• Turkhane Logo

Müebbet hapse mahkum edilen Gültekin Avcı için özgürlük kampanyası: 60 bin tweet atıldı

6 köşe yazısı nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Gültekin Avcı için Jailed Journos’un “GültekinAvcı NeYaptı” etiketiyle düzenlediği sosyal medya kampanyasına büyük katılım oldu.

19:00 23 Ocak 2022 Pazar
Müebbet hapse mahkum edilen Gültekin Avcı için özgürlük kampanyası: 60 bin tweet atıldı
6 köşe yazısı nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Gültekin Avcı için Jailed Journos’un “GültekinAvcı NeYaptı” etiketiyle düzenlediği sosyal medya kampanyasına büyük katılım oldu.


Eski savcı, avukat, gazeteci Gültekin Avcı, Selam Tevhid terör örgütünü ve Muta nikahını eleştirdiği 6 köşe yazısından dolayı 6 yıl 3 aydır İzmir Kırıklar 2 nolu F Tipi cezaevinde tutuluyor. Avcı, ilk defa 2015 tarihinde gözaltına alınmış, daha sonra 2 kere tahliye edilmesine rağmen yapılan kara propagandayla tekrar tutuklanmıştı. Avcı hakkında tahliye kararlarını veren iki heyet de tamamen değiştirildi ve üyeleri sürüldü.

DOSYA İSTİNAFTA


Gültekin Avcı hakkında, 16 Aralık 2020 tarihinde İstanbul 14. Ağır ceza mahkemesi, 6 köşe yazısı sebebiyle oy çokluğu ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti. Karara karşı oy kullanan hakimlerden birisi ise Gültekin Avcı’nın yalnızca “yardım” eyleminden cezalandırılabileceğini ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Fakat bu itiraz, kararı değiştirmedi. Avcı’nın dosyası istinaf mahkemesinde. Ayrıca karşılaştığı hukuksuzluklarla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne 2 kere başvuru yaptı ancak şikayetlerin büyük kısmı karara konu dahi edilmedi. Hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de başvuru yaptı.

GÜNLERİNİ OKUYARAK GEÇİRİYOR

Gültekin Avcı kaldığı cezaevinde vaktini sürekli okuyarak, notlar alarak geçiriyor. 6 yıldır günde 10-12 saat civarında kitap okuyan Avcı, tam 10 ajanda doldurdu.

AVCI’YA BÜYÜK DESTEK

Cezaevindeki gazetecilerin sesi olan Jailed Journos platformu, köşe yazıları sebebiyle 6 yıl 3 aydır cezaevinde tutulan Gültekin Avcı hakkında “GültekinAvcı NeYaptı” etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattı. Gazeteci, hukukçu ve akademisyenlerin yoğun destek verdiği Hashtag çalışmasında tam 60 bin tweet atılarak Gültekin Avcı’nın tekrar özgürlüğüne kavuşması talep edildi. Toplumun farklı kesimlerinden geniş bir katılım oldu. En çok mention yapılan, etiketlenen kurum ise Adalet Bakanlığı oldu. Hukuksuzluğun bir an önce son bulması için çağrı yapıldı.

GERGERLİOĞLU: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İSTENMİYOR

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Avcı hakkında paylaştığı tweetinde, “6 köşe yazısından dolayı müebbet hapse mahkum edilmek, ifade özgürlüğünün istenmediği anlamındadır.” dedi.
  6 köşe yazısından dolayı müebbet hapse mahkum edilmek, ifade özgürlüğünün istenmediği anlamındadır.
GültekinAvcı NeYaptı pic.twitter.com/ugWbYCKi93 — Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) January 22, 2022
CHP’Lİ KALELİ: SUÇ KAPSAMININ GENİŞLEMESİ ÜRKÜTÜCÜ BOYUTTA

CHP eski Milletvekili Sena Kaleli ise, “Attığı tweetten, yazdığı yazıdan, söylediği deyimden tutuklanan, hüküm giyenleri gördükçe suç kapsamının genişlemesi ürkütücü boyutta. Adalet bir gün herkese lazım.” diyerek Avcı’nın haksız yere cezaevinde tutulduğunu belirtti.

“DİK DURUŞU YENİ DEĞİL”

Gültekin Avcı’nın eski avukatı Fikret Duran da attığı tweet mesajlarıyla bir anısını paylaştı, “Avcı’nın bu dik duruşu yeni değildir. 28 Şubat döneminde Anadolu’da savcı olarak görev yaparken kendisini arayıp Menzil, Gülen, İskenderpaşa ve Süleymancı gruplara ait ev ve yurtlara ‘irticai faaliyetler’ gerekçesiyle operasyon yapılmasını isteyen komutanın yüzüne telefonu kapatmıştır. Aynı talebin emniyet kanalından gelmesi üzerine polis amirini arayarak; ‘şayet kendi talimatı olmadan bu yurtlara baskın yapılırsa, haklarında tutuklama talep edeceğini’ söylemiştir .
  1.Gültekin Avcı’nın gözaltına alınmasından, tutuklanıp mahkûm edilmesine giden sürecin kurgu ve sahtecilikle yürütüldüğüne şahidim. Dosya, Erdoğan rejiminin suçsuz insanlara medya/kolluk/yargı sarmalıyla kurduğu kumpasların tipik bir örneği.+ GültekinAvcı NeYaptı https://t.co/yvS3NEi4HH — Fikret Duran (@AvFikretDuran) January 22, 2022  

Son güncelleme: 19:00 23.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı