• Turkhane Logo

Mücella Yapıcı’nın kelepçeli şekilde muayene edilmesi Meclis gündeminde

Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı’nın kelepçeli şekilde muayene edilmesini Meclis gündemine taşıyan CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, "Bu durum bana muayeneyi değil işkenceyi çağrıştırıyor. Böyle muayene olmaz!" ifadelerini kullandı.

18:58 28 Haziran 2022 Salı
Mücella Yapıcı’nın kelepçeli şekilde muayene edilmesi Meclis gündeminde
Gezi tutuklusu Mücella Yapıcı’nın kelepçeli şekilde muayene edilmesini Meclis gündemine taşıyan CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi, "Bu durum bana muayeneyi değil işkenceyi çağrıştırıyor. Böyle muayene olmaz!" ifadelerini kullandı.


CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Mücella Yapıcı’ya yapılan kelepçeli muayeneyi Meclis gündemine taşıdı. İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Muayene, kelepçe ve benzeri hiçbir kısıtlama aracının olmadığı koşullarda yapılmalıdır dedi.

ANKAnın aktardığına göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.


Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Mimar Mücella Yapıcı, 3 kez cezaevinden hastaneye götürülmüştür diyen İlgezdi, Mimar Mücella Yapıcı bütün muayenelere kelepçeli götürüldüğünü, diş muayenesi sırasında kelepçelerin çıkarılmadığını, röntgen çektirirken dahi kelepçenin çıkarılmak istenmediğini ancak kendi ısrarı üzerine çıkarıldığını beyan etmiştir. Mücella Yapıcı’nın muayene şekli, İstanbul Protokolü ilkeleri bir yana, hasta haklarına hatta insanlığa dahi aykırıdır ifadelerini kullandı.

BÖYLE MUAYENE OLMAZ

İlgezdi, şöyle devam etti: Ben bir diş hekimi olarak elleri kelepçeli bir hastanın dişini nasıl çekmiş olabilirler buna inanasım gelmiyor. Çekim esnasında hasta rahatlatılmalı, kendini rahat hissetmeli, hastaya güven verilmeli, belki acısını dindirmek için bir yere tutunmak isteyecek. Bu durum bana muayeneyi değil işkenceyi çağrıştırıyor. Böyle muayene olmaz!

İstanbul Protokolü’ne göre; getirilen kişiyi ‘hasta’ olarak kabul etme ve belgeleme sorumluluğu vardır diyen İlgezdi, şunları söyledi:

İstanbul Protokolü’nde belirtilen esaslara uygun davranmak, uluslararası ve ulusal mevzuatın gereği iken, bu esaslara uymamak hem hukuk kurallarına hem tıbbi etik ilkelere aykırı davranmak anlamına gelir. Uygulamacı, İstanbul Protokolü’ne aykırı bir düzenleme ya da emir ile karşılaştığında İstanbul Protokolü’ne öncelik vermelidir. Tutuklu/hükümlünün muayenesi uygun fiziksel koşulların, yeterli zaman ve olanakların, mahremiyet ve gizliliğin sağlandığı, hekimin uygun gördüğü rahat bir mekânda yapılmalıdır. Her tutuklu/hükümlü, mahremiyetine saygı gösterilen bir ortamda, insan hak ve onuruna uygun şekilde muayene edilmelidir. Muayene, kelepçe ve benzeri hiçbir kısıtlama aracının olmadığı koşullarda yapılmalıdır. Polis ya da diğer güvenlik güçleri muayene odasında bulunmamalıdır.

İlgezdi, önergesinde Bakan Kocaya şu soruları yöneltti:

Mimar Mücella Yapıcı’nın diş muayenesi sırasında elleri kelepçeli olduğu ve diş çekimi yapılırken dahi kelepçelerin çıkarılmadığı bilgisi doğru mudur? Tutuklu/hükümlü de olsa bu uygulama hasta haklarına aykırı değil midir?

Göz rahatsızlığı nedeniyle Beyoğlu Göz Hastanesi Retina Kliniği’ne kelepçeli götürülen Mimar Mücella Yapıcı, muayenesi yapılırken ellerindeki kelepçelerin çıkarılmadığı doğru mudur? Göz gibi önemli bir organın muayenesi yapılırken kelepçeli muayene nasıl mümkün olabilir?

Mimar Mücella Yapıcı’nın Sadi Konuk Hastanesi Kalp ve Damar Bölümü’nde gerçekleştiği bir diğer muayenesinin EKO çekiminde Yapıcı’nın ısrarları sonucunda muayene sırasında kelepçenin çıkarıldığını, paravanın ardında muayeneye hazırlanırken jandarmanın paravanın arkasından bakarak kontrol etmeye kalktığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise bakanlığınızca bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Son güncelleme: 18:58 28.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı