçim stratejisinin bir parçası olarak robotları kullanıyor” ifadelerini kullandı.



İvme hareketi kurucularından Kemal Büyükyüksel de bot hesapların kurbanları arasında yer aldı.



Kendi adı ile açılmış hesapları Twitter’da ifşa eden Büyükyüksel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’u hedef aldı. Kemal Büyükyüksel, “Fahrettin Bey, yapmayın. İnsanın kendi ismiyle de bot hesap açtırmazsınız. Bazısı kadın bazısı erkek olmuş yalnız. O konuda biraz daha üstüne çalışmanızı öneririm” ifadelerini kullandı.



‘GİDİP ADIMIZI TESCİL Mİ ETTİRELİM’



Kitap çevirmeni Mehmet Akif Koç, son birkaç ay içerisinde kendi adı ile 100’ün üzerinde bot hesabın açıldığını söyledi.



Daha önce böyle hesapların olmadığını söyleyen Koç, “Napıyorsunuz olm, gidip adımızı tescil mi ettirelim, hayret bir şey” diyerek olayı ti’ye aldı.



Siyaset bilimci Yektan Türkyılmaz, “Anlaşılan RTE’nin en büyük seçim vaadi daha fazla Fahrettin. Zira, gözle görülür tek seçim çalışmaları muhalif isimler adına bot hesap açmak, dezenformasyon makinesini büyütmek” dedi.

Son güncelleme: 18:25 19.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı